Само в Narod.bg: Грабежът на „Хемус” се повтаря и с АМ „Европа” (фирми на ГЕРБ печелят с фалшификации)

0 5 290

Грабежът, с който ГЕРБ открадна десетки милиони от магистрала „Хемус” чрез „инхаус” поръчки и фирми от своята орбита, се повтаря и при строежа на АМ „Европа”, докладва пред Narod.bg източник от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Повечето от компаниите, участващи в обединенията за строителството на АМ „Европа“, са получатели и на най-големите аванс за „Хемус“, показва справка на столичния доклад на Сметната палата, който беше публикуван от институцията през май тази година, показа проверката на Narod.bg.

А една от фирмите, чиято оферта е отворена, е „Грома Холд“, която беше разследвана от Министерството на вътрешните работи и НАП за схемите при получаването на аванси.

Предизвестеният победител

Обединение, в което водещ партньор е една от най-големите строителни фирми в България – „ГБС Инфраструктурно строителство“, е най-вероятният строител на магистрала „Европа“ между София и ГКПП Калотина.

От публикуваните цени и точки за техническа оценка в профила на купувача към сайта на АПИ става ясно, че този консорциум е с най-ниска цена от четирите отворени оферти стойността и е на стойност 222, 47 милиона лева без ДДС и единствената от отворените, която влиза в прогнозата обявена от АПИ техническата оценка. Техническата оценка на обединението е с максималните 40 точки.

Партньорът на „ГБС“ е фирма „Обонато билд“, която по времето на бившия премиер Бойко Борисов спечели поръчки за Северната дъга на Околовръстния път на София на стойност 36,5 милиона лева без ДДС.

Същата компания, в обединение с още две фирми, се грижи и за поддържането на пътищата около столицата.

Реклама

„Обонато билд“ има обвързаност с „Джи Пи груп“, а връзката там е собственикът Димитър Пантелеев, който през „ВИП-стил 2005“ е бил съдружник на тримата акционери в „Джи Пи Груп“ Георги Василев, Владимир Житенски и Стефан Тотев.

Всеки от тях притежава дял от по 25%. През 2020 година Пантелеев продава дяла си на Житенски. Предходният собственик на „Обонато билд“ е Владимир Илчев. Той също има връзка с „Джи Пи Груп“ като съдружник на Житенски при управлението на друга компания – „Агрохолд инвест“.

Отстранени без яснота

Протокол от отварянето на офертите все още не е публикуван на страницата на АПИ, каквато е практиката обикновено. Не е известно защо офертите на останалите шест участника за строителството на магистрала „Европа“ не са отворени. 

Източници, пожелали анонимност, коментираха, че сред отстранените компании има такива с по-ниски цени от обединението около „ГБС“, която в момента се тиражира като фирма с най-ниска цена.

Независимо от всички проверки и разкрития през последните месеци, се вижда, че около действията на АПИ няма промяна – едни и същи фирми, обвързани с бившите управляващи, получават големи договори, други, макари с по-изгодни условия, остават в страни от възможността да се състезават.

Това създава неравни условия за компаниите от пътния сектор, а може би се превръща и в предпоставка за ощетяване на бюджета.

След всички направени разкрития за схеми при пътното строителство и на фона на явната обвързаност на някои фирми, въпреки привидното законосъобразно протичане на процедурата, все пак е време някой да обърне внимание на действията на АПИ при възлагането.

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ в Narod.bg кои други фирми пълнят чекмеджето на Бойко от АМ „Европа“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.