Сигнал до Narod.bg: Бойко драпа неистово към „Дондуков” 2, за да опази Гешев, без него отива в затвора (7 дела, които ще закопаят Борисов)

0 6 724

Бойко Борисов е фиксиран в президентската институция и неистово иска да постави там своя клонинг Анастас Герджиков, защото с овладяването на „Дондуков” 2 Мутрата ще успее да запази контрола си над прокуратурата чрез своето прокси Иван Гешев, разкри Narod.bg тайната цел тартора на шайката.

Наш източник от спецслужбите обясни, че срещу преизбирането на Румен Радев са мобилизирани всички сили на ГЕРБ и ДПС, защото ако отровните партии не успеят да превземат президентството, Гешев ще излети с 200, което означава серия дела за престъпления срещу Бойко да бъдат подети от освободената от хомота прокуратура.

Резултатът ще е плачевен – метастазите на Бойко и Доган ще станат обвиняеми, а всички знаем колко лесно от приятели меркантилните пионки на хунтата изведнъж ще се превърнат в защитени свидетели.

Оттук пътят до затвора изобщо не е толкова дълъг, колкото му се ще на Мутрата, категоричен е източникът на Narod.bg.

Преди да се случи това, обаче, има една сериозна пречка – ниската избирателна активност на подкрепилите Румен Радев, което поставя победата на балотажа под въпрос.

Както първо Narod.bg писа, на целия свят е ясно, че Радев се ползва с доверието на поне два пъти повече българи от мъпета на ГЕРБ Анастас Герджиков. Това успокоява хората, които в неделя може да отидат за гъби, както призова Корнелия Нинова, вместо до урните, за да подкрепят истинския президент на България.

При очаквани рекордни 200 000 гласа от Турция плюс мобилизираният на макс електорат на гербопитеци и депесари, това може да е фатално за Румен Радев, а оттук и за шанса най-сетне България да се освободи от мъртвата хватка на мафията ГЕРБ-ДПС.

Особено след загубата на законодателната и (вероятно) изпълнителната власт значението на президентството за ГЕРБ и ДПС е толкова голямо, че те ще мобилизират всичко и всеки, за да спечелят.

Румен Радев показа, че президентството е важна институция с конституционна инициатива и възможност да се противопостави на овладените прокуратура и части от съда, поради което последва щурма срещу прокуратурата на 9 юли 2020 г.

След това Радев демонстрира, че президентът не е просто книжен тигър – подкрепата му за протестите срещу статуквото и действията на служебните му кабинети започнаха процес на изсветляване на 12 години мафиотско управление на модела ГЕРБ – ДПС.

Очевидно е също, че ако спечели втори мандат, Радев ще продължи с активната си роля в разрушаването на този модел, дори ако 47-ия парламент се окаже толкова ялов, колкото и предишните два тази година.

В случай че „Продължаваме промяната“ успеят да изградят работещо мнозинство и започнат реална реформа на съдебната система, за ГЕРБ и ДПС позицията на президента би дала възможност да се противопоставят.

Ако загубят и изборите за държавен глава, единственият им властови ресурс ще бъде в местната власт. Това обаче, първо, е малко и, второ, едва ли ще продължи дълго. Следващите местни избори са след две години и шансовете на партиите с участие в централната власт са много по-големи.

Основните рискове за Румен Радев в неделя са два:

  • ГЕРБ и ДПС да мобилизират поне толкова ресурс, колкото миналата неделя
  • Сериозна част от избирателите на сегашния президент да решат, че мачът е свирен и да не гласуват на втория тур

Затова и Бойко се е договорил с Ердоган – целта е с общи усилия престъпната шайка да отнеме сигурната победа на Румен Радев, като в заговора Турция вече изпълнява задачата си.

Журналистът от сайта „24 Родопи” Илхан Андай коментира в понеделник по БНР, че е ставало дума за масирана кампания с „есемеси, създадени платформи за изборите в България, с активно участие на валийства, със задължение на бизнесмените да дадат почивка в понеделник на хората, които са гласували” в полза на Карадайъ и ДПС. И Ердоган, и опозиционните партии са съдействали в тези усилия.

Сега това ще се повтори и на балотажа…

А страхът на Бойко Борисов, който стои с цялата финансова мощ на грабливата ГЕРБ, е че приказките за неговото осъждане и вкарване в затвора въобще не са просто приказки, а жестоката реалност.

Narod.bg припомня 7 скандала, без да сме изчерпателни, които биха натикали Мутрата зад решетките, ако не беше чадърът от Иман Гешев:

1. Ало, Ваньо

Това е един от скандалите, за които бившият премиер ще бъде отново разпитан, стана ясно от думите на Бойко Рашков. Всъщност, разследването за изтеклите през 2011 г. разговори между Бойко Борисов и тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов веднъж вече беше възобновено от прокуратурата през 2013 г., когато ГЕРБ не беше на власт, но бе прекратено само след година.

