Как се лови продажен депутат от ГЕРБ? Димитър Аврамов рекетира като Бойко, бяга от затвора като слуга на ДПС

2 7 241

Повече от 10 години не стигнаха на съда, за да приключи дело, в което по един или друг начин се преплитат рекетьор от ГЕРБ, земеделски бос и служител на ДАНС, чия некадърна сестра вече е депутат от бандата на Бойко, научи Narod.bg.

Самите герои през това време смениха партии, изкараха по няколко мандата в парламента, забъркаха се в скандали с грандиозен обществен отзвук. Да го кажем така: това делото дава отлична представа как се „ловят” корумпирани депутати, но и как се прави бизнес и политика в най-бедната част на Европа.

Участниците в рекетьорската драма са продажният депутат Димитър Аврамов – преди от ГЕРБ, сега станал слуга на ДПС, земеделският предприемач Светослав Илчовски, прочул са като борец срещу неправдите, а в случая настанил се в чужда нива и Марио Трифонов от ДАНС.

Важна роля се пада и на служителя от ДАНС Марио Трифонов. Той, да обясним, е брат на новоизлюпената депутатка от ГЕРБ Десислава Трифонова, която беше първата уволнена от служебното правителство като шеф на Агенцията за инвестиции, където получаваше 38 000 лена на месец, а после с машинации и яко мятане на пачки измести водача в листата на бандата ГЕРБ в Плевен и успя да влезе в парламента, пише „Уикенд“.

Сюжетът се развива около спор за няколко хиляди декара ниви, в които са хвърлени семената на раздора през далечната 2012 г. Земеделецът Илчовски негодува от шефката на областната дирекция „Земеделие” в Монтана Зорница Александрова, а също и от полицейския началник там Даниел Псалтиров. А причината е, че не е станало неговото.

За Илчовски, както обясняват очевидци, включително и пред съда, има една истина и тя е: „силният влиза, обработва и общо взето малко се интересува от това какво е било разпределението на съответните площи”. Да, но се оказва, че и другите производители си знаят правата и не мълчат.

В конкретния случай спорните ниви са край село Стубел. Местните производители правят събрание и си поделят земите. Илчовски не е на събранието и не е включен в сметките.

Той обаче си е харесал определени ниви, нищо че те са се паднали при служебното разпределение на стопанката Екатерина Йорданова. Тя изорава, наторява и засажда и тъкмо всичко е готово, когато на полето пристига с машини представител на Илчовски. По неговата формула „силният влиза, обработва и нищо друго не го интересува”, посевите на Екатерина Йорданова са изорани и вместо тях започват да садят рапицата на Илчовски. На юридически език казано – стига се до самоуправство.

Екатерина Йорданова търси помощ от икономическа полиция, но емисарят на Илчовски не отстъпва. Явно битката с иначе големия борец за правда не е лесна и дори полицията е с вързани ръце пред него. Затова ощетената жена подава жалба за самоуправство срещу него. Въпреки че той е официално предупредена от полицията да спре всякаква работа, хората му не спират, докато не остава и сантиметър без рапица.

Минава време, идва моментът да се прибере реколтата. Екатерина Йорданова решава, че трябва да бъде компенсирана за загубите си, тя да ожъне дори за целта поставя охрана. Каква заблуда! Започва втори кръг от тежките разправии с Илчовски и отново се стига до намесата на полиция. Но кой ще се опре на господина?

Реклама

В този момент обаче той самият се вкарва в ролята на жертва.  По негови твърдения дава пари чрез адвокат срещу подкрепа от Димитър Аврамов, който е депутат и би могъл от висотата на служебното си положение да повлияе на шефката на служба „Земеделие”. Как обаче ще й повлияе и на нея, и на шефа на МВР, след като те си имат преки ръководители от съответните ведомства, е друг въпрос. И най-вече след като неговите комбайни жънат рапицата, дето е посял в чуждата нива?

