Цел №1 на 47-ото НС: Махане на корумпираните лобисти от властта, Румен Радев иска демонтаж на прокурорския чадър над мафията

4 3 610

Новоизбраното 47-о Народно събрание днес беше свикано за първи път. Това е третият за 2021 г. парламент – двата му предшественика бяха разпуснати предсрочно, след като не успяха да излъчат редовно правителство.

В него влизат 7 политически формации – „Продължаваме промяната” (67 депутати), ГЕРБ-СДС (59), ДПС (34), „БСП за България” (26), „Има такъв народ” (25), „Демократична България” (16) и „Възраждане” (13).

Новите парламентаристи бяха посрещнати от рехав протест на противници на ваксините и на машинното гласуване, които се бяха събрали около паметника на площад „Народно събрание“.

Заседанието започна в 9 часа, след като беше открито от най-възрастния присъстващ народен представител – урологът Силви Кирилов от „Има такъв народ”.

В словото си към депутатите Кирилов изтъкна, че парламентът се събира в „необикновена ситуация“ – при липса на доверие в политическите институции, отсъствие на усещане за законност и справедливост, растяща бедност и при 2 милиона наши сънародници, живеещи извън границата.

Той изрази задоволството си, че в Народното събрание има много млади хора, които ще донесат нови идеи и нова енергия, и призова колегите си да загърбят личните си и частнополитически интереси в името на общонационалните.

Румен Радев: Приоритет е промяната в прокуратурата

След Кирилов приветствие към 47-ото Народно събрание отправи президентът Румен Радев. „Нашето общество още търси изход от корупционното статукво“, започна той. И посочи, че на страната е нужен политически консенсус за реформистко и социално правителство.

От това зависи стабилността на политическата система, която не може да понесе тежестта на нови избори, изтъкна той. Държавният глава подчерта, че важният консенсус е този за законността и справедливостта.

„В този смисъл“, смята Радев, „приоритетна задача е демонтажът на прокурорския чадър над корупцията“. „Надявам се всички демократи и отляво, и отдясно да са убедени, че това е ключът към бъдещето. Ако парламентът не успее да постигне промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще поиска реванш“, каза той.

Радев призова депутатите да разгледат бюджета, внесен от неговото служебно правителство. И подчерта, че очаква 47-ото Народно събрание да се обедини около важните външнополитически въпроси, които засягат българската идентичност и правата на нашите сънародници зад граница – тоест, за Северна Македония.

И многозначително посочи, че е важно българската дипломация да бъде в ръцете на професионалисти от карирерата.

Реклама

Кирил Петков: Време е за нулева толерантност към корупцията

Първи след него говори Кирил Петков от ПП, който е смятан за най-вероятния кандидат за премиер. Пред депутатите той обяви, че предшествениците им досега не са успели да си свършат работата и като резултат близо 2 милиона българи са избрали да напуснат страната.

„На всеки площад, където се срещнахме с нашите избиратели, ни казваха: „Моля ви, върнете ни младите хора обратно!“ Тези думи обикновено бяха изричани през сълзи от възрастни хора, от които 42 процента живеят на линията на бедността.

А над 40 процента от техните внуци, останали в България, не успяха да имат тройка по математика и български миналата година в четвърти клас“, каза той.

Петков изброи колко много не е свършено – пътната инфраструктура, екологията, газовата диверсификация, цената на тока. „Къде са били народните представители, които е трябвало да решават тези проблеми?

Отговорът се крие в няколко думи: алчност, егоизъм и нехайство, не на всички, но на много от тях. По разбитите ни пътища се разминават майбаси, ролс-ройси, ферарита, но не на конкурентоспособни бизнес лидери, а на хора, които са се закачили за властта.

Хора, които харчат на спокойствие нашите данъци, все едно са им бащиния. Това са просто едни корумпирани лобисти, без никакъв истински бизнес. Дами и господа, това трябва да спре днес!“, обърна се той към народните представители.

А накрая призова: „Време е за нулева толерантност към корупцията! Време е за нулева търпимост към кражбите! Време е за истинско правосъдие в България, където никой да не се чувства безнаказан!

Време е ние да защитаваме истинските интереси на нашите избиратели, без да ни е страх от т.нар политически инвеститори! Време е да превъзмогнем личното си его и да работим заедно! Време е да направим България, от която да се гордеем! Време е да бъдем активен член на ЕС, който да дава конструктивни позиции в съюза и реално да помага за неговото развитие!

