Синя врътка: Районна кметица от ДБ прецака 73 000 софиянци, коя е Росина Станиславова (РАЗСЛЕДВАНЕ)

1 4 044

Росина Станиславова, която бе изхвърлена от партията си „Демократична България”, 5 пъти блокира решения на столичния парламент, после губи – не дава доказателства за жалбите си и не внася таксата в съда. За председателя на СОС Георги Георгиев поведението ѝ е “безотговорно”, София печели делата, но парите от програми се забавят.

При казуса за синя и зелена зона дори Бонев от “Спаси София” предлага съветниците да не се съобразят с кметицата, защото тя ще създаде грижи с паркирането на съкварталците си.

Росина Станиславова размахва шпага срещу всички. Умение, останало ѝ като състезател фехтовач. Единственият кмет от 24-те районни в София, който отказва да приема съгражданите си.

Единственият, принудил “Демократична България”, подкрепила я в изборите през есента на 2019-а, година и половина по-късно да я изтрие от сайта си в прекия, и в преносния смисъл. С мотива “морално недопустим прецедент”.

Единственият кмет, който 5 пъти обжалва решения на Столичния общински съвет, с които забавя пари от програми за 70 000 столичани и не дава възможност други 3000, които са инвалиди, да имат помощи в тежкото ковид време.

Тя губи делата, защото нито плаща такси, нито дава доказателства пред съда. Но това не я спира да пише жалби и да е против всичко, което може да сложи някакъв ред и да улесни живота на съкварталците ѝ. Вероятно новото преброяване ще покаже, че в “Красно село” живеят поне 100 хил. души, тъй като през 2009 г. адреси в този район са имали 87 002-ма.

В понеделник Росина Станиславова за пореден път влиза в съда, недоволна от решенията на комисията “Антикорупция”, че назначавайки дъщеря си по европейски проект, е била в конфликт на интереси.

Друга тема, както от градската десница формулираха като “морално недопустим прецедент”, е, че се оказа, че Станиславова принудително е направила вегетарианци свои възрастни и болни съкварталци. Просто от храната им е изчезнало месото, за което иначе в програмата по време на заразата са били предвидени средства.

Пет жалби срещу решения на Столичния общински съвет е подала кметицата. С тях тя спира общински програми, които подкрепят младежки и спортни проекти и дори нова социална услуга за хора с увреждания.

Първата ѝ жалба спря изпълнението на общинската програма “Европа” през т. г. После делото е прекратено на 3 ноември, след като Станиславова не е изпълнила разпорежданията на съда в дадения ѝ срок.

От страна на жалбоподателя не са ангажирани доказателства, че дължимата държавна такса е внесена, не са ангажирани доказателства за наличието на интерес от оспорването и не са посочени основанията, обуславящи незаконосъобразността на оспорения акт, става ясно от справка от СОС.

“За града това означава преки пропуснати ползи за над 70 000 души, сред които учители, ученици, деца и младежи, лишени от родителска грижа, хора в риск, студенти, психолози, лекари и възстановили се от COVID пациенти и други”, заяви преди няколко месеца шефката на програмния съвет на програмата Екатерина Йорданова.

Реклама

Станиславова е обжалвала и решението на СОС от 23 септември за създаване на социалната услуга “Асистентска подкрепа” като делегирана от държавата дейност. Жалбата е оставена без разглеждане с определение на съда от 10 ноември като недопустима.

Жалбоподателят не попада сред кръга на лицата, притежаващи активна процесуална легитимация да оспорват актове на общинския съвет. Такива, съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, са кметът на общината и областният управител.

Кметовете на райони не са изрично посочени в тази законова разпоредба и съответно нямат право на жалба срещу тази категория индивидуални административни актове. Определението не е окончателно и може да се обжалва в 7-дневен срок от съобщаването му.

Третата жалба на Станиславова е срещу решението за финансиране на проекти във връзка с обявена сесия за 2021 г. по общинската програма “София – град на младите и активните”, взето от СОС през април.

И тази жалба обаче е оставена без разглеждане, но решението отново е обжалвано. Върховният административен съд потвърждава решението на първата инстанция и делото е прекратено по отношение на част от програмата – за проекти, свързани с доброволчество, младежки инициативи и толерантност.

Съдебното производство обаче продължава по другите две теми от програмата – за организиране на емблематични за града младежки събития и превенция на рисково поведение, здравно и гражданско образование.

С разпореждане от 13 октомври е насрочено открито съдебно заседание за 19 януари 2022 г. Като заинтересовани страни по делото са конституирани район “Банкя”, читалище “Антон Страшимиров-1926”, фондация “ПОдЛЕЗНО”, сдружение “МоКактус”, Професионална гимназия по селско стопанство Бузема, фондация “Глас – България” и район “Сердика”. Всички те са кандидатствали по програмата “София – град на младите и активните” и са спечелили финансиране на проекти по двете обжалвани теми.

Друго дело по жалба на Станиславова е за преобразуването на общински сгради, които в миналото са ползвани за детски заведения. Към момента все още съдът не се е произнесъл. Става дума за доклад на независимия общински съветник Борис Бонев от “Спаси София”, според който бивши помещения, били детски заведения, но сега с други функции, да се преустроят и в тях да се разкрият детски или яслени групи. Един от 7-те имота е в “Красно село”.

Последното дело, образувано по жалба на Станиславова, е срещу решение на СОС за предоставяне на помещения от сградата на общинския културен дом “Красно село” за нуждите на самата културна институция. По този казус също още няма съдебно решение.

“Намирам за безотговорно избран пряко от гражданите кмет на район, подкрепен от “Демократична България”, каквато е г-жа Станиславова, да обжалва редица решения на общинския съвет по ключови теми като подпомагане на спортни и младежки клубове по програми, с които финансираме техни проекти за спортни състезания.

Тя дори обжалва и решението ни за създаване на  нова социална услуга за хора с увреждания, които не могат да се придвижват сами – “Асистентска подкрепа”…

Над 3000 граждани можеха да се възползват веднага от тази подкрепа, но заради обжалването от г-жа Станиславова, въпреки че парите са осигурени, трябваше да изчакаме делото, което преди дни спечелихме на първа инстанция”, коментира пред “24 часа” председателят на СОС Георги Георгиев.

Според комисията кметицата е била в конфликт на интереси в частен интерес на свързано с нея лице – нейната дъщеря: “Самото сключване на договора е нейно право, а не задължение”. Според закона и съдебната практика като лице, заемащо висша публична длъжност, тя е трябвало да си направи самоотвод и да уведоми органа по избора на служители за наличие на частен интерес в конкретния случай.

За този казус кметицата е глобена 5000 лв., което тя обжалва пред Административния съд в София. Решението влиза в сила, ако бъде потвърдено и от ВАС, който се явява втора инстанция, пише 24 часа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.