Сбогом, Бойко: Кирил Петков е новият премиер (НА ЖИВО)

0 3 129

Сбогом, Бойко, сбогом, ГЕРБ! Кирил Петков е новият министър-председател на България! Решението мандатоносителят „Продължаваме промяната“ да състави 99-ия кабинет на страната депутатите взеха със 134 „за“ от общо 238 гласували в залата.

Дебатите по избирането на премиера и структурата на новия Министерски съвет продължиха няколко часа, в които депутатите на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ като опозиционни на ПП, БСП, ИТН и ДБ предупредиха многократно, че изпълняването на пълния мандат ще е трудно.

Чуха се и остри реплики в залата, а най-запомнящо се бе изказването на рапъра Ицо Хазарта, който в прав текст заяви от трибуната, че е бил заплашван да не подкрепя проекта на Кирил Петков и Асен Василев.

Реклама

Новото правителство бе съставено след няколко месеца политическа криза и неуспешния изход от 2 поредни парламентарни избора.

С разместването на политическите пластове, ГЕРБ стана втора политическа сила, появиха се общо 4 нови субекта – ПП, преди това ИТН на Слави Трифонов, в настоящия парламент „Възраждане“, а в предишните 2 състава – вече изпадналите от НС „Изправи се.БГ! Ние идваме“.

Формулата на новото управление е коалиционна, разпределена между четирите сили. 10 министерства управлява „Промяната“, по 4 – ИТН и БСП, а ДБ владее три.

На живо ТУК

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.