ГЕРБ корупцията: 33% от парите са потъвали по чекмеджетата (ЕК води 16 дела срещу България заради престъпниците на Бойко)

4 3 591

Корупцията по времето на ГЕРБ специално в Министерството на околната среда и водите, където последната година от мандата на Баце управляваше Емил Димитров – Ревизоро, е била колосалните 33%”, т.е., една трета от всички пари е потъвала по чекмеджетата, научи Narod.bg.

„В сферата на околната среда е най-голямото безхаберие, корупцията е безумна“, заяви и съпредседателят на „Продължаваме промяната” и евентуален премиер Кирил Петков по време на дискусията за целите и предложенията на евентуалните коалиционни партньори за бъдещо правителство в областта на екологията.

„Крадяло се е 1 към 3, тоест една част от трите (33%) е отивала за корупция“, отсече той.

Участниците в коалиционните преговори по тема предложиха създаването на позицията вицепремиер по климатичните промени в следващото редовно правителство. Идеята беше подкрепена от представителите на четирите партии, които участват в преговорите за бъдеща коалиция – ПП, БСП и ДБ.

Срещу отделно министерство на климата възразиха от ИТН, тъй като според тях обособяването му ще отнеме много време, а време за губене няма.

Сред обсъдените теми бяха също управлението на отпадъците, управлението на водите, незаконното строителство и качеството на въздуха. Заключението е, че от спешни и кардинални реформи се нуждаят всички тези сектори, а кръговата икономика и истинското оползотворяване на отпадъците въобще не са присъствали сериозно в българските екополитики.

Реклама

ИТН и ДБ посочиха като свой приоритет наблюдението на качеството на въздуха. БСП се обяви за подмяна на автопарка на държавните институции с цел намаляване на емисиите от вредни газове. ПП и ИТН посочиха като свой приоритет електрифицирането на градския транспорт.

Обсъдено бе и въвеждане на оценка за въглеродния отпечатък на всеки пускан на пазара продукт, на депозитна система при опаковките, което обаче би означавало трансформация на сегашната система за разделно събиране на отпадъците от пластмаса, стъкло и метал.

Предложено бе реално да се работи за кръговата икономика и повторното оползотворяване на отпадъците, особено на строителните, за които да има изискване за задължително използване на такива в инфраструктурни проекти.

Като друг неотложен проблем бяха очертани 16-те наказателни процедури на ЕК срещу България от управлението на ГЕРБ, част от които вече са в съда, а по тази за мръсния въздух е предложена първоначална санкция от 10 млн. евро и ежегодна от 20 млн. евро до отстраняване на проблема.

Петков подкрепи призивите и на трите партии за спешна ревизия на състоянието на язовирите, за да няма наводнения, „защото там цената на корупцията е човешки живот“. Както се разбра, средствата за ремонта им всъщност са наполовина по-малко от определените от последния кабинет на ГЕРБ.

След близо шест и половина часа дискусия бяха одобрени от всички останали предложения, както и идеята за вицепремиер по климата, вече приета при енергийните преговори. В края на дискусията Петков от обобщи, че 99% от приоритетите се споделят от всички участници.

4 Коментара
 1. Минка сфирката казва

  Абе нещо за Нинова кажете… там ви е силата… махнете го Боко….

 2. Коко, 3-Б клас от аритметическата паралелка казва

  Това е проста аритметика:
  Щом бюджета на държавата за 2020 е бил около 48,000,000,000 и от него както се твърди тук :
  “ГЕРБ корупцията: 33% от парите са потъвали по чекмеджетата“ , ЗНАЧИ ЧЕ НА ГОДИНА СА “ПОТЪВАЛИ В ЧАСТНИТЕ ЧЕКМЕДЖЕТА“ по 16,000,000,000!!!
  Чукнете на калкулатора , за 12 години , средно по нека да са 14,000,000,000, по 12 години, за да видите какъв е крайния резултат. Пдат се около 168,000,000,000 !
  Това не са чекмеджета, а са си цели двадесетина ТИРА с палети с пачки от стотачки……

 3. Ваньо -Мавъра, Драгалевци събърбан казва

  Ако школника Коко е прав в сметките си, значи ОПГ-то сборно и общо са акомулирГали бая кеш. И са малко по-бедни от Джеф Безос, най-богатия на света, но пък малко по-богати от 2-я по богатство на света , На-Илон Мъск, който се изкачи на втората позиция, след като състоянието му се повиши на скромните $126.4 млрд.

 4. Слабака казва

  Ревизоро не беше ли ДС-МВРо-патриотарин?! Защо Цаци не подхване патриотарите?! Братовчедът на Джамбаз. дето за няколко години „посредник за българско гражданство“ събрал €9млн. за три-зонет в центъра на Париж?! Или мезонетите с тераси на караПраси и резиденциите му по Балкана, морето и Сандански?! Докато събаряше бараките на циганите посред зимата?!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.