ОЧАКВАНО: Кметът от ГЕРБ Иван Портних лично манипулирал поръчката за рейсове за 85 милиона лева

0 2 694

„Много е странно, че се избира през Израел китайски доставчик“, призна разследващият журналист от BIRD Aтанас Чобанов пред „Евроком“ по случая с далаверата на ГЕРБ и кмета Иван Портних с електрическите автобуси във Варна за колосалните 85 милиона лева.

„Така свързах информацията, че кметът на Варна Иван Портних е бил в Тел Авив през 2018-а. Защо се избира такъв доставчик, който оскъпява цената…?“, попита той.

„Трябва да се пита кмета какви са били целите на това посещение“, категоричен беше журналистът от BIRD.

Реклама

Става въпрос в съобщението на КПКОНПИ за висш служител за оказване на влияние върху обществена поръчка. Ние също от свои източници разбрахме, че Иван Портних е нагласил поръчката“, заяви Чобанов.

„Сега нека видим дали КПКОНПИ ще влезе в Бургас. Там поръчката отново е свързана с фирма на Валентин Златев“, подчерта разследващият журналист.

„Аз не мисля, че това е единствената подобна поръчка в ЕС. Те са евтини и е трудно да намериш електрически автобуси от друг производител, но мен ме интересува дали има корупционна сделка. Дали кметът е избрал поръчката да е през тази фирма“, подчерта Чобанов.

„Има обаче много корупционни схеми, за които КПКОНПИ си затварят очите – чекмеджета, „Хемус“, но в крайна сметка прокуратурата решава, а не КПКОНПИ. Тоест там трябва да са усилията – към Гешев“, напомни журналистът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.