Новите депутати: От милионери и дърти калинки с бащи от ДС до откровени мутреси

0 26 037

Сред новите депутати в 47-ия парламент се набутаха милионери с бащи от ДС, вехти калинки на ГЕРБ и откровени мутреси, разкри Narod.bg.

Синът на последния комсомолски секретар на МВР, милионер от Благоевград, а също и Пешо Шишето от Видин, са сред новите избраници на народа, които скоро ще седнат на депутатските банки, пише „Уикенд“.

Затова пък Народното събрание вече е свободно от присъствието на втръсналите вече мастити партийци с безкраен стаж на парламентаристи като Цвета Караянчева, Димитър Главчев, Стефан Тафров, Найден Зеленогорски.

Да не говорим за тоталния провал на Мая Манолова, Татяна Дончева и Мария Капон и другите около тях.

Прясно излюпената и много близка до Румен Радев партия-фаворит на последните избори „Продължаваме промяната” предлага изключително и само нови лица.

Оказва се обаче, че някои от тях не са и чак толкова нови. Например, човекът на промяната във Видин е Петър Миланов, известен в родния си град като Пепи Шишето. Веднага да обясним, Шишето е прякор по наследство и не е свързан с някакви по-особени предпочитания на господина.

По време на предизборната кампания той не се появява нито веднъж в града, но пък обикаля из селата и Белоградчик. Вероятно се притеснява да се покаже в града, но на село не го знаят и няма какво да го питат, смеят се стари седесари.

Те припомнят, че господин Шишето показал вкус към политиката още през 90-те години. В зората на демокрацията се подвизавал в СДС. Изявявал се най-вече като посредник между синята партия и разни фирми-спонсори. „Не казваме, че е разнасял куфарчета с пари – уточняват източниците ни – понеже не можем да докажем тези много сериозни мълви.”

След това най-неочаквано се появил в щаба на Арлин Антонов, когато бившия шеф на баретите се кандидатира за президент.

Пешо Шишето, освен с политика, се занимавал и с конкурси за красота, които избуяват в първите години на демокрацията.

Дори във Видин се разчуло, че е водил хубавици в САЩ на някакъв конкурс, организиран под егидата на самата Мелания Тръмп. Факт е обаче, че Петър Миланов поживял известно време във Вашингтон, като се оказал там по линия на първата си съпруга, която работила в посолството.

Самият Петър Миланов се представя като журналист, работил в различни медии. Завършил е спортно училище, но има и диплома по „История и философия”, издадена от някакъв университет в руския град Воронеж. За последно преди да се гмурне в парламента, видинското лице на промяната се бил паркирал в някаква фондация, която организирала културни прояви.

Във Видин се коментира, че съвсем друг господин бил първият вариант за водач на листата на президентската партия, но той бил  сменен с Пепи Шишето, понеже се оказал с двойно гражданство – българско и руско.

В навечерието на изборите другата политическа звезда от дунавския град – Росица Кирова от ГЕРБ отправила покана съм Петър Миланов за дебат по местна телевизия. При това със солиден мотив – Шишето от години не живее в града и хората не го познават, поне да го видят и чуят. Отговор обаче не е последвал.

На другия край на страната, в Пазарджик, на политическата сцена прави дебют младият предприемач Ивайло Шотев, натрупал дипломи от Москва и Лондон. Неговата майка Гергана Шотева е собственичка на частното училище „Петър Берон”, в което учат децата на новото политическо гуру Кирил Петков.

Любопитна фигура е и бащата на младия депутат – Валентин Шотев е последният секретар на ДКМС в МВР.

Той обаче стана известен на цяла България покрай делото „Октопод”. В него Шотев беше свидетел срещу Алексей Петров. Интересно е, че преди много години бившият агент на ДАНС и комсомолецът Шотев започват общ бизнес. В това число е и частното училище, понеже Гергана Шотева била учителка и мечтаела за свое. 

Няколко месеца по-късно Алексей Петров е изчегъртан от съдружието с Шотев, без обаче той самият да знае. Следва раздяла на двамата, като в крайна сметка се стига до прословутото дело „Октопод”. То, както е известно, приключи с пълно фиаско за прокуратурата, а обвинените бяха оневинени.

Затова пък Шотеви още в онези времена тихомълком слагат ръка върху училището и то остава тяхно и досега. Намира се на хубаво място в „Кръстова вада” и понеже са били много „уплашени” от Алексей Петров оттогава досега са редом с негов офис.

Запознати с битието и контактите на фамилията са категорични, че Валентин Шотев от години е много близък с Бойко Борисов и дори са изненадани, че синът досега не се е появил в листите на ГЕРБ, а е заложил на президентската партия.

„Затова пък в Благоевград сред избраниците на „Продължаваме промяната” е бизнесменът Владимир Табутов, човек изкарал парите си с ум и предприемчив дух.  Той е втори в листата, но е далеч по-известен от водача Андрей Гюров, преподавател в Американския университет и познат май само на студентите си.

Табутов става много богат човек покрай изграждането на фотоволтаични централи. Със съдружниците си той строи соларни паркове на различни места по света, включително и в пустинята Атакама в Чили, а също и в САЩ, Гърция, Турция, Великобритания, Япония, Йордания. Освен това въртят и спа-комплекса „Катарино” край Разлог.

Преди време пътищата им започват да се разделят, но според запознати Табутов, който е завършил Американския университет, и досега е в управата на част от общите фирми.

С кариерен възход може да се похвали и водачът на листата на ДПС в Монтана – Димитър Аврамов. Той е стар играч в политиката, при това с изключително богата биография. Стартира с ГЕРБ, но след съдебни разправии преминава в ДПС и буквално се закотвя в нея.

