Бивш министър-лобист взривява преговорите за нов кабинет (Тодор Тагарев отмъщава на Румен Радев)

2 8 038

Бивши министър, уличен като лобист при сделката с изтребителите, набива клин между преговарящите за съставянето на работещ редовен кабинет, разбра Narod.bg.

Спор между президента Румен Радев и сочения за почти сигурен бъдещ премиер Кирил Петков е на път да взриви преговорите за съставянето правителство, сочат събитията от последните дни по високите етажи на властта, пише в. „Галерия“.

Веднага след края на президентските избори, на които Румен Радев спечели убедително втори мандат, той настоял в бъдещото правителство като военен министър да влезе сегашният служебен премиер Стефан Янев.

Победителите от парламентарните избори от „Продължаваме промяната“ първоначално се съгласили, но в края на миналата седмица изненадващо променили позицията си.

Това станало ясно, след като в преговорите между четирите партии в бъдещата управленска коалиция от името на „Продължаваме промяната“ като експерт по националната сигурност се явил Тодор Тагарев – бивш служебен военен министър в кабинета на Марин Райков, който отдавна има зъб на Румен Радев.

Това веднага предизвика гневната реакция на администрацията на президента.

Главният секретар на държавния глава полковник Димитър Стоянов написа пост във фейсбук срещу участието на професор Тагарев в преговорите.

Реклама

В кулоарите на мола, където се водят преговорите между партиите, усилено върви приказката, че Тодор Тагарев е посочен от Американското посолство за следващ военен министър.

Целта е да бъдат изчегъртани всички русофили в Министерството на отбраната, като именно Тагарев е смятан за най-подходящ за целта.

Припомняме, че през март България експулсира двама руски дипломати за шпионска дейност, а шестима служители на военното министерство бяха арестувани за това, че са издавали тайни на Русия.

Конфликтът между Радев и Тодор Тагарев има повече от пет годишна история. На 31 март 2017 година бившият военен министър бе уволнен от Института по отбрана заради подмяна на тактико-техническите задания на проектите за закупуване на нов тип изтребители.

Според Министерството на отбраната Тагарев е правил опити за промяна на техническите задания и по проекта за придобиване на бронирани машини за сухопътните войски и Института по отбрана и е забавил и други американски проекти.

Смята се, че скандалът е заради лобирането на Тагаров в полза на купуването на американски военни самолети F-16, докато държавният глава в началото на своя мандат защитаваше тезата, че България трябва да купи шведските „Грипен“.

Тогава правителството подписа договор за придобиване на 8 изтребителя F-16 срещу 2,1 милиард лева, платени авансово. В договора е включена клауза за още 8 самолета, но на изплащане.

За тях обаче няма срок и дали ще бъдат купени и зависи от волята на новата власт.

2 Коментара
  1. Григор казва

    Пaднa oт влacт циг@нcкo-шoпcкия Б.К.П.-клaн на Тaтo-БaтoКубъдънъ (Б.К.П. = БOКo КaрaПрac Пеевски) и дoйдoхa нa влacт БКП-клaнa „Лукaнoв-Лилoв-Гeргов-Кoрнeлa“ и БКП-клaнa (Дoйнoв-Рaдeв-хaрвaрдцитe), кoитo ceгa щe ce изпoтрeпaт зa миниcтeрcки пocтoвe и лaпaчкa oт бюджeтa! Затова кoмуниcтът-русофил и ДC-aгeнт Вaцeв „пoздрaви“ eхиднo и пoдигрaвaтeлнo aмeрикaнcкoтo пocoлcтвo у нac c „пoбeдaтa“ нa пocлeднитe избoри!

  2. Ватник казва

    Какво изчегъртане на русофили ви гони!? Руският проект – Румен Радев, избран от ген. Решетников и монтиран чрез Нинова на Дондуков 2 с половината му инициативен комитет – агенти на руските тайни служби ли ще изчегърта русофилите?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.