ИМЕНАТА в Narod.bg: Ето ги играчите на Бойко, които пълнят чекмеджето с парите за АМ „Европа” (ВТОРА ЧАСТ)

1 5 724

Едни и същи играчи от обръча на ГЕРБ печелят големите обществени поръчки в строителството. Грабителските схеми при АМ „Хемус” с прибирането на чували с пари на каса от неграмотни роми и тартори в ДПС, се повтаря и при магистрала „Европа”, която трябва да свърже София със Сърбия при ГКПП „Калотина”.

Общата планирана дължина на АМ „Европа“ е 65 км, като към октомври 2021 г. са изградени 33 километра. И тук, обаче, мръсните ръце на ГЕРБ ровят в търсене какво да се открадне за чекмеджетата на Бойко и близките му строителни босове, призна информатор на Narod.bg от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

Отварянето на офертите за строителството на автомагистралта за пореден път навежда на въпроса на какъв принцип се избират изпълнителите на най-големите инфраструктурни проекти.

Едни и същи фирми от орбитата на Борисов печелят големите обществени поръчки в строителството, а тенденцията продължава от десетилетия.

Последното доказателство е отварянето на офертите за строителството на „Европа”, която е ключов проект, който е резервен вариант за еврофинансиране вместо проваления проект за изграждането на „Струма” през Кресненското дефиле.

Тихо отваряне на оферти

Офертите за строителството на магистрала „Европа” бяха отворени неочаквано на 9 ноември – само пет дни преди изборите, и то без АПИ да обяви публично предстоящото си действие по тази обществена поръчка.

Нещо повече – документите са отворени в ден, в който служебният вътрешен министър Бойко Рашков направи поредните разкрития за схеми при пътните строители, които водят до колосално източване на бюджета.

Реклама

И докато Рашков обявяваше какви нарушения са направени, АПИ отвори пликовете с цените, но… не на всички фирми. Подадените оферти за този проект бяха 10. До финалната права обаче бяха допуснати само 4. При имената им отново няма никакви изненади – всичките са от придворното обкръжение в Банкя.

Отстранени без ясна причина са 6 от подадените оферти. Те са на „Трейс груп холд“, както и на обединения, в които участват „Щрабаг“, Автомагистрали „Черно море“, „Иса 2000“, „ВДХ“, „Хидрострой“, „Гео Строй“, „Пътстрой“ и „Каро Трейдинг“.

Дали за отстраняването им има основателна причина, ще стане ясно след публикуването на решението на комисията и протоколите.

През 2018 г. Бойко раздаде поръчки за 500 милиона лева на „Главболгарстрой“, после се чудим защо чекмеджето прелива от пачки

Добре познати играчи

Четиримата допуснати участници са обединения между компаниите от групата на любимата на Баце „Главболгарстрой“ и „Обонато билд“, обединение между „Глобъл канстръкшън“, испанска фирма „Джи Пи Груп“, също в обединение и „Грама холд“, която участва самостоятелно.

ГБС са сред най-големите играчи на пътната сцена и заедно с останалите цитирани фирми често се свързват с политическа обвързаност.

Нещо повече – всички допуснати до финалната права фирми участваха в протестите срещу служебния кабинет, който активно се зае с разнищване на схемите при строителите. Най-вече с разкритието на нарушенията около „инхаус” поръчките за АМ „Хемус”, парите за която бяха отпуснати авансово от ГЕРБ, за да бъдат изнесени в чували и сакове от неграмотни цигани, които да ги предадат по веригата нагоре.

1 Коментар
  1. Байландо казва

    Гледайте “ЕВРОДИКОФФ“ от този петък. Там се обяснява за това, че само за последните 10 месеца, само за свързани с строежа на магистрала“Хемус“ дейности, са “усвоени, ударно, както казаха, “по стахановски“ над 4 милиарда( 4,000,000,000 лв.!).

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.