Безвремието работи за ГЕРБ: Шайката си върна контрола върху ДКК, министър Даниела Везиева иска ново чегъртане

0 4 723

Безвремието с липсата на редовно правителство, което да започне истински реформи, работи за бандата на Бойко, разкри Narod.bg.

След няколко месеца борба за надмощие престъпната шайка ГЕРБ отново има превес в ръководството на Държавната консолидационна компания.

Съветът на директорите на дружеството вчера е освободил и последния назначен от Кирил Петков член – Ваня Караганева. Тя заемаше поста изпълнителен директор и представляваше компанията заедно с Рая Каназирева от края на октомври.

Документът за освобождаването ѝ е подписан от членове, назначени в последните дни на кабинета „Борисов 3“. Това доведе до реакция на принципала – министърът на икономиката Даниела Везиева поиска тяхната оставка.

„Държавна консолидационна компания“ е еднолично акционерно дружество със сто процента държавно участие в капитала.

Правата на едноличния собственик на капитала се упражняват от министъра на икономиката. Компанията е едноличен собственик или мажоритарен акционер в капитала на шестнадесет търговски дружества.

В понеделник вечерта Държавната консолидационна компания излезе със съобщение, че Съветът на директорите е освободил Караганева. Като мотиви са посочени редица „противозаконни и безотговорни действия, които нанасят тежки финансови щети“.

Сред тях са прекратяване на правомощията на адвокат по пет дела и назначаването на друг с хонорар от над 1.12 млн. лева, които вече веднъж са платени; еднолично подписване на извънсъдебна спогодба с материален интерес 50 милиона лева, с различен от одобрения вече от

Съвета на директорите на ДКК текст; декларация с невярно съдържание пред Търговския регистър; еднолично решение за смяна на обслужващата банка с такава, която не е покрила стрес теста на Европейската централна банка; еднолично разрешение ВМЗ Сопот да предостави изключителни права за своята продукция на частно юридическо лице и други.

В заключение Съветът на директорите отчита като своя грешка избирането на Караганева за втори изпълнителен директор на дружеството, без да е посветил достатъчно време, за да установи дали тя притежава компетенциите, необходими за тази роля.

Също така не приема за достоверни внушенията, правени от Караганева на заседания на съвета, че всички нейни действия са по нареждане на Министерство на икономиката.

Държавната консолидационна компания се противопоставя на спекулации, че принципалът в лицето на министъра на икономиката може да носи отговорност за действия на Караганева, които са против интереса на дружеството, пише още в съобщението.

Решението е подписано от Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, като също така е записано, че оттук нататък Каназирева ще представлява самостоятелно компанията в отношенията с трети лица.

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева заяви за БТА, че ще поиска оставката на тримата членове на Съвета на директорите във връзка с решението.

Пред агенцията тя казва, че е изненадана от действията им, като по думите й те дори не са повдигнали темата преди да вземат това решение.

„Дори не са свикали по надлежен ред заседание на Съвета на директорите“, допълва министърът. Тя определя действията им като желание за запазване на стария модел на непрозрачна работа в ДКК и „добре подготвен компромат, целящ да дискредитира изпълнителния директор и да покаже на екипа на Министерството на икономиката, който усилено работи за създаването на прозрачни, законосъобразни и целесъобразни модели, че ние сме тук, можем да се борим срещу вашите модели“.

Везиева добавя, че вече е предприела съответните административни действия – да поиска информация по случая от тримата членове на Съвета на директорите, да се поиска информация от Караганева, като на тази база се вземат правилните административни мерки по казуса.

ГЕРБ и Кирил Петков си разменят властта в компанията от месеци

Ваня Караганева беше представител на държавата в Съвета на директорите от октомври след проведен конкурс на Министерството на икономиката, но е част от борда на дружеството още от септември 2021 г., когато беше служебно назначена от тогавашния министър Кирил Петков като независим член. На 29 октомври бе избрана и за втори изпълнителен директор.

Действията на консолидационната компания бяха сред лайтмотивите на работата на Кирил Петков. В първите си дни като министър Петков съобщи за сериозни нарушения при възлагането от ДКК на ремонти на язовири на държавната фирма „Монтажи“ на стойност 582 млн. лв.

По думите му средствата впоследствие са насочвани към частни фирми, избирани за подизпълнители по неясни критерии, като голяма част от парите са давани авансово.

Реклама

В края на април правителството в оставка на Бойко Борисов подновява и разширява съвета на директорите на компанията.

