Жънем негативите от Бойкоборисовщината, докато новите не изчегъркат корупцията из основи

0 4 164

Политическият часовник вече отброява първата седмица на новото правителство. Романтичния период на младата формация “Продължаваме промяната“, която буквално се изстреля начело на държавата, приключи. Време е за „черната работа“. Сега ПП и партньорите имат своите 100 дни – гратисния период на обществената толерантност, в който всяко начеващо управление трябва да покаже доколко иска и може да следва обещанията си, научи Narod.bg.

Епохата на ГЕРБ и Борисов приключи и това само по себе си е огромен успех. Довчерашните управляващи сега са мрачна опозиция. Експремиерът Борисов си седи намусен в къщи и не е зарязал денонощните си надзирателни монолози от джипката или от някоя незавършена магистрала. Депутатите на ГЕРБ се мъчат да поддържат партийния огън, но само се излагат с фалцетни нападки срещу новата власт. Дори Делян Пеевски редовно ходи на работа в Народното събрание.

Всички те до последно се надяваха, че сформирането на ново правителство за пореден път ще се провали и те ще могат спокойно пред и задкулисно да си разпределят порциите. Добре е, че начело на „Продължаваме промяната“ и на коалицията са сравнително млади хора, които са освободени от бремето на миналото и не са обвързани със стари парти, Държавна сигурност, силови групировки, сиви кардинали и мрачни тайни. Повечето министри са технократи, предприемачи, граждански активисти, хора с позиция и авторитет. Липсата на опит в държавната администрация и политиката в случая е по-скоро предимство, отколкото недостатък. Ако пък има някакви обвързаности, те бързо ще излязат на повърхността и от способността на новите управляващи да се справят с подобни проблеми, ще зависи, доколко те имат желание и решителност да наложат нов стил в българската политика.

Ако вярваме на обещанието на новата власт, всички порочни практики ще бъдат прекратени и вече няма да има скандални инхаус поръчки, държавни фирми – касички за прехвърляне на бюджетни милиарди, нагласени конкурси, назначения на „калинки“ и „кражби има, виновни няма“. Публичните пари ще се харчат разумно и прозрачно. Василев и Петков се заричат да измъкнат България от корупционни то блато и да заличат веднъж завинаги унизителното клеймо на „най-корумпираната държава в Европейския съюз“.

Разбира се и други правителства са идвали на власт с подобни обещания, а после се правили точно обратното. Докато бяха министри в служебния кабинет, Кирил Петков и Асен Василев предприеха реални стъпки именно в тази посока.

Още два фактора вдъхват оптимизъм в тази посока. Кабинетът резултат от сложен компромис, който предполага множество конфликти, но гарантира и строг взаимен контрол. България има горчив опит с коалициите. Още тегне споменът за тройната коалиция с участието на НДСВ, БСП и ДПС, в която лапането на държавни пари и на постове ставаше по схемата 8:5:3. Ахмед Доган държеше речи, както и лично разпределяше порциите Ии обясняваше как около всяка партия се вият обръчи от фирми. Опитът на Реформаторския блок да работи с ГЕРБ да реформира съдебната система завърши с колосален провал и враждебен развод, а участието на патриотите във властта ще се запомни основно със скандали и лобистки законови промени.

Че ще хвърчат искри и ще горят пожари е ясно. Съжителството между БСП и ДБ ще е особено трудно, ИТН също са доста опърничави и непредвидими, но обществото няма да им простя, ако провалят така трудно изградения управленски проект. Събирането на партии с толкова различни физиономии и философия може да е и здравословно, ако взаимно се контролират.

Ключов фактор е обещаната откритост и прозрачност. Мнозина гпобързаха да се присмеят на обсъжданията на коалиционното споразумение, които протекоха в небивал формат – излъчвани в реално време онлайн и достъпни за всеки, който иска да ги види и чуе. Водещите партии бяха принудени да сложат картите на масата и така цялото общество разбра къде се покриват и къде се разминават всички.

Новите министри вече обещаха редовно да дават пресконференции и публични отчети, а приемните им да са отворени за граждани. Най-големият лакмус за промяната пък ще бъдат отношенията с медиите. Традиционна практика досега бе с медиите да се общува с лаконични прессъобщения. Всяка значима за обществото информация се изкопчваше чрез тромавия закон за достъп до информация, който по-скоро пречи, отколкото помага на журналистите да си вършат работата.

Реклама

Премиерът Кирил Петков обеща да промени всичко това. Намерението за намаляване на чиновническата армия е повече от добро, но на този фронт всички предни правителства се провалиха и вече се надигна огромна съпротива. Вицепремиерът Асен Василев е обвиняван, че не може да смята и че едва ли не ще блокира България, като я остави без администрация, ако наистина освободи 15000 „бели якички“.

Моментът е идеален за пренасочване на хора от министерства, агенции, комисии и всякакви други структури на бюджетна издръжка към частния бизнес, който гладува за работна ръка и е готов да внася персонал от Украйна, Молдова и Филипините. Обявените намерения имат и дисциплиниращ ефект, като много чиновници ще станат по-усърдни в работата си за да избегнат евентуални бъдещи съкращения.

Съдебната реформа и все по-неизбежна

Всички партии в новата управляваща коалиция са категорични, че е крайно време прокуратурата и антикорупционните органи да започнат да служат на обществото, а не на властимащите и кръговете за тях. Това е задачата на задачите, реформа на реформите. Планът включва отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, закриване на специализираните съд и прокуратура и реформа в антикорупционната комисия КПКОНПИ.

Очаква се да се създаде антикорупционна парламентарна комисия, която да анализира дейността на Цацаров и това да стане основание за уволнението му. За отстраняването на Гешев обаче ще се разчита на следващия Висш съдебен съвет.

Не може да се разчита на добрата воля на Гешев да подаде оставка, колкото и да му се обяснява че инатът му струва пари и достойнството на българския народ, защото той приема искането да се оттегли сам като комплимент, че работи добре.

С едно наум

Всички изброени плюсове на новата власт бързо могат да се превърнат в минуси, ако обещаното не се случва и корупция си остане лозунг, под който си текът познатите схеми. Ако оптимизацията на администрацията се окаже поредно роене на служби. Сблъсъкът с голямата и повсевместна инфлация, особено ценовата експлозия в енергетиката, призракът на петата омикронска вълна на коронавируса и сянката на ниските доходи са сериозни заплахи и предизвикателства пред управляващите. Засега водачите Кирил Петков и Асен Василев са пълни с ентусиазъм и решимост, останалите наблюдават с умерен оптимизъм.

Автори: Юлиана Бончева и Доротея Дачкова

Източник: вестник „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.