Хрантутниците в Брюксел най-сетне стоплиха – Бойко Борисов е пътник

1 12 322

Как е възможно такъв колос на европейската политика като Бойко Борисов да си тръгне ей така, без да се обади в Брюксел. Неговите „приятели“ и „колеги“ в Европейския съюз станаха в заблуда, че след една формалност, каквито трябваше да бъдат поредните избори в България, ще го видят отново на масата си да ги забавлява с нестандартното си за тяхната среда поведение.

Председателят на групата на Европейската народна партия в европарламента манфред Вебер до последно си мислеше, че неговият съпартиец от България е на път да се върне в европейската политика. Дори на 12 ноември изпрати пламенно видео послание до симпатизантите на ГЕРБ и други български избиратели.

Ще излезе, че социолозите са подвели Брюксел какво е останало от оня Борисов, който се гласеше за доайен на европейските лидери, след оттеглянето на германската канцлерка Ангела Меркел. Малцина в голямото политическо семейство в Европейския съюз, каквото е тясно консервативното обединение ЕНП, се готвеха за раздяла с него. Той се явяваше на сбирките им като вечен победител в изборите, дори когато фактически губеше. Последната му демонстрация на величие бе на 5 октомври в словенската столица Любляна, когато на среща с председателя на ЕНП Доналд Туск продължи да се представя за обединител, не само на България, но и на целите Балкани.

Словения стана домакин на сбирката в Любляна, защото на другия ден организира в курортния град Бърдо среща на високо равнище „Европейски съюз -Западни Балкани“ и моментът бе удобен лидерите авансово да съгласуват позициите си по партийна линия. Присъствието на Борисов бе нелепо, защото нямаше с какво да допринесе за Европейската перспектива на Балканите, тъй като България се представяше от президента Румен Радев. Но той отиде, за да се увери, че още не е отписан от европейската политика.

Изглежда, че гастролирането му не е било особено убедително, защото месец по-късно неговият съпартиец словенският премиер Янез Янша, който е ротационен председател на съвета на Европейския съюз, се разсея и не му прати насърчително видео послание за трите парламентарни избори, както постъпи преди вторите, състояли се през юли. Оттогава ГЕРБ два пъти остана втора политическа сила в България без никакви шансове да се върне на власт.

Западните медии започнаха да следят с повишено внимание разкритията за финансовите приключения на Борисов, като се започне от съдържанието на чекмеджето в нощното му шкафче и се стигне до чувалите с източни държавни пари през банките. Интимните му откровения пред Доналд Туск за „прекрасната госпожа“, пратена в спалнята му от президента Румен Радев, за да го дискредитира, останаха в Европейския политически фолклор.

Реклама

Случи се най-лошото – никой западен премиер не се осмеляваше да се снима вече с него, за да не се компрометира. Плеядата от портрети, която кичи стените му в банка в Банкя, спря да се обогатява. Борисов отвърна, като свали на 16 ноември от корицата на своя профил във Фейсбук снимката си от фоайето в Европейския съвет, която се гордееше от години и я замени с другата си гордост – снимка на празна магистрала, но без недостроения и срутен участък.

Преспективата, че заради продължаващите разкрития за злоупотреби, името му ще се споменава занапред не толкова в политически, колкото в наказателен контекст, изпарява и последните остатъци от европейската партийна солидарност с него. Възможно е ГЕРБ да се превърне в фантомен член на ЕНП, каквито станаха и другите български партии, след падането си от власт като СДС и ДСБ. Борисов обаче не бива да се притеснява, че ще бъде забравен в Европа – има поне една важна европейска фигура, чийто интерес към него оттук нататък ще расте и това е тази на европрокурорката Лаура Кьовеши, която се интересува от злоупотребите с Европейски средства над 10 милиона евро.

Новите български власти ровят в документацията на злополучната магистрала „Хемус“ и откриват далавери за десетки и стотици милиони лева. Така е логично Европейската комисия в Брюксел и Европейската прокуратура в Люксембург да се запитат дали тази практика не е прилагана и към магистралите и други обекти в България ,изпълнявани с европейски средства.

Борисов трябва вече да е започнало усилено да се кръсти неговата гордост – магистралите – да не се превърне във веществено доказателство.

Автор: Светослав Терзиев

Източник: в. „СЕГА“

1 Коментар
  1. Цветелин Кънчев казва

    При накичване с розова премяна мургавия тен не си личи толкова! Че и разиграването на „тука има, тука нема“ по нощните шкафчета може да не се забележи! Тоя номер го върти БОКо – нали с Ванчо Костов са от една и съща ЕНП! Защо досега Ванчо драгалевски не е поискал официално изключването на ГЕРБ от ЕНП, както и изключването на председателя-закрилник на БОКо Вебер, на ГЕРБерстаката Андрюша Ковач контеса Месечкова, ОгнянДойновият БКП-кюфтак Санде радикал-криминалот (ДС-Троцки), Ева (Константинова) Майдел, Мара (Неделчева) Габриел, . . . . . .?!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.