Решението е вписано ден преди 45-ият парламент да гласува мораториум върху подобни промени. С промяната изпълнителният директор на компанията Ясен Спасов остана на поста за още пет години, както и Красимир Тенев. Като нови членове на съвета на директорите влязоха Рая Каназирева, Диляна Софиянска и Радостин Вазов.

Кирил Петков започна процедура за освобождаване на Ясен Спасов от поста му, а на негово място определи Анастас Гогов, който беше освободен в края на септември от новия служебен министър Даниела Везиева заради катастрофа, която предизвикал със служебен автомобил, ползвайки го за лични нужди.

Петков и ръководството на компанията влизаха неколкократно в сблъсъци, като то атакува действията му, обявявайки, че двамата, назначени от него в борда на директорите – Валери Белчев и Ваня Караганева, са заели постовете без конкурс, което противоречи на Закона за публичните предприятия. В отговор министърът посочи, че той е назначил временно изпълняващи в съвета, защото, когато изтичат средства от държавата, не може да се чака всички процедури да минат, без да се предприеме нещо.

Така след освобождаването на Гогов и Караганева и заемането на Валери Белчев на поста финансов министър, превес в управлението на компанията имат кадри, назначени от ГЕРБ. Единственият, неназначен от тях, е Чавдар Христозов, който е в борда от октомври.

ГЕРБ стигна до Радев, от ДКК повтарят, че е грешно кадрово решение

Очаквано събитията в компанията бяха защитени от ГЕРБ. На брифинг на партията Александър Иванов, Любомир Талев и Мартин Харизанов квалифицираха като символ на пленената държава нарушенията на Караганева, посочени като причина за отстраняването ѝ.

Според тях еднолично вземане на решения е причина държавата да бъде ощетена с милиони и да се приватизира Държавния военно-промишлен комплекс. Александър Иванов призова Министерството на вътрешните работи да се сезира, да освети проблема и да „не оставя този скандал извън светлината на прожекторите“.

Бе съобщено, че Караганева е била началник на служебния министър на правосъдието Мария Павлова в първия служебен кабинет на Румен Радев, а сега „калинките на Радев са назначавани без конкурс“. Президентът бе попитан задочно дали тече овладяването на консолидационната компания от частни фирми и колко плаща военната олигархия и задкулисието за тези сделки.

Почти по същото време реагираха и от Държавната консолидационна компания с коментар на искането на Даниела Везиева от днес.

„ДКК продължава да смята, че с отстраняването на Ваня Караганева от поста изпълнителен директор е защитила интереса на дружеството и държавата, както и на министъра на икономиката в качеството му на принципал на ДКК. Всяка точка от решението на СД на ДКК е подкрепена от съответните доказателства – документи, договори, актове и др., които са предоставени на компетентните органи.

На базата на досегашната си съвместна работа с министър Везиева, ръководството на ДКК смята, че тя е принципна по отношение на извършени нарушения от който и да е член на съвета на директорите.

Последният подобен пример е отстраняването на Анастас Гогов от съвета на директорите на ДКК, когато той стана участник в ПТП със служебен автомобил на ДКК в почивен ден. Поради тази причина СД на ДКК вярва, че министър Везиева е била подведена от Караганева за фактите по настоящия случай“, пише в коментара.

Добавят, че тъй като темата по същество е отстраняване на проблем с грешно кадрово решение, всякакви внушения за отговорност и вина на принципала на ДКК в лицето на министъра на икономиката (настоящият и предишният) за извършените от Караганева нарушения, са абсолютно спекулативни.

Реакция от ВМЗ: Внушенията не отговарят на истината

В позиция, изпратена до „Дневник“ в късния следобед, от ВМЗ призовават да не бъдат въвличани в политически спекулации.

„В дружеството работят над 4 000 човека, заети в много специфичен сектор, в който всяка невярна информация може да се отрази на имиджа на страната ни и на резултатите на компанията.

Във връзка с направените днес внушения в публичното пространство, ВМЗ заявява, че никое от тях не отговаря на истината. ВМЗ никога не е давало възможност на една определена компания да представлява цялата му продукция.

Към момента дружеството работи активно с повече от 30 фирми. Факт е, че някои от тях са единствен партньор за определени чуждестранни пазари, но това е утвърдена практика в целия свят, който е валиден и за България през последните десетилетия.

Затова и от години е предвидена законова възможност за дадени пазари да се определят компании, които имат изключителни права да представляват ВМЗ.

Последното се налага от спецификата на отделните чуждестранни пазари и се случва само след много задълбочен анализ“, обясняват от дружеството по повод коментарите на брифинга на ГЕРБ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.