Легален подкуп? Герджиков си купи властта в СУ с пари от служебния кабинет – прикотка професорите с изненадващи 50% над заплатата

3 4 845

В деня след загубата на президентските избори и преди общото събрание на Софийския университет, на което публично обяви, че ще си подаде оставката, ректорът Анастас Герджиков издал заповед, като мнозина биха нарекли подкуп – 50% повече пари върху месечната заплата на всеки преподавател в Алма Матер.

Най-интересното е, че тези пари са от средствата, отпуснати от служебното правителство за мерки срещу коронавируса във висшето училище.

Интересно е, след като така и така не спазва закона, според който държавните средства се използват в строго съответствие с целта, за която са отпуснати, защо СУ не използва парите да погаси многомилионните си задължения за данъци или за отопление, които има към Столичната община и нейното дружество Топлофикация например.

Лъжа се оказва и публично анонсираната оставка на ректора. По време на общото събрание тя му е поискана от преподавателка, а не е дадена от него, както заблуждава официалното съобщение на Софийския университет.

От СУ съобщиха, че Герджиков е запознал участниците на върховния колективен орган на университета с мотивите си да се кандидатира за държавен глава, което е странно, че не е направил предварително, след като твърдеше, че отдавна бил мислил по темата, а не било станало за дни, понеже ГЕРБ не можеха да убедят никого да се кандидатира с тяхната подкрепа за изборите за президент и получиха премного откази, както сам Б. Борисов разказа. И „изразил готовност да подаде оставката си, ако събранието смята, че кандидатурата му е повлияла негативно на Алма Матер”, пише в комюникето.

Реклама

По информация на Клуб Z от присъстващи на заседанието не Герджиков е предложил оставката си – той е реагирал на въпрос на доцентка, която е попитала дали няма да я подаде. Ректорът е заявил, че няма такова намерение, но би го направил, ако Общото събрание поиска това. Което означава, че е излъгал в ефира на БНТ в изборната нощ, когато пред Бойко Василев изрично заяви, че ще го стори.

Според съобщението общото събрание обаче е „изразило общо мнение“, че той трябва да продължи мандата си, съобщава СУ. Не става ясно как 336-те регистрирани участници на онлайн събранието са изразили „общо мнение“, но по информация на Клуб Z гласуване „за“ или „против“ оставката на Герджиков не е имало. Всякакъв опит да се обсъжда оставката е бил ограничен от негови симпатизанти.

Всъщност, не изборите, а цялостното творчество на Герджиков са основание за неговата оставка – плагиатските скандали с Лъчо Мозъка и Петър Илиев, по които той не е гъкнал, камо ли да е действал, унищожаването на университетската медия, гоненията срещу преподаватели през 6 г. управление в СУ на бившия зам.-министър от правителството на ДПС и НДСВ.

Дори само използването на израза „тройна ДИлема” от професор по старогръцки и латински език е категоричен повод за уволнение на часа.

Финансовите скандали също, макар засега заметени от верните на ДПС и ГЕРБ КПКОНПИ и прокуратурата. Напомняме, че той беше отпуснал специален договор на майка си, която в конфликт на интереси е преподавател в СУ, също като съпругата му, като част от 19,5 млн.

3 Коментара
  1. българин казва

    мошенгии! Спициалисти както вчера така и днес!!

  2. Дедо Пене казва

    ДО КОГА ЩЕ НАЗНАЧАВАТ П.Е.Д.Е.Р.А.С.И. ЗА РЕКТОРИ НА НАЙ-ЕЛИТНИТЕ НИ УНИВЕРСИТЕТИ КАТО ТОЗИ КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТ С КОКОШИТЕ УСТЕНЦА??? НИТО Е ГЕНИЙ, НИТО Е ГЕНЕТИЧНО ОПРЕДЕЛЕН ЗА ВОДАЧ В НАУКАТА ЗА ДА БЪДЕ РЕКТОР НА СУ!!! МАЗЕН ПЛУЖЕК, СЪВМЕСТИМ С ВСЯКА ВЛАСТ, КОЯТО МУ ДАВА ПЕРЕСПЕКТИВА!!!

  3. Дедо Пене казва

    ДО КОГА ЩЕ НАЗНАЧАВАТ ПЕДЕРАЛНИ АГЕНТИ. ЗА РЕКТОРИ НА НАЙ-ЕЛИТНИТЕ НИ УНИВЕРСИТЕТИ КАТО ТОЗИ КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТ С КОКОШИТЕ УСТЕНЦА??? НИТО Е ГЕНИЙ, НИТО Е ГЕНЕТИЧНО ОПРЕДЕЛЕН ЗА ВОДАЧ В НАУКАТА ЗА ДА БЪДЕ РЕКТОР НА СУ!!! МАЗЕН ПЛУЖЕК, СЪВМЕСТИМ С ВСЯКА ВЛАСТ, КОЯТО МУ ДАВА ПЕРЕСПЕКТИВА!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.