СВЕТОВНИТЕ МЕДИИ: Време е нова власт да се погрижи за България след разрухата при ГЕРБ (РЕАКЦИИТЕ)

1 2 697

Световните медии отделят достатъчно внимание на новия кабинет, който в момента се гласува да управлява България през следващите 4 години. Реакциите са свързани с надежда най-после да се появи власт, която да изкорени корупцията, наложена като единица мярка за власт при ГЕРБ и България да започне да излиза от блатото, провери Narod.bg.

Обявявайки своя кабинет, възпитаникът на Харвард и бивш предприемач Кирил Петков каза, че „няма да губи нито минута“, за да бъде одобрен кабинета му от парламента.

„Надявам се, че в понеделник това правителство ще стане реалност и ще остане такова през следващите четири години“, каза Петков, докато обявяваше състава на правителството си, включващи много по-млади професионалисти с опит в чужбина или от бизнес кръгове.

Разочарованите избиратели подкрепиха новосъздадената партия за борба с корупцията на Петков „Продължаваме промяната” (ПП) на 14 ноември, когато се проведоха третите за тази година избори. Тя бяха привлечени от платформата й за „нулева толерантност към корупцията“.

Новото правителство ще сложи край на 10-годишното господство на дясноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов. Той беше изправен пред масови антикорупционни протести през 2020 г.

Петков и друг възпитаник на Харвард и бивш предприемач, 44-годишният Асен Василев, спечелиха похвали заради решителните си действия като служебни министри на икономиката и финансите за възстановяване на прозрачността при харченето на парите на данъкоплатците.

Еuronews, Франция

Лидерите на четири български партии заявиха в петък, че са се съгласили да формират водена от центристи коалиция, която ще сложи край на продължилата месеци политическа криза, давайки на страната, обзета от икономически и здравни проблеми, първото си редовно правителство от април.

Реклама

Споразумението дойде след продължителни разговори между победителя в общите избори миналия месец в лицето на центристката партия „Продължаваме промяната”, две десни партии и Социалистическа партия. Взети заедно, четирите партии ще контролират 134 места в 240-местния парламент на България, който трябва да гласува за одобрение на новото правителство в понеделник.

Съгласно споразумението, лидерът на ПП Кирил Петков ще бъде кандидатът на коалицията за премиер, натоварен със задачата да изведе България от двойна здравна и икономическа криза. „Ние вървим към предлагане на стабилно правителство, което се надяваме да продължи през следващите четири години“, каза Петков.

Business News Europe (BNE), Германия

Очаква се сформирането на коалиция и редовно правителство да сложи край на дълбоката политическа криза в България, която премина през три общи избори и две служебни правителства от април насам, тъй като до момента нито една партия не успя да формира мнозинство. Споразумението беше подписано ден, след като президентът Румен Радев даде на формацията мандата за съставяне на редовно правителство и двамата лидери на „Промяната продължава“ Кирил Петков и Асен Василев веднага го върнаха с предложение за своя кабинет.

Петков, който е номиниран за ръководител на правителството, каза, че първите приоритети за неговия кабинет, който трябва да бъде одобрен от парламента на 13 декември, ще бъдат справянето с ковид-пандемията, високите цени на енергията и промените в държавната администрация, която да я направи по-ефективна и да сложи край на корупцията.

Daily mail, Великобритания

Кандидат за премиер Кирил Петков, който е основател на технологична инвестиционна компания, припомни месеците на протести срещу корупцията в България миналата година и каза, че страната е готова за промяна.

„Време е след 32 години българите да видят управници, които се грижат за тях; време е младите българи в чужбина да гледат на България като на обещаващо място, където да се върнат, а нашите родители виждат България като място, където могат достойно да се пенсионират и да изживеят старините си “, отбеляза той. /БГНЕС

1 Коментар
  1. !!! казва

    Дано направят нещо за народа, че след 12-13години, пак ще ходят по площадите, ако има кой да ходи и ще скандират „още 45 години стигат“!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.