Разследващите не видяха престъпление в нареждането на премиера към ръководителя на Агенция “Митници” да прекрати проверка срещу бизнесмен за укрити акцизи, защото „е поел ангажимент да не го закача“.

„Хайде, прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не… Защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов – като съм му обещал, че няма да го закачам – няма да го закачам“, са част от репликите на Борисов. „Сега ми се обадиха, че някакъв гражданин звъни, че туй работи, бирената…И има дежурен телефон, че са изпратили мобилната група да види какво правят през нощта вътре в завода. И се оказва, че работи заводът при отнет лиценз“, оправдава се тогавашният шеф на митниците Ваньо Танов. Но чинно прибира подчинените си от незаконно работещата фабрика.

Разговорът между двамата е записан със съвсем законни специални разузнавателни средства през 2009 г. по дело за корупция в митницата в Свиленград.

Наблюдаващ прокурор по това разследване е бил Пламен Георгиев, който по-късно направи шеметна кариера през управлението на ГЕРБ – първо бе зам.-министър на правосъдието, а после шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ. 

Дори след мегаскандала с незаконните постройки на терасата на тризонета му, Георгиев не бе низвергнат, а пратен за консул във Валенсия. Според Георгиев чутото в „Ало, Ваньо“ изобщо не било сред доказателствата по делото, тъй като записите били унищожени. Оправданието му очевидно не отговаря на истината, след като те изтекоха в медиите няколко години по-късно. По-вероятна е версията тези СРС-та да са умишлено укрити. Сега се очаква Георгиев да бъде привикан на разпит.

Самият Борисов вече призна, че разговорът му с Танев е автентичен. „Не че е правилно, не е трябвало да го правя. Но съм си такъв – всеки прави своите грешки, реагирах и се обадих. И се обадих, прекрасно знаейки, че на Танов телефонът е подслушван“, обясни в типичен непукистки стил той в интервю.

Два месеца след изтичането на записите Михаил Михов-Мишо Бирата бе открит мъртъв в хотел в Правец. Аутопсията установява масиран инфаркт. Ваньо Танов също е покойник.

В случая може да има разследване за злоупотреба със служебно положение, както и евентуално за търговия с влияние.

2. Ти си го избра

Борисов неведнъж е обвиняван, че се намесва в уж независимата съдебна система. Това бе потвърдено от изтеклите му разговори с тогавашния градски прокурор на София Николай Кокинов. Записите бяха разпространени през 2013 г. от анонимен изтоник, обозначил се като офицер от службата за подслушване на МВР.

На тях се чува разговор на Кокинов с премиера и министъра на земеделието в първото правителство Мирослав Найденов. Срещата се провежда в дома на Борисов в Банкя.

„А неговото дело как го виждаш“, пита Борисов. „Ами никак не го виждам, защото чувам, че неговият свидетел Симеонов пак е бил отбой след последното си посещение. Без тези показания аз не виждам какво имат реално. Имат онези СРС-та на Калинка“, докладва му Кокинов.

„То там няма нищо“, съгласява се и Найденов. От същия запис е и култовата реплика: „Не ми се подсмихвай, ти си го избра“, с която Кокинов припомня на Борисов неговата роля в избора на Сотир Цацаров за главен прокурор.

Чутото в изтеклите записи изобщо не беше разследвано от прокуратурата на Сотир Цацаров, а после и на Иван Гешев. Беше образувана проверка за автентичността на записите и за наличието на данни за престъпления против правосъдието и по служба. Набързо бе установено, че аудиофайловете не са резултат от законно подслушване, и проверките са прекратени.

Борисов не отрича автентичността и на тези разговори и даже се изкара жертва. Той се възмути, че в МВР има паралелна структура, която „действа, работи, записва, манипулира, компилира“. „Аз само знам, че от дома си не съм излизал.

Така че, ако някой там ме е накачил с мероприятие, се надявам прокуратурата да почне да търси виновниците“, каза той след скандала. Така и не бе установено кой в крайна сметка е подслушвал премиера в Банкя.

Реклама

Данните за престъпление против правосъдието и по служба изобщо не бяха разследвани.

Сега този скандал придоби нова, “канибалска” форма. Борисов ще трябва да отговори дали е отправял смъртни заплахи към въпросния свидетел Симеонов, за да не даде показания срещу Мирослав Найденов.

Преди време Бойко Рашков разказа, че е получил сигнал, че бившият премиер е заплашвал бизнесмен, че „семейството му няма да разбере дали не яде неговото месо“.

