От джоба на народа: Олигархът на ГЕРБ-ДПС Христо Ковачки прибра 759 млн. само от една фирма – търговец на ток

1 4 261

За народа – скъпотията, за бароните на ГЕРБ-ДПС, стотици милиони печалба. Това е положението в българската енергетика след 12 години грабеж от хунтата на Бойко и неговите недосегаеми олигарси, предаде репортер на Narod.bg.

Един от тях – Христо Ковачки, е прибрал колосалните приходи от 759 милиона лева за една година само през една своя фирма, пише „Капитал”.

Високите цени на борсовия ток и като цяло несигурната ситуация в сектора застигнаха и най-големият търговец на електроенергия в България – „Гранд енерджи дистрибюшън“ на Христо Ковачки, чиито приходи за 2020 г. бяха почти 759 млн. лв., а прогнозите за тази година бяха за над милиард.

В случая обаче три фирми, две от които чуждестранни търговци на ток, са поискали от Софийски градски съд „Гранд енерджи дистрибюшън“ да бъде обявено в несъстоятелност.

Делото е образувано на 4 октомври, като първото заседание е било на 3 ноември. Към момента съдът е назначил вещо лице, което да изготвим икономическа експертиза и се събират допълнителни данни от молителите.

Междувременно от 18 ноември „Гранд енерджи дистрибюшън“ е с нов собственик, но и преди, и сега се свързва с бизнес групата на Христо Ковачки.

Последният голям фалит на търговец на ток беше в края на 2017 г., когато „Фючър енерджи“, кандидат-купувач на бизнеса на CEZ в България в онзи момент, просто престана да работи и остави клиентите си в критична ситуация. Сега, ако се стигне до фалит на „Гранд енерджи дистрибюшън“, той няма да е толкова изненадващо и потребителите ще имат време да сключат договори с други търговци.

При всички случаи обаче евентуалното излизане от пазара на най-големи играч ще предизвика трусове и преразпределение на дяловете в сектора.

Какво е известно

Несъстоятелността на „Гранд енерджи дистрибюшън“ е поискана от българския клон на швейцарската „Алпик“, гръцката „Елпедисън пауър дженерейшън“, както и „Дила“ ЕООД. По информация на „Капитал“ причина за това са неизпълнени договори за общо над 100 млн. евро, свързани с фючърсни сделки за доставка на електроенергия.

Реклама

С определение от 14 октомври съдът е поискал като писмени доказателства по делото документите, приложени към една от молбите, и допуска изслушване на съдебно-икономическа експертиза, като при изчисляване на показателите за ликвидност и задлъжнялост/автономност и съответно при извършване на икономико-финансов анализ на състоянието на „Гранд енерджи дистрибюшън“ вещото лице да даде заключение за всяка година за периода от 2016 г. до момента на изготвяне на експертизата. За вещо лице е назначена Златка Добрева.

Съдът иска от нея да отговори и на следния въпрос: „Притежава ли ответникът по молбата налични парични средства по каса или по банкови сметки към момента на изготвяне на експертизата, както и към момента на изготвяне на последния годишен финансов отчет, който вещото лице е проверило, както и какъв е техният размер?“

Освен това е задължена и НАП в едноседмичен срок от получаване на искането да представи заверени преписи от представените от „Гранд енерджи дистрибюшън“ годишни декларации и годишни финансови отчети, считано от 2016 г. до момента. В същия срок трябва да се представят и всички съставени на дружеството ревизионни актове, ако има такива, както и доказателства за влизането им в сила.

Агенцията по вписванията пък трябва да изпрати по делото служебна справка относно недвижимите имоти, вписани на името на „Гранд енерджи дистрибюшън“.

На 3 ноември СГС е оставил без уважение искането на „Елпедисън пауър дженерейшън“ С.А. (посочен като кредитор) за допускане на предварителни обезпечителни мерки чрез назначаване на временен синдик на „Гранд енерджи дистрибюшън“ и налагане на запор върху банкови сметки на дружеството.

Прехвърляне след проблема

Още през лятото „Гранд енерджи дистрибюшън“ предприе смяна на собствеността си, като подаде искане за това пред Комисията за защита на конкуренцията. Именно по това време започва и неизпълнението на договорите към контрагентите на дружеството.

Формално дружеството се притежаваше от Надежда Арсова, а новият притежател е наскоро създадената „Стоименов трейдинг“ на неизвестния в енергийните среди Станислав Стоименов, който не притежава други фирми.

Реално новият съдружник, както и самата „Гранд енерджи“, и повечето фирми на Ковачки, са регистрирани на един и същ адрес: Индустриална зона „Орион“, която се намира на ул. 3020 в столичния квартал „Модерно предградие“.

Формалното вписване на промените в Търговския регистър е факт от 18 ноември.

Дори и да фалира „Гранд енерджи“, групата около Ковачки ще остане с други енергийни търговци, като например „Юропиан трейд оф енерджи“ и „Хидро пауър ютилитис“.

1 Коментар
  1. […] От джоба на народа: Олигархът на ГЕРБ-ДПС Христо Ковачк… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.