ОЧАКВАНО! Спря делото за снимките на чата на Иван Гешев с Pi ar Sevi Boiko

0 2 001

Съвсем очаквано! Разследването, в което прокуратурата търси кой направи снимките на чата на главния прокурор Иван Гешев с пиарката на бившия премиер Севделина Арнаудова, е спряно.

Това показва проверка на „Сега“ в информационната система на държавното обвинение.

Номерът на преписката 36810/2021 на Софийската районна прокуратура бе огласен от гражданското сдружение „Боец“, което подаде сигнал срещу Гешев, свързан с комуникацията му с Арнаудова по време на заседанието на правната комисия в парламента през септември.

През октомври лидерът на „Боец“ Георги Георгиев съобщи, че по техния сигнал прокуратурата е започнала проверка за разгласяването на снимките от чата на главния прокурор и Арнаудова, които бяха разпространени от депутати. Тогава се видя, че Арнаудова е записана с контактите на Гешев като „Pi ar Sevi Boiko“.

Сега за преписката с този номер в системата на прокуратурата е отбелязано следното: „Преписката е решена от прокурор. Постановление за спиране на наказателно производство. Дата 12 ноември 2021“.

Преди това като движение по преписката бе отбелязано, че на 1 октомври на СДВР е изпратено постановление за образуване на досъдебно производство за разследване от дознател.

В закона има няколко хипотези, в които прокурорът може да спре наказателното производство. Като например, ако извършителят не е разкрит, или ако е лице с имунитет, или ако има само един свидетел и той не може да бъде разпитан.

Реклама

От края на октомври насам „Сега“ много пъти направи опити да получи отговори по този казус от прокуратурата. Търсена бе както шефката на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, така и пресаташето й.

Повече от месец пресаташето не отговаряше на телефона си. Вчера обясни, че когато има какво да каже, ще се обади. (В Софийската районна прокуратура от месеци висят без отговор въпроси на „Сега“ и по ред други теми.)

Междувременно се разбра, че прокуратурата е отказала да образува разследване срещу самия Гешев за чата с мотива, че той си е общувал с Арнаудова само от добро възпитание и не е извършил никакво нарушение, защото срещу пиарката по това време в прокуратурата няма преписки и разследвания.

В постановлението си прокурор Венцислав Фердинандов стигна до извода, че хората, които са снимали и разпространили чата на главния прокурор, са извършили престъпление, защото са погазили тайната на кореспонденцията му.

Фердинандов се произнесе по казуса скоростно – само за 13 дни, а после стана зам.-шеф на Окръжната прокуратура в Плевен.

Чатът между Иван Гешев и Севделина Арнаудова беше заснет случайно на 11 септември по време на заседание на парламентарната комисия по правни въпроси, която обсъждаше дали да премести Бюрото по защита към главния прокурор в Министерството на правосъдието.

На снимка в социалните мрежи се вижда, че през приложението „Телеграм“ Гешев общува с „Pi ar Sevi Boiko“. От съобщенията изобщо не се разбира контекстът, като главният прокурор отговаря единствено със смеещи се емотикони.

Арнаудова не отрече, че си пише с Гешев. „Не крия, че познавам главния прокурор, имаме десетки събития заедно, отразявали сме ги – контрабандните цигари, един куп акции…“, заяви тя в своя защита.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.