Narod.bg с удар в десетката: Корнелия драпа за шеф на НС след сделка с Бойко

2 2 544

Narod.bg отново с точна прогноза – проваленият лидер на БСП Корнелия Нинова, докарала партията до маргиналната четвърта позиция в новия 47-и парламент, се готви да стане шеф на Народното събрание.

Както първи писахме, след тайна договорка между Нинова и Бойко Борисов, червената тарторка в оставка ще получи подкрепа от Баце и неговата хунта, за да заеме един от трите най-важни поста в държавата като благодарност за помощта ѝ в битката на шайката с Румен Радев и неговите служебни кабинети.

Ето как стана врътката

Председателят на парламента да се сменя всяка година на ротационен принцип. За това са се договорили четирите формации, преговарящи за съставяне на правителство – „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, съобщи БНР.

Идеята е при пълен 4-годишен мандат всяка от четирите партии да има председател на парламента. Според договорката ротацията ще започне с председателя на БСП в оставка Корнелия Нинова.

За намеренията на преговарящите се разбра от писмо, подписано от главния секретар на ДСБ – една от партиите в „Демократична България“, и изпратено до членовете на Изпълнителния съвет. Те имат срок до днес на обяд, за да кажат дали подкрепят влизането със собствени министри в управлението.

Реклама

В писмото е представена и новата структура на Министерски съвет.

От нея се вижда, че е предвидено да има само един вицепремиер, на чието подчинение минават Агенцията по горите, която сега е към земеделското министерство и Дирекция „Национална служба за защита на природата“ от МОСВ.

Създава се поста министър на електронното управление, който ще отговаря и за ГРАО, Български пощи и Агенцията по вписвания.

Държавното предприятие за управление на язовирите преминава от икономическото ведомство към земеделското, а Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще е към Министерство на транспорта, а не към МРРБ.

От писмото става ясно още, че всяка от преговарящите формации има „договорени пакет от заместник-министри, областни и заместник-областни управители и набор от други ръководни държавни постове“.

И че амбицията е коалиционното споразумение да бъде оповестено до 3 декември, петък, когато е първото заседание на новото Народно събрание.

2 Коментара
 1. Атанас Кирилов казва

  Ей вие от вътрешната опозиция ще се побъркате от злоба бе. Корни ще оглави парламента а вие ще духате супата!

 2. пейо казва

  Корнелия Нинова става председател на 47-ото Народно събрание

  Нинова е известна със своя твърд характер, устойчивост на натиск и непоколебимост
  Корнелия Нинова става председател на 47-ото Народно събрание

  2884 | 2 дек. 2021 | 10:26

  Председателят на парламента да се избира на ротационен принцип между четирите партии, които съставят управленската коалиция.

  Председателят на парламента да се избира на ротационен принцип между четирите партии, които съставят управленската коалиция.

  Тази договорка е постигна на лидерските срещи тази седмица между ПП, БСП, ИТН и ДБ.

  Първа на най-високия пост в парламентарната рупублика ще седне лидерът на БСП Корнелия Нинова.

  Това трябва да бъде гласувано на първото заседание на 47-ото Народно събрание, което се открива в петък, 3 декември.

  Проучване на Епицентър.бг показва, че Нинова ще получи достатъно широка подкрепа в парламентарната зала.

  Изборът на Нинова е съвсем логичен. Тя е юрист и отличен парламентарист. От четирите партии в коалцията Корнелия Нинова има най-голям парламентарен и политически опит и заемането на първия пост в държавата е възмездие за характера, който тя прояви при отстояването на национално-отговорни решения в българския парламент досега – неприемането на Истанбулскката конвенция, Пакта за миграция, твърдата позиция по проблема с РСМакедония, както и много социални законопроекти. Нинова е известна със своя твърд характер, устойчивост на натиск и непоколебимост, когато трябва да се налагат антикорупционни практики.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.