ШОК в СИНЬО! Атанас Атанасов поема ДАНС

0 7 313

Шефът на ДСБ и съпредседател на „Демократична България“ Атанас Атанасов е спряган за шеф на ДАНС. След изключително слабото представяне на вота на 14 ноември, на което ДБ катастрофира, шефовете на формацията Христо Иванов и Атанас Атанасов поеха отговорност и подадоха оставки.

Скоро след това изтече информация за разпределение на министерските кресла в евентуален коалиционен кабинет и първоначално се твърдеше, че Христо Иванов най-вероятно ще застане начело на Министерството на правосъдието.

Това като вариант сега звучи невъзможно, защото от „Да, България“ смятали да не приемат министерски постове. В същото време неговият партньор в коалицията – тъмносиният Атанас Атанасов, е спряган за нов началник на Държавната агенция „Национална сигурност“.

Сегашният директор Пламен Тончев бе назначен с указ от президента Румен Радев през май тази година, като наследи поста от Димитър Георгиев. Самият Пламен Тончев е бил шеф на ДАНС-Кюстендил от 2020 г., а до 2009 г. е работил като началник на РЗБОП-Враца.

Реклама

В същото време Атанас Атанасов има дълъг стаж в службите. През 1997 г. той става за кратко секретар на МВР, а след това е назначен за директор на Националната служба „Сигурност“.

На този пост се намесва активно в политическия живот, като на 10 декември 1999 година предоставя на министър-председателя Иван Костов списък с 226 имена от доклад за корупция. Впоследствие са уволнени десет министри, сред които Богомил Бонев, Марио Тагарински и Александър Божков, пише „Галерия“.

На 5 ноември 2001 година докладът на Атанасов е цитиран в телевизионен предизборен дебат от кандидата за президент Петър Стоянов, което според някои анализатори става причина мнозина да оттеглят гласовете си в подкрепа на Петър Стоянов, както и загубата му на изборите.

През 2001 г. Атанасов е освободен от длъжността директор на Национална служба „Сигурност“ и се отдава на обществена дейност, през 2004 г. става един от създателите на партията „Демократи за силна България“, а през 2017 година оглавява формацията, преди да подаде оставка на 15 ноември тази година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.