УЖАСНА ТРАГЕДИЯ: 45 човека, сред тях 17 деца, изгоряха като факли в рейс на АМ „Струма”, дотук водят кражбите от магистралите (пътят е с мантинели без болтове и нефелен асфалт)

0 1 360

Ужасна трагедия! 45 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на безобразно направената от ГЕРБ автомагистрала „Струма“. Кошмарът станал край Боснек към 2 ч. в нощта срещу вторник. Седем души са ранени. Откарани са в „Пирогов“.

По информация на Нова телевизия жертвите са граждани на Северна Македония, които се връщали от екскурзия в Истанбул. Българският премиер Стефан Янев е уведомил колегата си от западната ни съседка Зоран Заев. Той говори и в ефира на Нова и информира, че сред жертвите има и деца. Според МРВ – 12 непълнолетни и 5 малолетни.

„Разследват се причините за инцидента. Не знаем дали всички пътници са наши граждани, но така подозираме, тъй като автобусът е с македонска регистрация”, каза още Заев.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че движението по аутобана в участъка от пътен възел „Даскалово“ до пътен възел „Долна Диканя“ е ограничено в двете посоки. Обходният маршрут е: пътен възел „Долна Диканя “ – път III-627 – Радомир, и път I-6 до пътен възел „Даскалов“.

Ето това е панделката на грабежа от магистралите, който години наред хунтата ГЕРБ провеждаше под формата на компрометирани обществени поръчки – смъртта на 46 човека.

„Трябва да има оставки в АПИ. къде са контролните органи? Този шофьор спал ли е, ял ли е, имало ли е кой да го провери. Беше ясно, че ще се случи такъв инцидент.

Реклама

Не може вечно да обвиняваме шофьорите. Този участък е в безобразно състояние – мантинели, маркировка, знаци“, каза в сутрешния блок на БНТ експертът Диана Русинова от Института за пътна безопасност.

Тя посочи, че на мястото на катастрофата, където загинаха 45 македонски граждани има нерегламентиран вход и изход от кариера и оттам излизат камиони.

„Имам съмнение, че сцеплението на асфалта не е каквото трябва. На мантинелата има 2 болта, не 4. Очевидно се е пестило“, каза Русинова.

„Има много дефицити по българските пътища. Миналата година имаше друг инцидент там. Пътят към Гърция е една от 1500-те черни точки в България. Ние ги съобщаваме и нищо не се случва“, допълни колегата й Емил Марков.

„Като шофьор не мога да се ориентирам къде съм при дъжд или мъгла в този участък. Все едно се намираш в пустиня“, каза още Русинова. Марков посочи, че за последните години по пътищата у нас са загинали 1200 чужди граждани.

„Днес е на „Струма“, утре ще е на „Тракия“, вдругиден – на „Хемус“. Управлението на пътната безопасност очевидно не работи.

На Северната тангента в София стават по 3 катастрофи всеки ден. За три месеца не се намери една институция да реши този проблем“, допълни Дияна Русинова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.