ДИЛЕМА: Двама в битка за министър на правосъдието, кой ще надделее?

0 5 626

Двама са основните фаворити за ръководител на ключовото правосъдно министерство – Христо Иванов и Крум Зарков. Това са имената, които се обсъждат в парламентарните централи като кандидатури за министър на правосъдието в кабинета с премиер Кирил Петков, научи Narod.bg.

Зад кулисите засега се твърди, че имената не се обсъждат, а се говори само за политики. Преди време лидерът на „Да, България“ и младият юрист от БСП са хората, за които най-много се говори в средите на „Продължаваме промяната“. 

Партията на Кирил Петков Асен Василев страда от липса на опитни известни юристи за сметка на икономисти и финансисти. Затова е сигурно, че министърът на правосъдието ще е от друга партия.

Христо Иванов е един от съмишлениците на Петков и Василев, въпреки че „Продължава на промяната“ отне половината от гласовете на неговата партия на последните избори.

Иванов вече е бил министър на правосъдието във втория кабинет на ЕРБ, но се оттегли, защото не мина съдебната реформа, която предлагаше. Сега вероятността да се завърне по покана на Петков и Василев става все по-реална, твърдят близки до преговорните екипи пред „Галерия“.

Реклама

В същото време факторите в „Демократична България“ обмислят да не участват в кабинета, а само да го подкрепят в парламента, за да не носят негативи при евентуален провал и на следващите избори да си върнат гласовете.  Христо Иванов се обяви за закриване на спецправосъдието, смяна на висшия съдебен съвет, оставката на главния прокурор и председателя на КПКОНПИ.

Тези намерения се покриват изцяло с тези на Крум Зарков, който ги е декларирал публично в последните два парламента. Освен това Зарков е в отлични отношения с Кирил Петков и минава за човек на президента Румен Радев. Майката на Крум, журналистката Анна Заркова, е в инициативния комитет за издигането на президента за втори мандат.

В същото време Крум е опонент на председателя Корнелия Нинова, което го прави още по-приемлив като член на бъдещото правителство, твърди червен активист, който е убеден, че Зарков ще стане правосъден министър.

Иначе за никого вече не е тайна напрежението между Нинова и Радев поради обвързаностите на Корнелия с Бойко Борисов. Близостта на Крум Зарков до президента е известна на червената централа.

Той и Янаки Стоилов бяха първите, които поискаха оставката на Корнелия Нинова след изборите през април, когато БСП остана трета.

След това бяха отстранени от изпълнителното бюро на партията. Стоилов стана министър на правосъдието в служебния кабинет на Румен Радев, като остана на поста и във втория до назначаването му за конституционен съдия с указ на президента. Затова и в средите на БСП вече повече се говори, че Зарков е  изборът за следващия правосъден министър, който се ползва с доверието на Радев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.