Прокурор №2: Гешев се договаря с престъпници – може, полицаи карат мулето на Бойко да пропее – не може

2 7 316

Зам.-главният прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов влезе в тона на своя шеф Иван Гешев и разкритикува разследващите полицаи, които работят по разследването за източените 60 млн. лева от строителството на лот 5 на АМ „Хемус”.

Причината е, че ченгетата уговорили арестувания бивш служител на НАП и муле на ГЕРБ и Бойко – Борислав Колев, да пропее за схемата, по която е дръпнал парите и за това кои са крайните получатели на чувалите с пачкинещо, което прокуратурата не може да допусне, защото това би пратило Бойко и обкръжението му директно в затвора.

По негови думи служителите на ГДБОП не познават добре закона, тъй като са предложили на наблюдаващите прокурори да се споразумеят с обвиняемия, за да свидетелства.

„Той се е почувствал уязвим и е решил да облекчи своята съдба като сътрудничи. Българският наказателен закон не позволява това”, изцепи се Сарафов пред БНТ.

Заместникът на Гешев е категоричен, че прокуратурата може да сключва споразумения единствено след признаване на вина и след одобряването им от съда.

Реклама

Думите му обаче противоречат на практика в държавното обвинение, която дори главният прокурор Иван Гешев е упражнявал.

„Забележете – прокуратурата по делото “КТБ” си избра един човек, когото от обвиняем направи свидетел, за да го ползва. Питайте прокуратурата за този човек и защо тогава е постъпила така, а сега по друг начин“, обяви вътрешният министър, визирайки счетоводителя Бисер Лазов, на чиито показания се крепи делото „КТБ“.

Освен това Иван Гешев беше проверяван за престъпление срещу правосъдието непосредствено преди да бъде избран за главен прокурор.

Поводът бяха публикувани от разследващия сайт „Биволъ“ записи, на които се чува как Гешев, докато е в Софийската градска прокуратура, е уговарял споразумения с подсъдими след спецакциите с гръмките имена „Недосегаемите 1 и 2“ през 2011 г.

Вместо с адвоката на обвиняемите Гешев се пазари директно със сочения за лидер на организираната престъпна група Владко Димитров.

2 Коментара
  1. Шопето Буци казва

    Няма как заместникът на гешевото @айно да не е същото @айно като него!

  2. майната казва

    На прокуратурата, трябва да е забранено да се договаря с престъпниците, за каквото и да е !!!! Без разрешение от съдийска колегия!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.