Сикаджията от БСП Иван Иванов продал на баща си скъп държавен имот на цена, 20 пъти под реалната (СХЕМАТА)

7 10 121

Сикаджийското минало на новия земеделски министър Иван Иванов от БСП се оказа най-скучната част от неговата професионална кариера. Далеч по-вълнуващ е периодът, през който той е шеф на „Воинтех”, дочу Narod.bg.

„Воинтех” е фирмата, в която навремето се трансформира Организация за съдействие на отбраната. Тя се занимаваше с подготовка на младежи за военно обучение и затова имаше хубави имоти из цялата страна, включително летища и учебни самолети, яхти и пристанища, автомобили и съответните автошколи и гаражи, стрелкови клубове и много сгради, казват достоверни източници на „Уикенд” от родния му Шумен.

По времето, когато сегашният земеделски министър Иван Иванов се подвизава като шеф на клона на „Воинтех” в града, започва бясна продажба на апетитните държавни имоти.

Те отиват в ръцете на „правилни” хора. Източниците ни си спомнят, че през 2006 г. е продадено летище край Шумен за 700 хил. лева. И това при положение, че данъчната му оценка е била 1,28 млн. лева.

Следващият голям удар е направен пред февруари 2007 г. Тогава е продадена сградата на бившето ОСО, разположена в идеалния център на Шумен, точно срещу местната Търговско-промишлена палата. Тя е оценена едва за 127 хил. лева, а малко след това е препродадена за далеч по-реалните 1,35 млн. лева.

„Билдинг Строй Експрес” – фирмата на Валентин Иванов, бивш офицер от ДС и баща на Иван Иванов, придобива на 28 май 2007 г. също голям дял от имотите на „Воинтех” – над 26 дка двор и над 6 дка застроена площ, която включва административна сграда на два етажа, още един учебен блок на два етажа, над 20 гаража за леки и товарни коли, халета и работилници.

Цената е направо шокираща – 735 хил. лева, като според експерти истинската стойност е не по-малко от 15 млн. лева.

Реклама

Това далеч не е пълният списък на разпродадените имоти по времето на Иванов. Според източниците ни, наследството на „Воинтех” отива в ръцете на определени фирми и хора срещу съответен комисион, така че на търговете да няма изненади.

От далаверата намазали и фирми на подставени лица, които набързо след това препродавали сградите, съоръженията и земята под тях. Разбира се, няма доказателства, а и не са и търсени от МВР, че от тези продажби  са се облажили най-вече младият Иванов и видният социалист и негов ментор Димитър Дъбов.

След като трупа трудов стаж и опит в местния клон на СИК през 1995 г., а след това и във „Воинтех”, през юли 2012 г. Иван Иванов става председател на областното ръководство на БСП в Шуменския регион.

След това обаче Цветлин Йовчев като вътрешен министър го остави за свой заместник в МВР едва за 3 часа и се освободи на бърза ръка от него. Две са версиите за това. Според едната – причината да не стане зам.-министър е миналото му в СИК през 1995 г. Според втората версия обаче той е махнат набързо, понеже се разчуло, че са набелязани имоти в МВР и те бързо ще отидат в определени ръце. 

Интересен е и бизнесът на бащата на министъра – Валентин Иванов. Неговата фирма „Билдинг строй експрес” е регистрирана през 2003 г. Младият Иванов работи в нея като юрисконсулт от юли 2007 до април 2013 г.

Когато кмет на Шумен е Красимир Костов, управлявал два мандата – от 2007 до 2015 г., тази компания е абонирана за обществените поръчки на кметството и съответно трупа милиони.

Източниците ни си припомнят, че кметът някое време се разсърдил, понеже качеството на работа станало много лошо, направо безобразно. Малко след като отношенията между градското ръководство и фирмаджиите се обтегнали, „Билдинг строй експрес” била продадена.

Минала през няколко собственици и накрая през 2017 г. е записана на името на някакъв циганин – същинска „гробница” за подобни структури. Две години по-късно, през 2019, фирмата е обявена в несъстоятелност и заличена. Така вземанията на множество контрагенти увиснаха във въздуха, уточняват източниците ни.

7 Коментара
 1. Затвор за тиквата казва

  Не зная за този, но онова министърче с брадичката и голата тиква ми се струва голям мошеник. От седмица само него дават по телевизията. Нещо ми се струва, че работата става като тиквата, плаща си да го дават. Скоро ще гърми, заради конфликт на интереси.

 2. Ники казва

  Допускам, че говориш за вече преименувания „министър ЕКОНТ“. Същият този тип предостави на НАП в пълно противоречие с няколко закона личните данни на клиентите си и сумите по наложени платежи. В резултат на това есента на 2017 г. немалко нищо неподозиращи граждани бяха подложени на данъчен рекет.

 3. ПЕСОГЛАВЕЦ КОЛАБЪР казва

  ТЕНГРИ ПИТА ЗА ТАЗИ ОТРЕПКА.

 4. Чукундур от БСП казва

  Ебахти неприятния тип, майна! Мяза на селски чобанин!

 5. Затвор за тиквата казва

  Точно за министър Еконт става въпрос. Голям автогол ще си вкарат с този мошеник.

 6. ТИ ДА ВИДИШ казва

  „Народ“=“Уикенд“=“Пик“=“Афера“…. Божеее!!!!

 7. Ned казва

  Прав, сте. Не може някакъв малък началник да продава държавна собственост! Всички продажби се извършват от областните управители със съотвените разрещителни и съгласувателни на даденото министерствц.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.