„Нима обществото е забравило, че там беше доловен разговор между тримата, в който се обсъжда едно наказателно производство, по което се очаква да бъде обвинен и министърът на земеделието по онова време”, препрати Рашков към скандала „Ти си го избра“. МВР започна проверка по случая, като на разпит вече бяха привикани Мирослав Найденов и Бойко Найденов. Очаква се в близките дни и Борисов да даде обяснения.

3. Размажи му физиономията

По ирония на съдбата абсолютно идентичен скандал с незаконни записи, на които се чуват разпореждания за злоупотреба с власт и намеса в работата на съдебната система, избухна по време на третото правителство на Бойко Борисов.

В изтеклите разговори освен цинизмите по адрес на бившата председателката на парламента Цвета Караянчева се чува глас, приличащ на този на премиера, да казва, че е наредил на държавни органи да ударят частна фирма. „Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по „Еврохолд”. На тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно!“, нарежда Борисов на човека отсреща.

Датите на записа съвпадат с масови проверки на държавни органи в “Еврохолд”, която бе поискала да купи ЧЕЗ. С помощта на КЗК компанията бе отрязана от сделката с абсурдни аргументи. Тя обжалва в съда, който отмени решението на КЗК. Няколко месеца след избухването на скандала КЗК рязко смени мнението си и одобри сделката.

В записа се чуват отново реплики, показващи срастването на изпълнителната и съдебната власт. „А това за къщите за гости как се движи? Да, това сутринта аз съм го разпоредил… Да видиш стотина-двеста къщи за гости как ще приберем…Дааа, на Манолев ще изгори, ще му повдигнат днеска или утре обвинение. Ще го съсипят. Аз го предупредих!“, казва Борисов на своя неизвестен събеседник.

Дни по-късно бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев беше обвинен за неправомерно получени еврофондове за къща за гости.

Прокуратурата отново се ограничи с проверка на автентичеността на записите, която според нея не може да бъде извършена, защото не разполага с оригинала им. Не бяха разпитвани основните участници в събитията. Самият Борисов призна, че е обидил Караянчева, но категорично отрече да е давал разпореждания на държавните органи да се разправят с неудобен за него бизнесмен.

Тук също може да има разследване за евентуално престъпление по служба, както и за търговия с влияние.

4. Барселонагейт

Има и няколко висящи разследвания, които са свързани с бившия премиер. Едно от тях е за скандала „Барселонагейт“. Той избухна, след като испанският вестник „Периодико“ съобщи, че полицията в Барселона разследва схема за пране на пари, от която изплува името на Борисов.

Касае се за луксозно имение в квартала на богатите на каталунския град, в което живееше манекенката Борислава Йовчева с дъщеря си Ема, чийто баща е плейбоят от Банкя Буци Борисов. Въпреки че за неин собственик се афишира бизнесменът Александър Чаушев, къщата е апортирана във фирма на младата жена и нейния баща Георги Йовчев. Веднага след избухването на скандала имотът бе освободен и обявен за продажба.

Йовчева има и фирма – EMA BGS SL, която няма дейност, но има впечатляващи приходи, идващи от хора от близкото обкръжение на Бойко Борисов. През май 2019 г. евродепутатът от БСП Елена Йончева обяви, че 1,7 млн. евро са постъпили по сметка на фирмата EMA BGS SL.

Управител на дружеството е манекенката, а впоследствие и нейният баща. Йончева твърди, че проследяването на пътя на парите води до трима души – Иван Саздов, управител на “Tенис клуб Банкя” ЕООД и председател на инициативния комитет, който издига кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София през 2005 г., неговият съдружник Радослав Иванов, братовчед на Борисов, който към настоящия момент е собственик на фирма „Ипон“, и Йордан Христов, управител на „Спортни имоти Приморско“. Саздов заведе дело с иск от 1 млн.лв. срещу Йончева, но по-късно се отказа от него.

Според отговорите на прокуратурата на въпросите на евродепутатите от групата в ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права Борисов е бил разпитван по скандала. Не е ясно дали по това досъдебното производство все още се работи, или то просто стои на трупчета в държавното обвинение.

Показателно е, че испанската прокуратура не само не иска помощ, но и не откликва на молбата на българските си колеги да им предостави информацията и доказателствата, с които разполага. И не прекратява, а продължава да работи по разследването.

НАП заяви, че е започнала данъчни ревизии на споменатите в “Барселонагейт” лица. Не е известно какви са резултатите от тях, както и дали сред ревизираните е бил Бойко Борисов. Не ясно и за какво точно е разследването в Испания.

