Силен коментар: Наследството на ГЕРБ е като нахлуването на монголите и разрушаването на античния свят

1 2 808

Институционалното наследство на ГЕРБ е много тежко, то се равнява на нахлуването на монголите в Средновековна Европа и разрушаването на античния свят. Затова новият парламент ще има много обемна законотворческа работа. Това коментира политологът Димитър Аврамов по повод откриването на 47-то Народно събрание и перспективите пред него, видя Narod.bg.

Припомняме, че преди 14 години той беше част от СДС, където бе председател на предизборния щаб на партията.

„Представете си, че сте министър, от който и да е сектор, но не можете да смените ръководителите на публичните предприятия, защото те са назначени по закон за тези предприятия, писан от ГЕРБ. Тоест трябва да промените закона, защото иначе реално не можете да носите отговорност за сектора, който управлявате и не може да подобрите средата“, обясни политологът в интервю за EURACTIV.

Той подчерта, че парламентът е изправен през значим процес на законотворчество.

„Новите депутати трябва да заличат лобистките поправки и корупционното законодателство, останало от ГЕРБ и партньорите му. Вместо това трябва се направи качествено законодателство, защото ние не сме в ситуация да се подобрява добре написан, приложим закон, а обратното – трябва да бъде променено законодателство, направено в услуга на частни интереси“, смята Аврамов.

Според него парламентът трябва да работи поне една година при изключително тежки условия под обсадата на жълтата преса, която се контролира от ГЕРБ и политическите им приятели.

Политологът вижда в бъдещия парламент три политически пространства. Първото е на партиите, които се опитват да съставят мнозинство за каквото и да е промяна, включително в съдебната система. Вторите са онези, които ще опонират всячески на тази промяна и на трето място е партия, която иска да налага себе си като алтернатива на цялата политическа система.

Очевидно е, посочи Аврамов, че в реформаторската част попадат „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и по неволя БСП, която никога не е била реформаторска партия. Във втория политически блок, макар и поотделно, яростно ще опонират ГЕРБ и ДПС. В третия блок е най-малката политическа група на „Възраждане“, която ще се заявява като алтернатива на всичко останало.

На въпрос дали са реалистични прогнозите на някои анализатори, че животът на новото Народно събрание ще бъде кратък, Аврамов отговори, че всякакви прогнози на тази тема не почиват на никакви емпирични данни.

„До момента парламентът тръгва с очевидно парламентарно мнозинство и очевидно се постига някакво съгласие. Струва ми се, че поне следващата една година ще има парламентарно мнозинство, което дори да функционира трудно, дори да има проблеми в динамиката и вътрешния баланс, то ще съществува“, коментира той.

Причината е, че очевидно трябва да бъде направен бюджетът за 2022 г. и трябва да бъдат извършени конкретни тактически ходове, без които ходенето на избори е безсмислено. „Така че този парламент ще изкара поне една календарна или политическа година, която е малко по-кратка от календарната“, допълни политологът.

Реклама

„Оттам нататък, ако има динамични промени в обществените очаквания или значими политически кризи, ако мнозинството не успее да реформира държавата в енергийната сфера, много вероятно е да има нова политическа криза“, смята Димитър Аврамов.

Според него със сигурност българската държава е длъжник на хората в енергийната сфера. „30 години у нас се налагат социалистически мантри за това как сме производител и износител на ток, че сме енергиен център на Балканите, но резултатът от това е двойно и тройно поскъпване на тока“.

Той подчерта, че в това отношение има категоричен провал на държавата и ако това мнозинство в парламента се провали, отново ще има социално напрежение. Политологът коментира и дали да възможни провокации от страна на ГЕРБ и ДПС в бъдещата работа на парламента.

Аврамов подчерта, че провокациите от страна на ГЕРБ не са спирали.

„Това е партия, която е базирана поне в последната година изцяло на деструктивен модел на политическо действие. Всяка тяхна стъпка от тук нататък ще доказва, колко е лош света когато те не са на власт“, посочи той.

Според него това ще доведе до смаляване на влиянието на ГЕРБ в обозрим период от време. Що се отнася до ДПС – те са част от „дълбоката държава“ и вечното задкулисие, което ги обрича да бъдат задълго опозиция, на което и да е управление.

„ДПС е партия в социална карантина и от много дълго време, обратното – партия ГЕРБ е в неофициална карантина, но пък политическа. Нито една от двете не е добре да е в карантина, защото стабилните политически системи не функционират така. Парламентарните политически партии не бива да са в карантина, но пък у нас има една поговорка „Каквото си си надробил, това ще сърбаш“, обясни той.

Аврамов не смята, че е оправдан оптимизмът, че сегашният парламент е най-младият.

„Младостта сама по себе не дава нищо друго, освен възможност. Виждаме обаче опит за промяна в  стандартите на поведение, разговори, връщане на политическия диалог“, каза политологът.

Той акцентира върху това, че новото мнозинство разговаря с обществото и помежду си. „Това няма нищо общо с арогантното, отвратително поведение, което ГЕРБ демонстрираше към обществото и към всеки, който не беше съгласен с партията“, допълни той.

По думите му десет години сме живели в режим, в който човек беше или приятел или враг на властта, а мнозинството беше враг на партията. Оптимизмът е, че сега като че ли този модел се променя.

„Искам да съм ясен, че негативните ми коментари за поведението на  ГЕРБ не са израз на неуважението ми към тази партия, нито анти-ГЕРБ реторика. Това са факти, които ГЕРБ поставиха в близкото политическо минало и те са доказуеми с цялостното отношение на партията към публичната сфера, заобикалянето на правилата и законите, пускането в експлоатация на пътна инфраструктура в нарушение на законите“, заключи политологът.

1 Коментар
  1. майната казва

    За какви закони говорите ? Ако законът не е сътворен от ГЕРБ за ГЕРБ, то никой даже и не го чете ! Когато преди 4-5 години казвах в Мнистерство на здравеопазването че работят вън от закона.Там ми казваха че искам да променя системата ? Все още е така, цялото ни здравеопазване е вън от закона !!! Някой да каже, по кой закон работят ?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.