Гешев чака Цацаров за проверката на Кирил Петков (последен напън на шайката)

2 2 904

Последни напъни на шайката да тури прът в колелото на новото правителство, в което няма Бацета – Специализираната прокуратура на Иван Гешев чака документи от антикорупционната комисия КПКОНПИ на Сотир Цацаров по проверката по сигнала за гражданството на бившия служебен икономически министър, а сега лидер на „Продължаваме промяната“ и вероятен бъдещ премиер Кирил Петков.

Това съобщи пред „Сега“ говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. Той поясни, че от КПКОНПИ се чакат документи, доколкото Петков е подавал декларации за несъвместимост, докато е бил служебен министър.

Кръстев обясни още, че срокът на проверката, образувана на 24 август, е удължен максимално – до 15 декември. След това наблюдаващият прокурор имал още месец, за да се произнесе – има ли данни за престъпление, за което да бъде образувано разследване, или проверката да бъде прекратена.

Проверката започна след сигнал, получен на електронната поща на държавното обвинение. Към него е присъединен и идентичен сигнал, подаден до прокуратурата от гражданка от Варна. „На 15 септември наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт.

Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд“, обяви прокуратурата в специално съобщение по темата. Документите от КС вече са получени, обясни прокурор Кръстев.

КАКВО СЕ СЛУЧИ

На 27 октомври Конституционният съд се произнесе, че частта от президентския указ от 10 май, с която Кирил Петков е назначен за служебен министър, нарушава Конституцията.

Реклама

Делото пред КС бе заведено от депутати от ГЕРБ, след като ИТН разгласиха информацията, че Петков има двойно гражданство – българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани.

КС прие, че при назначаването на Петков за служебен министър той не е бил категорично освободен от канадското си гражданство.

Съдът смята, че има доказателства, че той е бил наясно, че не е достатъчно само да подаде заявление за освобождаване от гражданството, а е трябвало и да изчака отговора на Канада.

„Кирил Петков е потвърдил (декларирал с отметка  „ДА“) следния текст: „разбирам важността на своя отказ от канадско гражданство, както и това, че ако той бъде одобрен, ще загубя всички права и привилегии на канадски гражданин и вече няма да имам статут в Канада“.

Това писмено потвърждение до съответните  компетентни власти на Канада с дата 21 април 2021 г. насочва към еднозначния извод, че кандидатът за служебен министър Кирил Петков е бил наясно към посочената дата, че заявяването от него на отказ от канадско гражданство не поражда автоматично действие – освобождаване от това гражданство, а следва да бъде одобрен от съответните власти на Канада“, пишат конституционните съдии.

Те посочиха още, че президентът няма задължение да провери декларацията на Петков, че няма друго гражданство освен българското.

„Декларирането на изискуемите от Конституцията обстоятелства е задължение на лицата, които са кандидати за  заемането на висши публични длъжности и те биха носили юридическо отговорност за неверността им, за което декларират, че са уведомени“, пише в решението.

2 Коментара
 1. ИСТИНАТА казва

  А,КОГО ЧАКА, Гешев за: НОЩНОТО ШКАФЧЕ,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ,Барселона,……….и т.н.,……….и т.н., за РАЗКРИТИЯТА на служебното правителство, НАПРАВЕНИ и ПРАВЕЩИ се относно „управлението“ на ОПГ“герб“?! КОГО?! НАРОДЕ???? НАРОДЕ???? НАРОДЕ????

 2. Stan казва

  Законите в Република България трябва да важат и се отнасят за ВСИЧКИ!
  Така, че Кирил Петков е нарушил закона и трябва да си понесе последствията.
  Същото важи и за Престъпника Бойко Борисов и хората от неговата шайка!
  Пред закона трябва всички да сме равни!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.