Реклама

На последните избори ДПС спечели няколко общини в Монтанска област, като запознати казват, че заслугата е главно на Димитър Аврамов. Преди време на пресконференция го попитали защо е напуснал ГЕРБ и е избрал ДПС. Отговорът на Аврамов е красноречив: „Защото ДПС никога не изоставя хората си!”.

В Монтанско депутатът е известен като Митко Галата, по името на фирмата му за кокошки. Специализираната прокуратура, да припомним, го хвърли в съда с обвинения за търговия с влияние. Аферата е от далечната 2012 г. Хора на Аврамов искали подкуп от 200 000 лв. от прочулия се бизнесмен Светослав Илчовски.

Не друг, а Аврамов беше споделил, че е вкаран в тази история от Искра Фидосова, която и досега върти ГЕРБ в Монтана на малкия си пръст, както ни уверяват осведомени.

Иначе ДПС от години упорито поставят на първото място в Монтана забъркания в съдебни неволи Димитър Аврамов, а пък той се отблагодарява като винаги изкарва добри резултати. Запознати казват, че цели села гласуват за неговата листа, независимо дали ще пускат бюлетини, или ще дават вота си с машини.

Цели изборни секции били омагьосани от Аврамов. Това е човек, който знае как да се сдобие с народната любов, смеят се в Монтана.

С Митко Галата по народна любов може да се мери единствено Стефан Апостолов, синът на кмета на Симитли Апостол Апостолов. За пореден път той влиза в Народното събрание с над 6000 преференции.

Стефан, подобно на баща си, е и футболен съдия, а възходът му в политиката започна през 2017, когато го поставиха на последно място в листата на ГЕРБ за Благоевград, но на крилете на народната любов отвя другите и стана парламентарист. Вярно, дейността му се започни най-вече с това, че от трибуната се прочете на срички някаква реч, но още някой и друг мандат и ще се научи да чете гладко, без запъване.

Преференциите пращат в Народното събрание и бившата шефка на Агенцията по инвестиции Десислава Трифонова, която от трета става втора в плевенската листа на ГЕРБ. Сега пред нея се открива златна възможност като опозиция да громи онези, които я отлюспиха от високия пост.

Трифонова попадна на мушката на Кирил Петков в битността му на икономически министър през май 2021 г. Той я уволни със замах, а тя даде поредица интервюта, в които вадеше данни колко много чужди инвеститори са привлечени в България.

Оказа се обаче, че е докарала точно нула инвестиции през мандата си, но това не й е попречило да взема десетки хиляди левове месечна заплата. Сега въпреки че е поставена на трето място, Трифонова със своите 1949 преференции става втора и ще седне на депутатската банка.

Нормално е Десислава Трифонова да расте политически, след като е сестра на бившия служител на ДАНС Марио Трифонов, който първо е шеф на дирекция в ДАНС, а след това преминава на още по- влиятелни позиции в МВР. Бащата на Марио и Десислава –  Цветанчо Трифонов пък ръководи цели 25 години съда в Козлодуй.

В началото на тази година той беше пенсиониран с почести от ВСС. Той е уникален казус. Без да има и един ден опит като редови магистрат, е избран от Висшия съдебен съвет за съдебен шеф.

Още по-куриозното е, че Цветанчо Трифонов получава дипломата си по право от Софийския университет четири месеца след като вече ръководи съда в Кнежа.

Традиционен сюжет се разигра и във Варна. За трети път никому неизвестната до 4 април тази година млада дама Славена Точева изкатери листата на ГЕРБ до избираемо място. Сега тя премести с една позиция надолу Красен Кралев. Младата амбиция се представя като студентка-задочничка в Свищов по икономика на туризма.

И което е много интересно, този път тя изкачи листата не само с преференция, но и още при подреждането. Интересно защо, след като присъствието й в парламента досега минава незабелязано.

Да отбележим, че преди да се захване толкова сериозно с политика, тя е била танцьорка и хостеса в нощен бар и жури в конкурс за красота. А клюкарите във Варна злобно съскат, че е протеже на бизнесмена Даниел Славов, известен като Дидо Дънката, сочен от МВР за бос на контрабандата.

Все пак по този повод той осъди България в Страсбург и взе 40 хил. евро обезщетение. Досега всички го брояха като спонсор на БСП, а ето че не било така. Амбициозната Славена Точева, докато се сформира постоянен кабинет, нищо чудно да изучи икономиката в Свищов, че като нищо може и доктор на науките да стане.

Според медийни публикации депутатката от ГЕРБ има дете от мъж, който лежи в испански затвор за наркотрафик.

Бързаме да потвърдим, че в парламента влиза хасковският шампион по преференции – ветеринарният лекар от Любимец Георги Станков. Той може и да не е много активен на парламентарната трибуна, но се прочу с двуетажната си торта със златна глазура, рози и негова снимка в златна рамка.

Отстрани този шедьовър беше декориран с 500-еврови пачки от захарно тесто. Така Георги Станков отпразнува 55-тия си рожден ден. Как ли е отбелязал сега влизането си в парламента, само той и неговите близки си знаят.

В Хасково може и да празнуват, но Перник, казват, е в потрес. От тази люлка на работническото движение БСП не успя да излъчи нито един депутат. Затова пък миньорския град ще има депутат от ДПС. „Ние сме единствената област в цяла България, в която няма нито едно минаре, а ще народният ни представител ще е от ДПС” – кахърят се в Перник.

Дори беглия преглед на имената, избрани за народни представители, обаче не дава повод за тъга. Напротив, очаква ни шарен и много забавен парламент, съставен от амбициозни хора, успели по един или друг начин да спечелят народната любов.

А казват, че Бойко Рашков разбил схемите с купените гласове. Може, ама не всичките…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.