Междувременно Йовчева се омъжи за един от споменатите в скандала – Йордан Христов, и даже май вече е в процес на развод. Миналата седмица бившата Мис България Ивайла Бакалова разказа как й е помогнала да се установи в Дубай, защото “това е семейството на премиера, макар и той да не го признава”.

5. Мата Хари с пачки евро по 500 и кюлчета

Прокуратурата не откри престъпления и в разпространените снимки на пълно с евро банкноти и златни кюлчета чекмедже в спалнята на правителствената вила „Секвоя“.

Въпреки че самият Борисов твърдеше, че знае кой е авторът на снимките, държавното обвинение спря разследването, защото не успя да установи самоличността му. Констатирано е, че снимките са направени от „жена в черна рокля, без ръкави, с гривна на ръката, с тъмна коса, но поради лошото качество, както и поради това, че се касае за отражение, за експерта е трудно да определи повече детайли“.

На директен въпрос на „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ дали жена, с която премиерът е имал връзка, е внесла парите и кюлчетата в спалнята му, Борисов разиграва цяла пиеса – взема дамската чанта на седящата до него шефка на кабинета си и казва: „Погледнете тази дамска чанта: Вътре има достатъчно място, за да съберете малки кюлчета злато и пачки пари. И тогава ми се обажда дамата и казва: „Идваш ли? Чакам те“.

Аз й казвам: „Изчакай, все още съм на интервю, идвам след 15 минути“. Охраната има указания да я допусне в къщата ми и сега тя знае, че има 15 минути, през които е необезпокоявана там. След това слага парите и златото в шкафчето ми, излиза и започва да снима с мобилния си телефон и отново идва в спалнята ми. Като Мата Хари.“

Не е ясно питала ли е прокуратурата Борисов по време на разпита коя е Мата Хари. Самият лидер на ГЕРБ каза, че не й е казал, което също е притеснително, защото би могло да се изтълкува и като възпрепятстване на разследване. Прокуратурата изобщо не си направи труда да проследи откъде са дошли банкнотите евро и кюлчетата злато, чиито номера ясно се виждат.

Според агробизнесмена Станимир Илчовски те са подарък за рождения ден на Борисов от крупни бизнесмени. Той бе привикан на разпит, но след това развитие по разследването нямаше. Сега Рашков твърди, че следата с кюлчетата и банкнотите ще бъде внимателно проследена.

6. Милиони рекет от хазарта

Преди година хазартният бизнесмен Васил Божков разказа как години наред е бил изнудван и е платил 67 млн.лв. рекет на Бойко Борисов, на финансовия му министър Владислав Горанов и на шефа на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, за да направят така, че лотарийният му бизнес да плаща по-ниски такси.

Той показа банкови извлечения от собствените си сметки и прати сигнал до българската прокуратура, ЕК и посолствата на различни чужди държави у нас. Прокуратурата привика на разпит Борисов, Горанов и Стоянова, но не стана ясно какво ги е питала и те какво са отговорили. Факт е, че законът е променен точно от ГЕРБ в полза на Божков.

Самият Божков, срещу когото има повдигнати 18 обвинения и искане за екстрадиция от Дубай, където той се намира, не е разпитван.

Не е ясно дали е питан и какво е свидетелствал Георги Попов, който дълги години беше дясна ръка на Божков и доброволно се върна от Дубай в България. Във видео, разпространено преди година, той потвърди думите на хазартния бос за рекета.

7. Помощ за проблем в Либия

По принцип медиите научават за разпитите на Борисов постфактум. Не така стана обаче с призоваването му за показания по дело, което се води срещу братята бизнесмени Пламен и Атанас Бобокови.

 Пламен Бобоков показа свой чат с Борисов. „Добро утро, бос! Задава се голям проблем с Либия! Моля те да се видим за 10 мин. И ти ще си прецениш? Много те моля, въпросът е много сериозен!!! Аз от утре до 9-и няма да съм в БГ, затова давам зор!“, написал Бобоков на премиера. По думите му Борисов помогнал, макар да не става ясно как точно.

В пристъп на “прозрачност” прокуратурата не само разпита Борисов, но дори и предварително обяви кога това ще се случи, за да могат медиите да са там.  Последици за Борисов нямаше, но президентският съветник Пламен Узунов и Бобоков се сдобиха с обвинение заради търговия с влияние заради далеч по-безобиден чат. До момента делото не е внесено в съда. В съобщенията с Борисов обаче държавното обвинение не откри престъпление.

Дали и този път разпитите на Борисов ще са толкова безобидни и безрезултатни, тепърва предстои да разберем.

Но едно е сигурно – докато лидерът на ГЕРБ се заканва да стане разследващ гражданин, мнозина мечтаят да го видят разследван, обвиняем и облечен в раиран костюм.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.