Схема в Narod.bg: Христо Ковачки спря да купува ток от АЕЦ „Козлодуй” („къртица” спести загуби на енергийния олигарх от котилото на ГЕРБ-ДПС)

3 4 034

Енергийният олигарх от котилото на ГЕРБ-ДПС Христо Ковачки спря да изпълнява договорите си към АЕЦ „Козлодуй” и да купува скъп ток, с което си спести загуби за своите дружества, които търгуват с еленергия, разкри ексклузивно източник на Narod.bg от атомната централа.

Касичката на Бойко и Доган в нарушение на договора спрял да купува ток от АЕЦ-а заради теч на информация от „къртица”, която очевидно работи на два стана, пише нашият информатор.

Поредното сътресение на електроенергийния пазар дойде след като бизнесът рязко намали консумацията на електроенергия, което акумулира излишъци, които пък сринаха цените на енергията, търгувана на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Така, разполагайки с вътрешна информация, фирмите на Ковачки спряха да изпълняват договорите си с АЕЦ „Козлодуй” и успяха да избегнат загуби.

Търговците на електроенергия имат проблеми поради спада на цените, а крайните клиенти прекратяват договорите си.

Бизнесът в България е намалил потреблението на електроенергия с повече от 20%, като има индикации, че тази тенденция ще се запази.

В нормално работеща икономика пазарът би трябвало да се балансира сам – при спад на консумацията да се ограничи  производството на електроенергия.

В България основните производители на електроенергия са държавни и очевидно за тях пазарните механизми не важат, в резултат на което всички в бранша, включително и те самите, както и битовите потребители, търпят негативи

Реклама

В края на 2019 г. търговците са сключили дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия и сега, въпреки липсата на потребление заради затворените покрай пандемията хотели, ресторанти, молове и стотици други обекти и фабрики, контрактите следва да продължават да се изпълняват в пълния им обем.

Единственият вариант за реализация на вече закупената електроенергия е тя да се продава на БНЕБ на сегменти „Ден напред“ и „В рамките на деня“. Така се стига до свръхпредлагане и рязък и съществен спад на цените.

Разликата от нивата на сделките в началото на годината и сега е генерирала близо 20 млн. лв. загуби в системата. Януари месец нивата на търговия са били между 100 и 110 лв./МВтч, докато през април те варират между 40 и 50 лв./МВтч.

Крайните клиенти, които не са спрели работа покрай „Ковид 19“, искат намаляване на цените по договорите или тяхното прекратяване, тъй като борсовите цени са много под тези, на които те са сключили споразумения за доставка на ток.

Фирмите бавят или отказват да плащат скъпия ток, което води до междуфирмена задлъжнялост.

Има обаче и търговци, които очевидно разполагат с допълнителна вътрешна информация, като свързаните с придворния милионер на ГЕРБ-ДПС Христо Ковачки енергийни дружества, които спряха да купуват по-скъпата електроенергия от производителите и въпреки санкциите, успяха да минимизират или избегнат загубите, прехвърляйки риска от ниските цени към централите.

Всичко това доведе до хаос в сектора. Държавните институции в лицето на министерства, БЕХ и производителите не предприемат никакви действия срещу трусовете в сектора, което създава изключителна несигурност за всички пазарни участници, липса на ликвидност в търговците, срив в приходите на производителите и странно защо скъп ток за битовите потребители.

Поради затворените бизнеси, хората масово си стоят по домовете, като тяхното потребление можеше да се задоволи с евтина електроенергия от пазара вместо със скъпото производство на ТЕЦ „Марица-изток 2“.

ОЧАКВАЙТЕ серия разкрития за машинациите на енергийния играч на мафията Христо Ковачки само в Narod.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.