ОЧАКВАНО: Нено Димов се измъква „сух“ от водната драма на Перник

0 2 775

Делото срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов за умишлена безстопанственост, довела до изпразването на язовир „Студена“ и невиждана водна криза в Перник през зимата на 2019 г., е пред провал, дочу Narod.bg.

Това пророкуваха познавачи на съдебната система, след като процеса срещу 56-годишния управленец за втори пореден път бе отложен в Специализирания съд.

Димов е обвиняем за водната криза заедно с бившата зам.-кметица на Перник Севделина Ковачева, но в съдебната зала се оказа, че Министерството на околната среда и водите и „ВиК Перник“ ООД – двете потърпевши институции от действията на екс министъра, не са изпратили свои представители, за да предявят претенции към него, пише „Уикенд”.

Абдикацията на двете институции от делото ядоса прокурора Ангел Кънев, който сам ще трябва да доказва, че Димов е главният виновник за водната криза в Перник.

Стартът на делото беше отложен за 20 януари догодина и заради липсата на адвокатката на зам.-кметицата на Перник Севделина Ковачева, която се лекува от коронавирус.

Нено Димов беше показно арестуван на 9 януари 2020 г. в министерския си кабинет заради водната криза в Перник. От килията на ареста Димов подаде оставка, която бе приета от Министерски съвет и на негово място бе назначен Емил Димитров – Ревизоро.

Димов прекара над 100 дни в килия в следствения арест на „Г. М. Димитров“, след което бе поставен под домашен арест, а накрая – пуснат на свобода под парична гаранция. Нено Димов е с повдигнати обвинения за умишлена безстопанственост, довела до източването на язовир „Студена”.

Реклама

Според прокуратурата още през лятото на 2019 г. той е бил информиран от началникът на ВиК-Перник за намалелия обем на водата в язовира, но въпреки това не спрял подаването на вода за промишлени нужди към „Стомана” – Перник.

Оттам предприятието е препродавало водата, която купувало за 13 стотинки на кубик, на други 16 дружества. Освен водната криза, щетата от сенчестата водна търговия надхвърля 20 милиона лева. Битовите потребители в Перник са плащали за същата вода от язовира по 3 лева на кубичен метър.

Печалбата, калкулирана от предприятието „Стомана“ от препродажбата на над 1 милион кубически метра вода, обаче не е взета предвид във внесения обвинителен акт от Специализираната прокуратура.

Подобна претенция можеше да бъде предявена от ВиК – Перник, но държавното дружество не изпрати свой представител, който да предяви иск към Нено Димов. Така щетата, нанесена от бившия еко министър е оценена не на 20 милиона лева, а на 1,9 млн. лв.

„По всяка вероятност Нено Димов ще се отърве с условна или с минимална присъда в този процес. Доказателствата, събрани срещу него, лесно ще бъдат оборени в съда от печената му адвокатка Ина Лулчева“, вещаят съдебни наблюдатели.

Очакванията на мнозина бяха, че прокуратурата ще повдигне обвинения и на други заради водната криза в Перник.

Бившият областен управител на Перник Ирена Соколова обаче не застана на подсъдимата скамейка, макар жилището й София да бе тарашено в деня, в който Нено Димов беше арестуван в министерския си кабинет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.