3 месеца! Толкова „живот” остава на Иван Гешев, после – аут от Темида

2 4 312

Краят е близо! Новото коалиционно правителство си поставя за цел главният прокурор Иван Гешев да напусне поста си до три месеца, научи Narod.bg.

Гешев е наясно, че му свирят Марша на сбогуването

Това стана ясно от думите на правосъдния министър Надежда Йорданова („Демократична България“) пред Свободна Европа. „Това е сложен пъзел. Ние работим това да се случи до три месеца“.

Оставката на Иван Гешев беше поискана неколкократно както от лидерите на управляващата четворна коалиция, така и от премиера Кирил Петков.

По думите на Йорданова главният прокурор е пречка пред съдебната реформа и не работи в обществен интерес. Тя смята, че Гешев отказва да разследва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, както и почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Йорданова изтъкна, че управляващите работят по няколко сценария за отстраняването на главния прокурор. Оптималният е това да се случи след три месеца, а най-отдалеченият във времето: след изтичането на мандата на настоящия Висш съдебен съвет (ВСС) – т.е. през есента на 2022 г., пише „Свободна Европа”.

Правосъдната министърка потвърди, че новото мнозинство смята да отстрани и председателя на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров от поста му. Това може да се случи или с промяна в закона, или след като бъдат установени нарушения на правомощията му, за които „има данни“.

Реклама

В началото на януари догодина Йорданова очаква да бъде внесен в парламента и законопроектът за закриването на специализираните съд и прокуратурата, а още през пролетта да започнат и разговори за конституционни промени, свързани със съдебната власт.

ВИЗИТКА: Коя е Надежда Йорданова

Новият министър на правосъдието завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализирала е английско търговско право в The University of Law, Лондон. От 2007 г. е вписана в адвокатската колегия в Разград.

Като юрист експертизата ѝ е в областта на административното и търговското право, изпълнение и решаване на спорове при изпълнение на проекти, финансирани със средства на ЕС и други международни организации.

Работила е в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, където започва като експерт и стига до началник на дирекция „Правна”. Била съветник на проектната инициатива „Отворено управление” на Американската агенция за международно развитие.

Началник е на кабинета на правосъдния министър Христо Иванов (ноември 2014 – декември 2015)

Народен представител от “Демократична България” в 45-ото и в 46-ото Народно събрание. В 46-ия парламент е председател на т. нар. комисия „Магнитски“, Зам.-председател на правната комисия в двата парламента.

Участник от “Демократична България” в експертните коалиционни преговори през ноември 2021 г., в групите по правосъдие и по регионална политика.

2 Коментара
  1. hikik казва

    много са 3 месеца

  2. QzP казва

    Колкото повече се инати ГешOFF и се крепи на стола си, толкова повече се приближава до затвора. Той много добре осъзнава този факт и по мое скромно мнение няма да чака три месеца.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.