РАЗКРИТИЕ: Муле на ГЕРБ, теглило милиони на каса от парите за АМ „Хемус”, получило джип за подарък (прокуратурата пази бившите управляващи)

1 4 173

Муле на ГЕРБ, което изтеглило милиони на каса от парите за лот 5 на АМ „Хемус”, е получило подарък джип за „услугата”.

Сензационното разкритие направи вътрешният министър Бойко Рашков пред БНР.

„Колкото повече хора разберат сериозността на разследването за стотици милиони левове от държавния бюджет за мнимо строителство на АМ „Хемус“, толкова по-добре.

Толкова по-добре и за бъдещето, когато ще има и други управляващи, които няма да смеят да си позволят лукса да използват едни много удобни за присвоителна дейност конструкции като инхаус“.

Това каза пред БНР Бойко Рашков, действащ министър на вътрешните работи, номиниран да остане на поста и в новото правителство.

Той съобщи, че МВР работи по разследване на сходни случаи.

„Някои станаха публично известни – ремонтите на язовирите, които са малко повече от 400 у нас и за които са отделени огромни пари от бюджета и до сегашния момент не се знае в чии джобове са попаднали.

Подобно разграбване не познаваме в близките десетилетия. Схемата на източване е почти идентична с начина на движение на бюджетните средства за автомагистралите.

Има и други направления, в които се работи, свързани са с крупни суми и са разходвани с лека ръка, безотговорно. В нашата страна много се краде“.

Рашков подчерта, че част от парите са отивали и зад граница:

„Всяка банка при транзакция над 30 000 лева трябва да информира финансовия сектор на ДАНС, това е правено. Но от тази агенция не са предприемани прозрачни действия, за да се види какви са основанията за изтегляне на необичайно голяма сума от лице, което може да тегли такава сума.

Реклама

Към онзи период – миналата година, ръководството на ДАНС е преследвало куци глигани в гората и ги е отстрелвало. Ползван е механизъм за присвояване на големи финансови ресурси без какъвто и да е контрол, защото контролните органи са били подчинени на тези, които са движели подобни механизми“.

В предаването „Неделя 150“ министър Рашков допълни, че Борислав Колев е концентрирал в себе си огромно количество финансови средства и е възлова фигура в схемата за това престъпление:

„Има сведения за лице, което е било в контакт с него, подписвало е документи в банката, то е видяло огромно количество пачки от по 100 лева.

За услугата това лице и получило джип като награда. Установено е лицето.

Установената обстановка се неглижира от прокуратурата, изтъква се на преден план епизод от професионалните спорове между разследващите и прокуратурата.

Прокуратурата е съзнателно неактивна в тези разследвания. Прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, забавя хода на разследването, защото този ход ще доведе до отговорни фактори в управлението на страната до април тази година.

Съмнявам се, че тази нереформирана прокуратура в настоящия момент би могла да изведе едно такова разследване с национално значение до успешен край… Прокуратурата предпазва бившите управляващи от наказателна отговорност в много случаи”, подчерта МВР шефът.

Пред националното радио Бойко Рашков обеща, че ще продължи работата срещу кражбите. „Бъдещият премиер Кирил Петков вчера заяви най-отговорно, че най-важната задача на правителството ще е нулева толерантност към корупцията.

Тази задача, отнесена към МВР, означава засилена работа към всички престъпления с корупция, така ще опазим националния финансов ресурс”, напомни Рашков.

„На неговото разпиляване в шепа фирми, определени от един бивш премиер, които да присвояват огромните бюджетни средства – едни в политически каси, други в чужбина, ще се сложи край”, зарече се вътрешният министър.

„Нулева толерантност към корупцията имаше и в изтеклите седем месеца при двете служебни правителства.

След спешните промени в прокуратура ще се видят и резултати е в съдебната зала”, завърши участието си Бойко Рашков.

1 Коментар
  1. майната казва

    Господи запази тези хора живи ! Помагай на ПП за благото на отечеството ! И за да имаме такова ! ГЕРБ и ДПС, източват кръвта ни безогледно ! Стига толкова !

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.