Слави се уреди: „Има такъв народ” взима ключови министерства в новия кабинет (ВИЖТЕ)

0 5 504

Слави Трифонов се уреди с порция от властта – кадрите на „Ива такъв народ” ще са малко в бъдещия кабинет, но са поискали ключови министерства, сред които това на земеделието, научи Narod.bg.

Пламен Абровски е един от най-доверените хора на Трифонов. Той беше кандидатът му за земеделски министър и за двете правителства, които бяха обявени, но не се случиха – първото с премиер Николай Василев и второто, начело с Пламен Николов.

42-годишният Абровски е в ИТН от създаването на партията. В последния парламент беше председател на Земеделската комисия и сред колегите му в Народното събрание не е тайна, че мечтата му е да стане министър.

Преди да акостира в партията на Дългия, е работил в постоянното представителство на България в ЕС, в ЕК, а преди това в Института по агростратегии и иновации. Бил е част от Министерството на земеделието в първия кабинет на ГЕРБ. В последните години работи като адвокат.

Друг кандидат за поста – Александър Дунчев е любимецът на „Демократична България“ от първия служебен кабинет на Радев. И това не е случайно. Дунчев започва стажа си като експерт в природен парк „Витоша“, когато директор там е Тома Белев от „Зеленото движение“. 

Реклама

По-късно е експерт в българския клон на международната организация „Световен фонд за дивата природа“ , който се ръководи от съпругата на Белев. Дунчев се издигнал до началник на отдел в Югозападното държавно предприятие през 2020 година.

Също като Абровски е 42-годишен и възходът му в земеделието е свързан с управлението на ГЕРБ. Минава за вътрешен опозиционер.

Мнозина бяха изненадани, когато Александър Дунчев стана директор на Агенцията по горите в служебния кабинет.

Според източници на в. „Галерия“ това е станало по настояване на президентската администрация. Тогава той придобива известност с проверките си в ловните стопанства, където обикаляше заедно с депутата Владислав Панев от ДБ, който е част от „Зелено движение“. Дунчев влезе в изпълнителния съвет на новата партия, оглави листата й в Смолян и стана депутат.

Заради напрежението между ПП и ИТН може да се стигне до вариант Министерство на земеделието да бъде предложено на БСП, с което обаче от ДБ не били съгласни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.