Само в Narod.bg: Гешев пуснал свързаният с мафията Христо Терзийски да стане министър от ГЕРБ (МВР обжалва прокурорския абсурд)

3 4 799

Иван Гешев е допуснал разследваният за престъпления и връзки с мафията Христо Терзийски да стане министър на МВР в последното в историята ни правителство на ГЕРБ, разкри Narod.bg.

Както първи писахме на базата на получени в редакцията ни документи, 53-годишният главен комисар Христо Терзийски е поддържал нерегламентирани връзки с престъпния свят покрай разработката „Римлянин”. Това е било добре известно на прокуратурата, която останала странно пасивна към скандала.

От данните става ясно, че сигнали за връзките на висшия полицай с мафията е подаден още до неговия предшественик в МВР Младен Маринов, който също поддържа солидни контакти с подземния свят и, очаквано, си е направил оглушки за „колегата”.

Към момента на сигнала Христо Терзийски е шеф на Главна дирекция „Национална полиция”.

Оглушки за битието му на престъпник си е направил и главният прокурор Иван Гешев. Вместо да си свърши работата, обвинител №1 допусна с лека ръка опетнения полицай до поста. Така на 24 юли 2020 г. Терзийски бе избран за министър на вътрешните работи и остана на този пост до 12 май 2021 г., до кончината на ГЕРБ.

За да поправи несправедливостта, новото ръководство на МВР и по-специално дирекция „Вътрешна сигурност“, обжалва прокурорско постановление на Специализираната прокуратура за отказ от образуване на досъдебно производство по разследване на дирекцията относно организирана престъпна група от ръководни служители на ГДНП в периода 2018-2020 година.

Разследването е започнало по постъпили сигнали и медийни публикации, касаещи висши професионални ръководители в ГДНП и граждани извън системата на МВР.

В хода на разследването са използвани СРС с разрешението на Специализирания наказателен съд и са изготвени ВДС-и. Разследването е одобрено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомена е ДАНС и Специализираната прокуратура.

Реклама

На база подписано споразумение от 2013 г. между министъра на вътрешните работи и главния прокурор на Република България, с информация за разследването е разполагала и ВКП.

През юни 2020 г. събраните материали са докладвани във ВКП от тогавашния директор на ДВС-МВР с оглед наличие на достатъчно данни за съществуването на ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНП.

Направено е искане за образуване на досъдебно производство.

С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура през месец януари 2021 г. е направен отказ от образуване на досъдебно производство за ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНП – (Христо Терзийски, бел. ред.).

По време на разследването през 2020 г. един от висшите служители на ГДНП е назначен на ръководна длъжност в политическото ръководство на МВР. Към датата на прокурорския отказ същият е продължавал да изпълнява висшата ръководна длъжност, а към настоящия момент е депутат в Народното събрание – кюстендилският „експерт” Христо Терзийски.

На основание чл. 213 от НПК Дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР обжалва прокурорското постановление на Специализираната прокуратура пред Специализираната апелативна прокуратура. ДВС – МВР счита, че прокурорът, направил отказ да образува досъдебно производство, не е посочил въз основа на кои материали е направил своите правни изводи.

Ако отделните материали съдържат противоречива информация, юридическата прецизност изисква обвинителят да мотивира защо е дал доверие на една част от тях и е отказал да кредитира останалите.

Прави впечатление, че обемът на събраните и изпратени в Специализираната прокуратура ВДС-и е значителен, като и до момента в ДВС-МВР не е постъпвало становище от наблюдаващ прокурор по тях.

Освен това  постановлението за прекратяване е от януари 2021 г., а самото изпращане на протоколите за изготвени ВДС-и е от април 2021 г. – 3 месеца по-късно, и очевидно не са взети предвид при вземане на решението.

3 Коментара
  1. КОЛАРОВА - ВНУЧКАТА казва

    ГЕРБЕР ЛИ Е – НА ШИШ ИНАЧЕ НЯМА СПАСЕНИЕ ЗА ДЕЦАТА

  2. МЪДУРАН казва

    не знаел да има проверка срещу него …. ПУТКО,КАКВА ПРОВЕРКА ЩЕ Е АКО И ТИ ЗНАЕШ ТА ЕВА У ТЪПИЯ МИНЦУНЕРИН

  3. […] Само в Narod.bg: Гешев пуснал свързаният с мафията Христо Т… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.