Министър на Слави излъга, че бил съветник в ЕП! Димитър Гърдев напира за дипломат №1 с менте-биография (Елена Йончева потвърди измамата)

1 2 718

Спряганият за фаворит от партията на Слави „Има такъв народ“ за външен министър Димитър Гърдев е споделил невярна информация в официалната си автобиография за позициите, която е заемал като служител на Европейския парламент, дочу Narod.bg.

В официалното си CV Гърдев твърди, че е бил „съветник в комисиите AFET и SEDE”. Тази информация е публикувана на сайта на „Има такъв народ“.

AFET е Комисията по външни работи на Европейския парламент, а SEDE е подкомисията на Европейския парламент по сигурност и отбрана.

Всъщност, работата на Гърдев в Европейския парламент е като асистент на български евродепутат в нейния офис в София и той никога не е работил в помещенията на ЕП, потвърди EURACTIV след контакт със съответните служби на Европейския парламент научи EURACTIV.

ЕП потвърди, че „администрацията на Европейския парламент няма данни за г-н Димитър Гърдев като служител в секретариата“.

Не съветник, а асистент, и не в Брюксел, а в София

Помолен от EURACTIV да коментира дали е излъгал за дейността си в Европарламента, Гърдев каза, че е работил като асистент на евродепутата Елена Йончева в офиса й в София и в това си качество е отразявал въпросите на AFET и SEDE. Той обясни, че работата му е проверявана от Европейския парламент и че е получил добра оценка.

Реклама

EURACTIV се свърза с Йончева, която потвърди, че Гърдев е бил неин асистент в офиса в София в периода 2019-2020 г., но добави, че твърдението му, че е бил „съветник в комисиите AFET и SEDE“, е лъжа.

Постът на външен министър се счита за изключително важен в момент, когато България трябва да намери решение на двустранните въпроси със Северна Македония, което би позволило на Скопие да започне преговори за присъединяване.

Преговорите за коалиционното споразумение между „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и ДБ продължават. Неофициалната информация е, че Димитър Гърдев е фаворит за позицията на външен министър и дори вицепремиер в кабинета от името на ИТН.

По-рано в преговорите фаворит за позицията на външен министър бе Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“, но коалиционната формула за разпределяне на министерските кресла между партиите в съотношение 10:4:4:3 направи Гърдев фаворит. Даниел Лорер вероятно ще трябва да се задоволи с позицията на министър за иновациите и растежа.

Димитър Гърдев е поредният кандидат за министър на ИТН, който има проблем с автобиографията.

Кандидатът за премиер на ИТН в 46-я парламент бе Пламен Николов, за когото Университетът в Клагенфурт не успя да открие някакви писмени следи. Проучването по темата бе направеното от австрийския журналист Уве Зомерсгутер, който е автор в изданието „Клайне цайтунг“. Неговата статия е със заглавие „Неясноти в биографията. Защитил ли е научна степен бъдещият български министър-председател в Клагенфурт?“

Именно с докторската си степен от университета в Клагенфурт (Австрия) по „Философия на икономиката, правото и политиката“ Пламен Николов се явява на кастинг за политици в риалити формата на предаването на Слави Трифонов. В официалния сайт на ИТН Николов посочва университета в Клагенфурт като място, където е получил образованието си, наред със Софийския университет.

През август тогавашният кандидат за вицепремиер и вътрешен министър на ИТН адв. Петър Илиев бе уличен в плагиатство след проверка на Софийския университет. Веднага след това Илиев напусна преподавателската си позиция в университета.

1 Коментар
  1. Локо Сф. от 1956 казва

    Учудвам се на ръководството на партия ИТН, което предлага лицето Гърдев за министър на външните работи, без да е проучило CV-то на Гърдев дали отговаря на написаното. Преди месеци от ИТН беше предложен за премиер продавач на шнорхели. Като чета кандидатите и за други министерства почвам да се безпокоя. Едно е всяка партия да има свой министър, друго е това лице отговаря ли на всички изисквания- образование, чужди езици, стаж и опит в съответния бранш , чисто минало, доказал се ръководител.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.