Време е България да бъде лидер в региона и пример за добросъседство! Време е България да има репутация на държава – партньор, на която може да се има доверие! Време е за България, където младите се връщат обратно! Време е за България, където възрастните хора могат да имат достойни старини! Време е за всички нас да си свършим работата!“

Водачът в оставка на БСП Корнелия Нинова отново подкара старите опорки на Бойко за „потенциалния конфликт”, който може да се получи между контролирания от Румен Радев служебен кабинет и бъдещото редовно правителство имайки предвид опасността за ГЕРБ и БСП в новото правителство МВР министър да е Бойко Рашков.

Този ход от страна на новата власт ще постави в патова ситуация олигарсите на хунтата, срещу което Корнелия открито се бори от месеци насам.

4 Коментара
 1. Жоро казва

  podkrepa

 2. Кака Милка, любител статистик , помни като индийска слоница казва

  На думи звучи много красиво и обещаващо. Направо приказка. Аз например обещавам, ако ме направите Министър Председател, да вдигна виртуално, най-малката българска пенсия , считано от 32 Февруари, 2022 г. направо на € 5,000 на седмица или общо на месец, да я вдигна на € 22,500! А горницата-тавана на най-високата пенсия да го метна на € 10,000,00 !
  Какво ми коства да го обещая? Една празна от съдържание дума! Почти както всеки път до сега всички досегашни управници ни залъгват предизборно и след изборно. Като разчитат, че народа помни само до три дена, какво са го излъгали. На времето, още преди десетина години, Волен Сидеров ни “обеща“ да вдигне най-малката пенсия за всички с малки пенсии, без НИКАКВО ИЗКЛЮЧЕНИЕ на 500 лева.Още чакаме…И ето днес и вие “предлагате“ , макар и много по-скромно от Волен, най-малката пенсия да се вдигне веднъж на 370, друг път 420 лева. А сещате ли се , че по времето на Волен Сидеровото “обещание“ 500 бяха много пари? Днес заради инфлацията, която никой не иска да призне, 500 днешни лева се равнават, покупателно на около 175 тогавашни лева, от времето на Сидеровото “обещание“. Оказа се , че и след десет години , дори “обещанията“ ви не могат да достигнат “обещанието“ на Волен Сидеров. Но ние, народа вече на думи, обещания и на обосновани предложения ВЕЧЕ НЕ ВЯРВАМЕ! Вярваме само на дела и на библейската истина :“По плодовете ще ги познаете !“ Как можете да търпите разликата между най-малката пенсия или заплата и най-високата заплата , да е почти 500 ПЪТИ! Защото най-малката пенсия днесв Ръ. Бъ. е да кажем около 300 лв. , а най-голямата месена заплата , проверете за да видите, че е така, е над 145,000 лв. ! Нямате ли поне малко , макар и позакърняли остатъци от СРАМ? Един пенсионер да чака 500 МЕСЕЦА, за да получи общо за 500 месеца, сумата, равна на ЕДНА , ЕДИНСТВЕНА ЗАПЛАТА?!? Ами знаете ли ,че 500 месеца са малко под 42 ГОДИНИ?????????
  Като изпълните тези красиви обосновани предполижения в реални дела, ще свалим шапки и ще ви кажем Благодаря! Но до тогава друга реакция, освен НЕДОВЕРИЕ, няма да има !

 3. Николай Колев казва

  На г-н Румен Радев, по повод днешното му слово пред първото заседание на 47-то Народно събрание
  „Защо той вдигна пак аларма,
  защо е тоз сигнал за бой?
  И парламентът май не е казарма,
  та всички да вървят под строй!
  При тая обща какофония,
  при тоя двугодишен пост,
  какво от туй, че тоя, оня,
  заемали държавен пост?“

 4. майната казва

  Когато някой „селяндур“, когото и на село не го искат, защото не може да отгледа каквото и да е, се докопа до властта , тогава всички си трайкат ??? Сега какво точно искате ? Работническо – селска власт ? Хайде, стига толкова невежество и тъпота ! Крадене ! Рекет ! Беззаконие и безчестие ! Нека опитаме по нормален начин, който може да просперира със знание и честен труд !

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.