Пир по време на чума: Кмет от ГЕРБ си вдига заплатата насред Covid кризата

1 3 414

Наглост по герберски: с 20% да се увеличат заплатите на кмета на общината и кметовете на селата насред Covid кризата иска градоначалникът на Шумен от престъпната партия на Бойко Борисов – Любомир Христов.

Предложението за по-високи трудови възнаграждения, считано от 1 януари 2021 г., ще бъде разгледано на сесия на Общинския съвет днес, 25 ноември.

Според докладната, след увеличението заплатата на кмета на Шумен ще стане 3600 лв., а селските кметове ще вземат между 1020 лв. и 1240 лв. Ако предложението бъде прието, по-високи възнаграждения ще получават и общинските съветници, които вземат процент от кметската заплата.

През октомври миналата година съветниците гласуваха 20-процентно повишение на възнагражденията на „малките“ кметове, но не включиха в списъка общинския кмет, който като всеки гербопитек е свикнал да папка тлъста заплата.

Впоследствие областният управител спря решението на местния парламент и го върна с мотива, че предложението трябва да бъде направено от кмета на Шумен, а то беше прието по инициатива на група съветници.

Реклама

На сесия през ноември градоначалникът внесе предложение освен заплатите на селските кметове да бъде увеличена с 20% и неговата основна заплата – от 3000 лв. на 3600 лв. Христов тогава мотивира искането си с обяснението, че от неговата заплата зависят заплатите на всички под него в администрацията, т.е. ако ще се повиши заплатата на кмета, ще се повишат и заплатите на служителите.

При гласуването обаче неговото предложение не можа да събере необходимите 21 гласа и точката отново остана за следваща сесия.

През декември Любомир Христов не внесе предложението си за гласуване, но мнозинството съветници отново потвърдиха решението си от октомврийската сесия – да се увеличат с 20% заплатите на селските кметове, без тази на общинския градоначалник.

Изнервен, че легалните му пари не скачат, Христов внесе жалба в Административния съд и поиска решението за повишаване на заплатите да бъде отменено като незаконосъобразно, но съдът отхвърли жалбата му. Решението на ШАС е обжалвано от кмета пред Върховния административен съд. Делото е гледано от съда на 18 ноември и в едномесечен срок ще се произнесе по казуса.

На практика с докладната си записка кметът изпълнява решението на Общинския съвет от преди година за по-високи заплати на селските кметове и евентуално решението на ВАС, но има една съществена за него разлика – че предложението му до местния парламент включва увеличение и на неговата заплата.

1 Коментар
  1. […] Пир по време на чума: Кмет от ГЕРБ си вдига заплатата на… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.