АЛАРМА в Narod.bg: Метрото е опасно! Строят го гербаджийски фирми без опит (криминална схема)

0 7 959

Narod.bg алармира – метрото е опасно, защото се строи от гербаджийски фирми без грам опит и в нарушение на закона, алармира източник от фирмата-собственик на подземната железница – „Метрополитен” ЕАД.

Фирма, която е подала оферта за един от участъците на третата метролиния – от ул. „Шипка” до зала „Арена Армеец”, не покрива изискванията на „Метрополитен” за участие в търга, показва справка на Narod.bg в профила на купувача.

Десислав Герданов го играе бизнесмен

Въпросната компания е „Интерхолд” и е еднолична собственост на 36-годишния Десислав Герданов – сина на бившия кмет от ГЕРБ в Копривщица Генчо Герданов. Фирмата е известна с това, че строи предимно обекти от гражданското строителство – жилищни сгради, както и ВиК обекти приоритетно в общини, в които управлява хунтата на Бойко Борисов.

Да се състезаваш без да отговаряш на изискванията

Бъдещият строител на новите участъци няма опит в метростроителството. Освен това не отговаря на нито едно от посочените изисквания, установи Narod.bg.

В условията на „Метрополитен” е записано, че компаниите, които могат да участват в надпреварата за новия участък от третата метролиния трябва да имат поне 85 млн. лв. оборот от проектиране и строителство за последните три години, да са изградили поне една подземна метростанция по милански метод и половин километър релсов път.

Новият играч сред кандидатите за метростроителство не отговаря нито с финансовото си състояние, нито с опита си.

Реклама

Според данните, публикувани в КСБ, за последните три години оборотът на „Интерхолд” е 45 млн. лв. Фирмата не е строила тунели, както и релсов път.

Въпреки това офертата е подадена. Вероятно това е, защото компанията е силна чрез политическите си връзки, а не с опита и ресурсите си.

Само до 2019 г. семейната фирма на копривщенския кмет „Интерхолд” е взела самостоятелно или в консорциум 15 785 580,55 лв. от обществени поръчки.

„Най-голямата е в една от най-бедните и най-малките общини в България – селската Угърчин, която е сключила договор с явно много харесваните строители за 2 198 964,88 лв.

Това е огромна част от бюджета на въпросната община. Второ място заема отдавна фалиралата и с блокирани сметки от години Община Перник с 1 211 301,52 лв.

Погледнато сумарно, до 2019 г. София е клиент номер 2 на „Интерхолд”. Столичната община има един договор от 787 886, 10 лв., но отделно поръчки са направили администрациите на Район Надежда – 602 011 лв. и управляваният от тъмносиня кметица от ДСБ Район Средец за 299 388 лв.”

Странни участници и победители

Около участниците в надпреварата за новите участъци от третия лъч на метрото има и други интересни факти. Например, за една от позициите оферта е подал само един участник. Така се получава т.нар. надбягване с един кон, при което реално няма кой да се състезава.

Сред желаещите да вземат метростанция от ул. „Шипка” до бул. „Цариградско шосе” е и компанията „Монолит”, която напоследък се очертава като новия любимец на „Метрополитен”, пълен с калинки на ГЕРБ. Дружеството спечели метростанция на бул. „Вазов” отново без да отговаря на изискванията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.