Колко милиона ще лапнат партиите от нашия джоб? (Бойко взима 5 млн., половина стоят в банка за лихва)

0 3 141

Първа политическа сила на избори по традиция означава набъбнала банкова сметка. Коалиция „Продължаваме промяната”, която спечели вота на 14 ноември и стана №1, ще разполага и с най-големия бюджет от държавата.

Партията на Кирил Петков и Асен Василев ще получи над 5,3 милиона лева годишна субсидия, като всеки глас за тандема и „опашката” от кандидати за жълтите павета зад тях, им носи по 8 лева на глас.

Със събраните 673 141 гласа на парламентарните избори, „Продължаваме промяната” получава точно 5 385 128 лева държавни пари, показват изчисления на „Уикенд”.

.Субсидията по закон се отпуска за всяка политическа сила, преминала 1% на вота. Симпатизанти на новите звезди от „Харвард” и екипа им обаче се притесниха, че тъй като формацията се е явила като коалиция, а ПП още няма регистрация като партия, може най-новата им любима формация да остане с пръст в уста.

„Такъв проблем не съществува – законодателството изрично е посочило, че при явяване в коалиция и дори с друг мандатоносител, всяка формация, получила места в парламента ще получи и законовия отговор на всеки реално подаден глас – 8 лева към този момент.

Въпрос обаче е на вътрешно-коалиционно споразумение между партиите и формациите, които са се явили заедно като коалиция и са спечелили места в парламента, как ще разпределят помежду си паричните постъпления от държавата”, коментира пред „Уикенд” експерт по темата.

Подобно на Мая Манолова и „Изправи се, България! Ние идваме” в предното събрание, когато Манолова взе за ракета-носител полумъртвата партия ЕНП на Мария Капон за парламента, тъй като нямаше време да регистрира „мутрите, вън” като партия, как ще разпределят парите според мандатите, е вътрешна работа само на участниците в коалиция „Продължаваме промяната”.

ГЕРБ-СДС, които взеха „среброто” на вота пък ще разчитат на 4 771 648 лева заради получените на изборите близо 600 000 гласа.

По стара традиция бившите управляващи ще прехвърлят 50% от субсидията си в банкова сметка, където от далечната 2009 г. партията трупа лихви, а останалата част – също по традиция, ГЕРБ използва за партийно строителство.

Броженията, които наскоро активисти на СДС направиха срещу ГЕРБ с обвиненията, че съюзът между двете партии, насилствено създаден заради натиск от европейската десница още преди години ги обезличава, всъщност, според запознати, е именно заради субсидиите.

Сините били гневни на решението на „големия брат” парите от държавата да се кътат в спестовни сметки, вместо да се разпределят взаимно между коалиционните партньори.

Друга болка на бившата първа сила след демократичните промени е, че само благодарение на съюза с хората на Бойко Борисов, седесарите имат възможност да разчитат на партийна сграда от държавата. Без коалицията с ГЕРБ, СДС отдавна да се бе простила с емблематичния адрес „Раковски” 134.

За ужас на ГЕРБ обаче, министърът на културата Велислав Минеков шамароса втората сила с признанието във вторник, че започва да „изселва” от гербери два от етажите на „малкото НДК”, където се помещава от години част от партийната им централа.

Минеков бе категоричен, че формацията на Бойко Борисов вече няма право да използва помещенията и то не заради изборна загуба, а „защото са взети на абордаж от ГЕРБ по времето на Данаил Кирилов като областен управител” с помощта на Росен Плевнелиев, който обявил етажите за „ненужни за целите на НДК”.

За сграда от държавата се ослушват вече и от „Продължаваме промяната”, които, въпреки че не са партия, имат право да получат имот за централа. Говори се, че вилаетът на НДСВ – сградата на ул. „Врабча” ще премине за пореден път в нови ръце – тези на Петков и Василев. Там преди години се помещаваше по ирония на съдбата партията на архитекта на тройната коалиция, който погуби царската формация с пришиването й към БСП и ДПС – АБВ на Георги Първанов.

Опозорените на вота социалисти, предвождани от Корнелия Нинова, може да имат сграда, но опосканата им партийна каса ще разчита на малко над 2 милиона лева държавни пари.

