Даниел Вълчев – сив кардинал в ГЕРБ („жълтият“ министър пробутал шефа си Анастас Герджиков за президент)

0 6 335

Веднъж влезе ли ти бацилът на властта, няма отърване, казваше преди години вече бившият вицепремиер и министър на образованието при НДСВ Даниел Вълчев в тесен кръг.

На изборите за президент тази година се оказа, че това си остава постулат. В случая на Вълчев, в ролята му на сив кардинал и ковач на кадри за… ГЕРБ, научи „Уикенд”.

До последно с неяснота кой ще е кандидатът им за държавен глава, хората на Бойко Борисов накрая извадиха на светло ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков и придатъка му – полковник Невяна Митева, а запознати твърдят, че номинацията предложил лично деканът на юридическия факултет на СУ Даниел Вълчев.

Причината е, че първоначално лидерът на ГЕРБ оглеждал именно юриста и бивш образователен министър на НДСВ за кандидат-президент на партията по модела на Слави, който осинови в първия си кабинет почти реабилитираните муцуни от царската партия, участвали открито на протеста срещу правителството.

Реклама

Половината от ръководството на ГЕРБ останало в ступор и шок от идеята именно коавторът на „да разваляме седенката” Вълчев да е номинация на партията.

Въпреки че половината кадри на ГЕРБ от създаването на формацията през 2007 г. идваха от редиците на НДСВ и младежките структури на движението, герберите били категорично против Вълчев да е номинацията за държавен глава.

В крайна сметка самия Даниел Вълчев също се отказал от перспективата да се яви като кандидат за президент.

Преподавателят в Софийския университет пък веднага се сетил за началника си – проф. Анастас Герджиков, който в последния момент като заек от шапката извадиха за „Дондуков” 2 от ГЕРБ.

Присъствието на полковник Невяна Митева в кандидат-президентската двойка предизвикало коментари, че би било по-добре хората на Бойко Борисов да заложат на нея, преди да стане ясно, че блондинката под пагон е прекалено палава за високия пост.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.