ИЗНЕНАДА! Бутат палата на депутат от ГЕРБ! Илтер Садъков вдигнал къща за 1 млн. като „фургон“ в чашката на язовир „Изгрев“

1 11 497

Времето на отровната ГЕРБ май наистина изтича – депутат на Бойко Борисов ще остане без криминално построения си палат за 1 млн. лева в чашката на язовир „Изгрев“, разкри Narod.bg.

Без баровската си къща е на път да остане новоизбраният гербопитек Илтер Садъков, син на любимия горски на Баце Бейзат Яхя. Строителството на палата край шуменското село Осеновец струва около милион, обясниха запознати. С дребната подробност, че Садъков е забравил да си извади разрешение за строеж, преди наливането на бетона. Пропускът далеч не е случаен, обясняват експерти.

Причината е, че на мястото, където е вдигната, абсолютно е забранено строителството. В случая, това е чашата на язовир „Изгрев”, край шуменското село Осеновец. Там, както и във всеки друг водоем, вдигането на масивни постройки е изрично забранено, пише „Уикенд“.

Формално забраната е заобиколена, като Садъков си вади разрешение да постави фургон, в който да се съхраняват инструментите на обслужващият персонал и стои охраната. Вместо паянтова барака на колела обаче, ненадейно се появява огромна вила.

Към нея е вдигната ипомощна постройка, с барбекю и всевъзможни други екстри. Фамозният фургон от години е любимо място за софри на известни политици, магистрати и олигарси. Наблизо е ловно стопанство „Паламара”, стопанисвано от бившият шеф на „Лукойл” Валентин Златев, които кумува при сватбата на Илтер Садъков. Там шеф дълги години е бащата на Илтер Бейзат Яхя.

При подобни влиятелни приятели не е чудно, че вилата на Садъков дълго време остава незабелязана от властите. Проглеждане има едва при служебното правителство. Миналата седмица на внезапно „гости” пристигат служители на ДНСК и ченгета. Проверката открива очевидното, че в язовир няма как законно да има масивна постройка.

Реклама

За това и ударно стартира процедура по бутането на депутатското имение. Отделно се проверяват и купищата сигнали, че целият район около язовира е превърнат във феодално имение на Садъков. И то с видното съдействие на общински и държавни чиновници, които на всичкото отгоре изсипват купища обществени пари за облагородяване.

Завладяването на района започва през 2013 г. Тогава община Венец решава да търси нов стопанин на язовир „Изгрев”. Месни жители си спомнят, че още преди да започне конкурса името на победителя е ясно, което логично води и до липса на конкуренция.

Слуховете се оказват верни, за концесионер е обявена фирма, чиито собственик е съпругата на Илтер Садъков – Мелиз. За правото да ползва язовира, тя трябва да плаща символичен годишен наем от 3950 лева. И така следващите 30 години. Като мотив за ниската цена, общинарите обявяват задължението да се направят големи инвестиции.

Дали условието е изпълнено остава неясно, но с нарочен анекс от миналата година, неустойката за ненаправени инвестиции е фиксиранана 3950 лв. Междувременно депутатското семейство започва да завзема района, около водоема. Наети са над 1000 декара държавана земя за 6 лв. за декар, което е много под пазарната стойност, показва проверката на МВР.

За беля, пътят от село Осеновец до самият язовир е в изключително лошо състояние, към момента на подписване на договора за концесия. Хора от общината разказват, че пътя е почти непроходим повече от десетилетие, но призивите им за помощ към властите не срещат подкрепа.

Малко след договора с депутатската съпруга, нещата се променят. Земеделското министерство изведнъж проглежда за нуждите на обикновените хора и отпуска пари  за ремонт на пътя с дължина километър и половина.

„Строителството му е започнало в момента, в който тези имоти са взети под наем с „благородната цел” да се подобри обслужването на земеделските земи в Осеновец. За този път са похарчени обществени средства в размер на 250 000 лв”, обяви главният секретар на МВР Петър Тодоров.

След концесията на язовира, бизнесът на депутатската съпруга се разраства и в други посоки. Аказва се, че фирмата и се изявява и като застрахователен агент. Данни за такъв лиценз не се откриват, но пък Мелиз Садъков успява да продаде полици на пътностроителни фирми, прочули се с усвоените стотици милиони държавни пари. Отделно депутатската фирма грабва договор за наем на кафенето в новооткритата спортна зала „Шумен”.

1 Коментар
  1. бацо казва

    Рашков ,шибай резанката

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.