След ДАНС: КПКОНПИ удари кмета от ГЕРБ във Враца Калин Каменов за мръсни схеми с 32 млн. лева (ВИЖТЕ)

2 9 298

След акцията на ДАНС и служители на дирекция „Противодействие на корупцията“ към Сотир Цацаровата КПКОНПИ извършват на място проверка в община Враца и в нейното дружество за тролейбусен транспорт по повод постъпил сигнал за закононарушения при провеждане на две обществени поръчки, за кражбите от които първо Narod.bg съобщи.

Първата поръчка е за доставка на девет тролейбуса, а втората – за доставка на тринадесет електрически автобуса, тринадесет станции за бавно зареждане и една бързозареждаща станция към тях.

Финансирането е със средства от оперативната програма за околна среда по проект „Модернизиране на градския транспорт в община Враца”.

Обществените поръчки са на обща стойност от 32 млн. лв., от които 26 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ , малко над 6 млн. лв.са собствено финансиране на общината. Възложител е общинското дружество „Тролейбусен транспорт – Враца“.

Реклама

И двете поръчки са спечелени от един и същ изпълнител – „Авто Инженеринг Холдинг Груп“. По първата е сключен договор, като през юли 2021 г. са доставени девет тролейбуса.

Според получените данни и постъпилия сигнал, съгласно договора и техническата спецификация към него тролейбусите са производство на полска компания, но в действителност те са произведени от белоруско държавно предприятие, без да е установено дали отговарят на нормативните изисквания за транспортни средства в ЕС.

Днешната проверка на КПКОНПИ изисква и данни за получени неследващи се облаги от длъжностни лица, включително такива, заемащи висши публични длъжности, при избора на изпълнител на поръчките и последващия контрол на доставките.

Изискват се документи и се снемат обяснения от длъжностни лица в общината и в общинското транспортно дружество, съобщиха от комисията. Сред разпитаните е и кметът Калин Каменов, за когото източници от ОбС-Враца съобщиха, че е гушнал 1 млн. лева подкуп за мръсните сделки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.