Война между главния прокурор и Петков&Василев! Какво е замислил Иван Гешев?

2 5 717

Главният прокурор Гешев не само отхвърли призива на Кирил Петков да се оттегли сам, а и премина в контраатака. Гешев намекна, че лидерът на „Продължаваме промяната“ (ПП) се държи като „недосегаем“ представител на „каста богоизбрани от Древния Рим“, за когото законите не важат.

Кой е недосегаем в България

Нарушението на конституцията, което бе установено от Конституционния съд (КС) по случая с канадското гражданство на Петков, едва ли е добро начало на политическа кариера. Факт е също, че лидерът на ПП и най-вероятен премиер трябваше своевременно и ясно да признае грешката си.

Ала укоримото поведение на Петков не може да омаловажи факта, че всъщност тъкмо главният прокурор е действително недосегаемата фигура в българската съдебна система. Не само български политици като Петков, а и авторитетни международни институции многократно са изтъквали това обстоятелство и са настоявали за реформи.

Комитетът на министрите към Съвета на Европа наскоро настоя България да предприеме спешни мерки, за да намали влиянието на главния прокурор върху Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокурорската колегия. Това би дало възможност, в случай на нужда, да се проведе ефективно разследване срещу обвинител №1.

Според Съвета на Европа, огромната власт, с която разполага в момента главният прокурор, може да има „смразяващ ефект“ върху онези, които биха се заели да го разследват.

Сходни са препоръките и в последния доклад на Еврокомисията за върховенството на закона в България. Ограничаването на властта на главния прокурор е поставено от Брюксел като условие, което страната ни трябва да изпълни, за да получи пълен достъп до 13-те милиарда лева по Плана за възстановяване.

Фигурата на главния прокурор е оспорвана

Проблемът обаче не е само в институцията на главния прокурор, а конкретно и в нейния титуляр. Аргументът на Гешев („щом политици ме атакуват, значи си върша работата добре“) не е особено убедителен.

Реклама

Професионализмът и безпристрастността му бяха поставяни многократно под съмнение от водещи юристи и правозащитници, а социологически изследвания показаха, че много българи виждат политическа поръчка в действията му срещу президентството. Призивът на Петков към Гешев да се оттегли не е безпочвен.

Друг е въпросът дали освен промени в Наказателния кодекс и Закона за съдебната власт новите управляващи ще успеят да сглобят парламентарно мнозинство за конституционни промени.

Защото визиите за реформа на прокуратурата се различават: ИТН, например, иска пряк избор на главния прокурор, а според ПП, трябва да бъде иницииран дебат или за пълното отпадане на фигурата на главния прокурор, или за обезсилването ѝ, така че той да се превърне в обикновен „администратор с организационни функции“.

Освен това за промени в Конституцията на РБ са нужни поне 180 депутатски гласа (чл. 155, КРБ), а това, както вече призна новият председател на НС Никола Минчев, е трудно постижимо. С други думи, Гешев и евентуалните нови управляващи най-вероятно ще трябва да си съжителстват. Студената война между главния прокурор и партиите на промяната ще продължи в още по-остра конфронтационна фаза.

Проверката на подадената от Петков декларация за гражданството, която извършва прокуратурата, продължава вече четири месеца. Вероятно забавянето е, за да може този „коз“ да се изиграе в най-подходящия момент.

Ролята на Петков и Василев е сложна

Опитът на г-н Гешев да припише на Петков и Василев някакви „имперски амбиции“ няма особени основания. Дори и от ПП да се опитат да концентрират власт, това трудно ще се осъществи. Формацията на Петков и Василев не е хегемон в 47-ото НС. Ако Петков е следващият министър-председател, той ще трябва да поддържа много сложен баланс между аспирациите на ПП, БСП, ИТН и ДБ.

Втората политическа сила ГЕРБ, а и ДПС вероятно са заинтересовани от това Гешев да остане главен прокурор.

В противен случай тилът им ще бъде оголен и ще станат напълно беззащитни срещу акции като тези на Бойко Рашков.

Публикация на „Дойче веле”, заглавието е на Narod.bg

2 Коментара
  1. българин казва

    Гешев,няма да издържиш във войната с новите хора.Иди си,докато можеш да решаваш ти кога да си подадеш оставката.Не си безгрешен.Ще дойде момент ,и ще ти се потърси отговорност.И ще бъдеш предаден от тези,които са под теб,и около теб.И знаят много.

  2. Дедо Пене казва

    Глупавия и корумпиран милиционер Гешев е убеден, че е НЕСМЕНЯЕМ – уреден от ГЕРБ и ДПС ще бъде съден след падане от стола!!! САМ СИ ИЗБРА ПО ТРУДНИЯ НАЧИН!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.