Реклама

Сумата обаче би била крайно недостатъчна за социалистите, тъй като само партийната телевизия БСТВ „гълта” между 120 000 и 180 000 лева всеки месец, а партийния ежедневник „Дума”, който в момента се раздира от скандали заради опит за цензура, струва на „червените” още близо 40 бона. Разбира се, ако влязат във властта с четирима министри, както се очаква, за БСП финансовите дертове моментално отпадан.

ДПС, които заради промените в изборния кодекс в „12 без пет” в миналия парламент, станаха трета сила в България, ще получат 2 727 976 лв. от министерство на правосъдието, откъдето вече се отпускат субсидиите на политическите сили.

След като бе единственият, който наистина си удържа само левче за партийно строителство и върна всичко до остатъка от осем лева до стотинка, Слави Трифонов, днес вече от „Има такъв народ” не са декларирали публично, че отново са готови да се лишат от пълната сума, която им се полага след вота.

ИТН отбеляза позорен спад в гласовете на изборите, но въпреки това получените малко под 2 млн. лв. ще бъдат преведени в касата на партията. Върне ли и този път Слави сумата до левче, то екипът му ще разчита на скромните за партия 249 726 лв.

Хората на Слави са едни от малкото, които не се вълнуват въобще дали държавата ще им отпусне помещение за централа. От над година и повече Трифонов и компания откриват офиси из цялата страна, а реално из кулоарите се шегуват, че централата на ИТН се намира на диванчето, от което Трифонов даде няколко емблематични видео-интервюта с патерица в ръка.

Също наказаните от избирателя десни от ДБ ще разчитат на 1,3 милиона лева държавни пари. Хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов – и на две партийни централи. ДСБ на Атанасов се помещава на ул. „Кърниградска”, докато хората на Христо Иванов се ширят в луксозен офис в една от най-модерните и скъпарски сгради в столицата на бул. „Драган Цанков”.

Не е ясно как формацията, която доскоро не разчиташе на много постъпления в сметката си успява да плати безобразно скъпия наем в лъскавата сграда срещу емблематичната автокъща „Капитолия”, където на втория етаж хората на Иванов коват партийни интриги. Заради присъствието на Радан Кънев в европарламента, двете формации и без да имаха успех в събранието, щяха да запазят държавно помещение.

Същият късмет споходи и хората на Красимир Каракачанов, който от години се е „застраховал” срещу изборен неуспех със собствена централа на ВМРО. Войводите успяха да получат над 1% от гласовете на вота и получават субсидия, но ако не бяха евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, то формацията им, ако нямаше свой офис, щеше да остане на улицата.

Не така стоят нещата при Валери  Симеонов, който ще трябва да освободи заетите помещения на „Раковски” 134, разкървавили сърцата на старите седесари, когато НФСБ получи офиси в сградата с лъвчето.

Заради явяването си като коалиция на изборите с Веселин Марешки, не само, че Симеонов и аптекарят-бизнесмен няма да получат и стотинка държавни пари, но Симеонов губи и правото си на държавно помещение. Така или иначе, партията вече обяви, че ще има ново име, а Валери Симеонов сдаде председателския пост.

Изненадата на вота – Костадин Костадинов и неговото „Възраждане” освен сграда, ще трябва да получат вече и малко над 1 милион лева по сметките си. Този път обаче защитникът на антиваксърите и поклонник на лагерното изселване за противниците на АЕЦ „Белене”, не е и издумал да дари субсидията си.

Паметливи симпатизанти на „Възраждане” припомнят, че през 2017 г. партията на русофила за пръв път се пребори за над 1% от гласовете и получи подкрепа от държавата. Тогава обаче Костадинов обяви, че иска да дари цялата сума за благотворителност и разшумя около себе си, вдигайки скандал, че Сметната палата му отказва.

„Как така на Цветанов и Борисов им позволиха да харчат от държавните пари за храмове и дарения, а на мен не”, гневеше се лидерът на „възрожденците”.

Непознаването на практиката как се заобикаля изрично закона го довел обаче в ръцете на бившия председател на парламента Димитър Главчев от ГЕРБ.

Именно чрез посредници, които го свързали с Главчев, Костадинов разбрал, че за да дари пари от касата си, първо трябва да изпълни изискването по закона за политическите партии – да открие макар и един офис и да купи едно бюро за партийни цели, след което може да дарява колкото си иска.

Така ГЕРБ успяха да „финтират” преди години държавния одитор и да успеят да даряват от субсидията си. Този път обаче лидерът на „Възраждане” тактично мълчи дали отново ще иска да помага на нуждаещи се с парите от субсидията си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.