След падането на ГЕРБ: Гешев открито воюва с Бойко Рашков! Прокурори погнаха… пресцентъра на МВР

2 3 438

Падането на ГЕРБ от власт генерира нещо немислимо в една правова държава – открита война на главния прокурор Иван Гешев срещу министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, който удари криминалните схеми на Борисов!

Откакто Мутрата изпадна от управлението, неговият бранител Гешев прави всичко възможно да спъва работата на Рашков, а напънът вече ражда чудовища – прокуратурата образува дело срещу… пресцентъра на МВР, установи Narod.bg.

Води се война срещу прокуратурата, обяви в неделя нейният началник Иван Гешев, малко след като негови подчинени се оплакаха, че полицаи им оказват натиск по делото за милионите за магистрала „Хемус“, пише Mediapool.

Ден по-рано Гешев заговори за сблъсък между институциите, който бил много притеснителен. Но истината е, че историята с „Хемус“ е само кулминацията към момента.

Войната между двете институции започна още когато ГЕРБ изгубиха контрола си над изпълнителната власт. И прокуратурата съвсем не е толкова беззащитна, за каквато се опитва да се представи.

Типичен пример в това отношение е разследването, което държавното обвинение образува, след като пресцентърът на МВР съобщи за една акция. Това производство е скрито под грифа на секретността и следствената тайна, но последствията, които предизвика, са достатъчно показателни.

Оръжие и шпионаж

На 7 октомври пресцентърът на МВР съобщи за операция, при която са арестувани трима души – мъж и жена литовци и руснак.

И тримата – служители на оръжейния завод „Арсенал“ -Казанлък. Според информацията на полицията те са задържани заради изчезването на „конкретни изделия от „Арсенал“ АД – Казанлък и документи, относими към тях“.

Иначе казано – доста важна информация за това как се работи и какво точно се произвежда в завода, която представлява „интерес за български или чужди конкурентни фирми“.

Преди да бъдат арестувани, тримата си пуснали неплатен отпуск, а след това не се върнали на работа. Започва издирване, в което се включва и дирекцията на ДАНС в Стара Загора.

Установява се, че тримата са влезли в България на 2 октомври, стигнали с кола до Казанлък и са имали намерение отново да напуснат страната. Арестувани са на 5 октомври на пункта „Капитан Андреево“.

Материалите по това дело са докладвани на Районната прокуратура в Стара Загора, която образува разследване. Два дни след ареста пресцентърът на МВР пуска информацията в свое официално съобщение.

Защо съобщихте?

На следващия ден прокуратурата отговаря със своя информация. В нея се твърди, че МВР е разгласило информацията за делото без разрешение на наблюдаващия прокурор.

Реклама

Държавното обвинение се позовава на една норма от НПК, която винаги се използва като оправдание, ако самата прокуратурата иска избирателно да съобщи нещо – например да пусне СРС-та в публичното пространство.

По отношение информацията в сайта на МВР обаче твърдението е друго:

„Разпространената информация би застрашила националната сигурност на страната, може да попречи на разследването и за реализирането на наказателна отговорност на виновните лица“.

Още същия ден окръжният прокурор праща материалите за разследване в Пловдив. Официалното оправдание е, че трябва да се разпитват служители от Стара Загора и за да се избегнат всякакви съмнения относно начина на водене на разследването, то трябва да се направи от друга прокуратура.

Откъде дойде тази информация?

Да образуваш дело срещу пресцентъра на МВР за това, че си е вършил работата, е странно. В самото съобщение няма никаква информация за действията на прокуратурата.

Обяснява се само какво са направили полицаите. И се споменава, че всички е докладвано на прокуратурата, т.е., предполага се към момента на съобщаването делото вече е било образувано.

Но според държавното обвинение това е проблем. След като материалите са изпратени в Пловдив, започва същинското разследване.

По информация на Mediapool досега поне трима души са били разпитвани от следовател. Сред тях са говорителят на дирекцията на МВР в Стара Загора и двама служители на пресцентъра в София.

Питани са как и откъде са имали информация за акцията. Обвинения по това дело не са повдигнати. Прокуратурата е изискала документи от МВР, сред които инструкции, по които работят служителите. Двумесечният срок за разследване е изтекъл, но със сигурност ще бъде удължен.

Тази практика на разтакаване е добре познат похват от работата на прокуратурата и по други случаи, за които от самото начало е било ясно, че няма да излезе нищо.

Секретното става още по-секретно

Междувременно разследването, предизвикало цялата тази буря, потъва в още по-голяма секретност. Mediapool попита какво се случва с делото срещу тримата чужденци, заподозрени, че са изнесли данни за производството на „Арсенал“.

От Окръжната прокуратура в Стара Загора заявиха, че няма да дадат никаква информация. Очевидно обаче движение има, защото в началото делото се водеше от Районната прокуратура.

След това е преценено, че има данни за престъпление от компетентността на горната прокуратура и материалите са пратени там. Но всичко е много секретно.

2 Коментара
  1. КОЛАРОВА - ВНУЧКАТА казва

    този явно наистина е много тъп , те ще бесят капитана той – да живей капитана

  2. Затвор за тиквата казва

    Ако каскета не бъде отстранен, арестуван, съден и затворен с всичките си господари, промяна няма да има. Мафията се е окопала много сериозно, но иначе по – тъпо същество от каскета няма. Всяко негово действие го компрометира.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.