КПКОНПИ: Кметът на ГЕРБ Иван Портних уличен в корупция при обществена поръчка за 85 млн. лева (ПОДРОБНОСТИ)

3 6 424

Кметът на ГЕРБ във Варна Иван Портних най-сетне е уличен в корупция! Политикът от най-близкото обкръжение на Бойко Борисов е забъркан в грандиозна по мащабите си схема с обществена поръчка за 85 милиона лева за доставка на електрически автобуси за морската столица, предаде репортер на Narod.bg.

С решение на КПКОНПИ от 1 декември 2021 г. материалите от проверката на обществена поръчка в Община Варна са изпратени по компетентност на Прокуратурата на Република България с оглед данни за извършено корупционно престъпление от лица, заемащи висши публични длъжности. Част от придобитата информация е в хода на осъществено взаимодействие на КПКОНПИ с ГДБОП – МВР.

Действията на Комисията са по сигнал относно процедура по избор на изпълнител за обществена поръчка на стойност 85 000 000 лв. Поръчката е от 2021 г., а средствата за нея са отпуснати по Оперативна програма „Околна среда“ като безвъзмездна финансова помощ за закупуване на 60 броя електрически автобуси и 60 бр. зарядни устройства за тях. 

На 18 ноември 2021 г. служители на Дирекция „Противодействие на корупцията“ извършиха действия на място в Община Варна – изискване на документи и снемане на обяснения от длъжностни лица в сградата на общината.

Реклама

Впоследствие в хода на проверката бяха снети обяснения от всички членове на комисията по избор на изпълнител за закупуването на електрическите автомобили, от кмета на общината Иван Портних, както и от двама от заместниците му. Снети са обяснения и от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие, от изпълнителния директор на общинското дружество „Градски транспорт“ ЕАД и от служители в същото дружество.

Установени са неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при определяне на състава на екипа за управление на проекта.

Установено е също, че е оказвано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма. В резултат на това, кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях.

Сега остава да видим дали прокуратурата ще замете следите по отработенаха схема, или в грабежа ще се намесят обвинителите на Лаура Кьовеши, които да разплетат къде са откаднатите пари и кой гербопитек ще понесе отговорност и влезе зад решетките.

3 Коментара
  1. Бинко казва

    партийно правосъдие

    за нищо не става

  2. Qzp казва

    Ако арестуват кметчето ще се пропука мафията, но цялата тази пушилка е за прикриване на далаверите. Иначе всички кметове на герберастите са затвора, особено тези с над 3 мандата.

  3. […] КПКОНПИ: Кметът на ГЕРБ Иван Портних уличен в корупция … […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.