А най-странният момент е, че по признанията на Илчовски той първо дава подкуп, а после търси помощ от ДАНС. За целта се среща със своя приятел и служител в Агенцията Марио Трифонов, брата-връзкар на калинката Десислава. Срещата обаче не става в служебната стая на Трифонов, а в кафене в Кнежа.

Едва на другия ден Илчовски подава официална жалба срещу Аврамов. Въпросът е: защо производителят първо дава подкуп, а после решава да потърси помощ от ДАНС. Нали по закон отговорност носят и даващият, и приемащият рушвета! Не е обаче известно някой да е търсил отговорност от Илчовски за подкупа. Освен това толкова ли е било спешно да се предадат парите, вместо да потърси помощ от ДАНС и прокуратурата, още повече че производителят е имал и свой приятел в службите, какъвто е Марио Трифонов!

Адвокатът, който по думите на Илчовски разнасял част от парите, бил извикан на разпит в 3,20 ч. през нощта, като по сведения на очевидци дори бил порядъчно подпийнал. Не е известно това да е регламентираното работно време в прокуратурата, но явно е било въпрос на живот и смърт. Версията на юриста е, че предал парите на Илонка Аврамова. Прокуратурата обаче така и не я вика за разпит. Защо? Няма отговор, а тя би трябвало да е много важен свидетел.

И още един интересен детайл – делото срещу Аврамов е образувано в Софийската градска прокуратура, понеже става въпрос за депутат. Имало СРС-та по разследването, но те не са приложени към делото. Отново неизвестно защо. Освен това при по-нататък всички действия на разследването се одобряват не от Софийския градски съд, а от Окръжния съд в Монтана, което е в нарушение на закона.

При това първо е претърсен дома на Димитър Аврамов, а чак след това е взето разрешение за това. Разбира се, от Окръжния съд в Монтана, а не от Градския съд в София, както е трябвало да се направи. При това, както отбелязват юристи, случаят нито е бил бърз, нито спешен. Нещо повече – ченгетата чакат Аврамов да се прибере у дома.

Хората на Илчовски пък чакат знак кога да му дадат парите. И понеже всички чакат знак, нещата са така „изпипани”, че нито Аврамов, нито жена му имат следи по ръцете си, че са докосвали белязаните пари от подкупа. Въпреки че те са намерени в дома им при обиска. Как са се озовали там? Няма отговор, въобще голяма конспирация!

Докато се разиграва всичко това комбайните на Илчовски бързат да ожънат рапицата, засята в нивата, която по служебното разпределение е била на Екатерина Йорданова. А затова, че нейните посеви са унищожени най-безцеремонно, никой не търси отговорност от Илчовски. Докато комбайните му прибират реколтата, гръмва новината, че с негова помощ е заловен корумпиран депутат. Да, но 10 години по-късно той не само че не е осъден, но е отново народен представител. Само дето напусна ГЕРБ, а ДПС го прибра в редовете си. А делото срещу него за търговия с влияние продължава да върви в съда. Ами, минали са само някакви си 10 години.

През 2016 г. Софийският градски съд оправда Аврамов, но година по-късно Софийският апелативен съд върна делото на първата инстанция поради съществени нарушения. През 2017 г. Аврамов отново влезе в Народното събрание, но вече от ДПС. Главният прокурор поиска имунитета му, а той доброволно се отказа от него. След това делото замина в специализирания съд.

Сега Димитър Аврамов отново е депутат. Илчовски, видимо превъзбуден, се появи като атрактивен свидетел в комисията на Мая Манолова след  парламентарните избори през април. Само за Марио Трифонов, който според юристи, е в дъното на тази интрига, нищо не се чува. Но все пак той е боец от тихия фронт…

2 Коментара
  1. […] Как се лови продажен депутат от ГЕРБ? Димитър Аврамов р… […]

  2. […] Как се лови продажен депутат от ГЕРБ? Димитър Аврамов р… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.