„Работата” на ГЕРБ: Лъчо Мозъка къта 1,7 млн. долара, докато го разследват за пране на пари

1 7 996

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов декларира, че има 1 708 087 американски долара. В декларацията си пред КПКОНПИ той посочва и още около половин милион лева в още 6 позиции влогове от различни суми евро, долари и левове.

Посочва и, че има 40 000 лв. в наличност. Един от най-близките хора на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов декларира и, че има апартамент в София и къща с двор в Банкя.

Информацията стана достъпна, след като Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) публикува декларациите за имуществено състояние на депутатите от 44-то, 45-то и 46-то Народни събрания.

Изрично се посочва, че публикуването става едновременно, поради големия брой задължени лица, които са били избрани в състава на трите НС, „както и големия брой декларации, подадени от тях в изпълнение на изискванията на действащия закон (ежегодна и финална за 44-то НС, встъпителна и финална за 45-то НС и встъпителна за 46-то НС)“.

В средата на август т.г Специализираната прокуратура обяви, че е образувала разследване за пране на пари по проверката на антикорупционната комисия КПКОНПИ за това дали има престъпление при реализирана от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов голяма печалба от продажба на акции.

Това каза тогава говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

„Във връзка с Ваше запитване дали в Специализираната прокуратура е постъпила проверка от КПКОНПИ, касаеща евентуално престъпление, свързано с изпиране на пари от страна на народен представител с инициали Л. И. – Ви уведомявам, че преписката е получена в СП, разпределена е на случаен принцип и наблюдаващият прокурор е образувал досъдебно производство за престъпление по чл. 253 от НК“, гласи дословно отговорът.

„Не се притеснявам от проверка и съм казал от самото начало, че ще съдействам, както и съм информирал за всичко КПКОНПИ. Когато си гузен или когато си нарушил закона, търсиш да се оправдаваш“, коментира пред „Сега“ Иванов.

Той допълни, че няма сам да се откаже от депутатския си имунитет (той не може и да се откаже, без прокуратурата да му го поиска, б. р.).  Според него всичко имало една основна цел – да се отклони вниманието от по-големите проблеми в държавата и да се удари ГЕРБ.

Че ДАНС, КПКОНПИ и прокуратурата проверяват Иванов за пране на пари, разкри преди месеци „Свободна Европа“.

Депутатът е извършвал консултантска дейност за американска компания, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари той е получавал акции на дружеството.

Няколко години по-късно депутатът продава част от акциите си на борсата и реализира голяма печалба – 1 600 000 долара. Тогава става обект на интерес от страна на службите, които започват проверка.

Реклама

От регистъра на КПКОНПИ се вижда, че 10 депутати въобще не са подали декларации, а 40 са го направили със закъснение. Сред неподалите изобщо декларации е и Слави Трифонов, показва регистърът на КПКОНПИ.

ТУК какво са декларирали депутатите

Декларацията отразява имущественото състояние на задълженото лице, на неговата съпруга или лицето, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала, както и на ненавършилите пълнолетие негови деца, към датата на заемане на длъжността.

Срокът за подаване на декларации за имущество и интереси на народните представители от 47-ото Народно събрание започна да тече от момента на полагане на клетва – 3 декември, и ще продължи до 4 януари 2022 г. КПКОНПИ пусна специални указания за депутатите.

Иначе например бившият спортен министър и депутат от ГЕРБ Красен Кралев декларира, че през 2013 г. е придобил къща с двор в Драгалевци с разгърната площ от 740 кв.м за 528 979 лв.

Отделно от това през 2018 г. е придобил апартамент, гараж и ателие във Варна. През 2019 г. пък придобива апартамент от 91 кв.м в София. За последните имоти не е посочена сума за придобиване. Кралев е посочил 354 000 лв. като налични, а в същото време е декларирал и ипотечен кредит от 410 000 лв.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е декларирала заедно с имоти в София и Мизия и автомобил „Акура“, и наследствен „Вартбург“. Кристиян Вигенин пък посочва придобиване на имоти във Варна, София и Брюксел.

Красимир Ципов от ГЕРБ, който сега е в ЦИК, посочва в декларацията си, че е придобил през 2004 г. апартамент от 103 кв.м. за 18 000 лв. Той е посочил, че има 190 000 лв. на влог.

Делян Пеевски от ДПС, който се завърна като депутат, декларира при участието си в едно от НС апартамент с два гаража в София от 262 квадрата, още един от 45 квадрата и къща с двор от 600 квадрата.

Той ползва и 11 чужди имота в столицата, Пазарджик и Велинград.

Според декларацията му той има 1 203 000 лв. и 255 000 евро налични средства. Банковите му влогове са 4 147 059 лв., 115 685 евро, 111 197 долара и още 1 669 741 долара в чужбина. Той декларира и близо 25 млн. лв. от дивидент.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.