Бойко Рашков спечели битката с купения вот, дайте му време да смаже октопода ГЕРБ-ДПС

0 2 875

Не е тайна, че проблемът с купуването на гласове през последните години ударно се разрастваше. Търговците на гласове бяха станали толкова самоуверени, че изобщо не се притесняваха от телевизионни камери, които показваха всеизвестни порочни практики. В края на изборния ден пред ромските секции по традиция се извиваха дълги опашки от обхванати от внезапно желание да гласуват избиратели.

На много места като кметските избори в Пловдив например победителят бе решен именно с гласоподаватели, пристигналите в последния момент от кв. „Столипиново“. Всички признаваха за проблема, но никой не се заемаше сериозно да го реши, защото купените гласове отиваха точно при когото трябваше. Затова мнозина бяха шокирани, когато на последните два вота за Парламента ситуацията рязко се промени – за пръв път МВР демонстрира безпрецедентна активност спрямо престъпленията срещу политическите права на гражданите.

Полицията проведе множество спецакции на места в риск от контролиран и купен вот. Последваха и арести. Така задържани за кратко бяха синът и съпругата на кметицата на Симеоновград Милена Рангелова, в чийто дом разследващите откриха около 25000 лв евро банкноти, както и списъци с имена. Още пет души от област Хасково също бяха арестувани. В град Раковски пък „Икономическа полиция“ привика за обяснение 34 служители на общинско предприятие „Благоустрояване и превенция“, като някои от тях подписаха предупредителни протоколи, че няма да се ангажират с корпоративен вот. Същото беше направено и с ловната дружинка в града в изборния ден.

Преди парламентарните и президентските избори на 14 ноември пък беше задържан кметът на Сандански Атанас Стоянов с още двама души по сигнал за купуване на гласове. МВР съобщиха, че в автомобила му са открити списъци с имена както и над 2000 лв. След едно денонощие обаче Стоянов беше освободен, без да му бъде повдигнато обвинение от прокуратурата заради липсата на доказателства. По негови думи над 100 души са били разпитани, но нито един не е потвърдил, че е участвал в схема за търговия с вот. Според Стоянов откритите вещи в колата му са били подхвърлени с цел опетняване на името му и това на партия ВМРО, чийто представител е той.

Освен за купуване на гласове имаше разследвания и за други изборни измами. Областната дирекция на МВР в Разград установи, че на изборите на 11 юли близо 2500 души са подали заявление да гласуват в подвижна кутия за хора с трайни увреждания. Органите на реда установиха, че броят е в пъти по-висок от вота през април. Проверките са показали, че хората, от чието име са подадени заявленията, не знаят за тяхното съществуване.

Най-недоволни от действията на МВР се оказаха ГЕРБ, които се оплакаха, че са репресирани от полицията по време на кампанията. Лидерът на партията Борисов няколко пъти се срещна със свои симпатизанти, които бяха проверявани за купуване на гласове и бяха принудени да подпишат предупредителни протоколи.

ДПС също изрази недоволството си от предизборните акции на МВР. Лидерът на партията Карадайъ упрекна Рашков, че съзнателно погазва конституционни права на българските граждани, ограничавайки ги с органите на реда да могат да гласуват.

Реклама

Правозащитни организации също изразиха недоволство, най-вече от начина на действие на МВР в ромските квартали, където бяха вкарани тежковъоръжени полицаи, които демонстративно претърсваха и арестуваха лица. По някои места обаче изразяват задоволство от точно този подход, защото години наред са били обиждани и унижавани точно от търговците на гласове, които безнаказано са се измъквали от всякакви провинения в името на изборната цел.

Фактът, че действията на МВР създадоха резултат, ясно може да се види от Протоколите на секционните избирателни комисии, че купения и корпоративен вот е ограничен. Предни изборите големи ромски квартали като „Столипиново“ в Пловдив, „Факултета“ в София, „Победа“ в Бургас, „Максуда“ във Варна и „Надежда“ в Сливен отчитат рекордно ниска активност от около 10% за разлика от изборите на 4 април, когато ГЕРБ и ДПС спечелиха хиляди гласове от секциите с ромски вот. Сега там избирателите им са намалели до няколкостотин след изборите през юли.

От силовото ведомство отчетоха 400% увеличение на делата против политическите права на гражданите спрямо данните преди изборите на 4 април. В СДВР и полицейските управления в областите Бургас Варна, Кърджали, Монтана, Пловдив, Сливен, Смолян, София и Стара, Загора са образувани 30 досъдебни производства.

Към 31 март тази година или преди предишните избори аналогичните досъдебни производства са били само шест и са образувани на територията на областите Варна, Пазарджик, Перник и Смолян.

Нафона на тези числа Рашков упрекна държавното обвинение, че не съдейства достатъчно в пресичането на търговията с вот, като даде пример, че в регионите на Враца, Монтана и Видин известен политик от миналото купувал гласове за партия от известен етнос. От прокуратурата обвиниха министъра, че се опитва да се намеси в работата им. Сега от нея зависи дали ще успее да представи достатъчно доказателства в съда, за да има и осъдени търговци на гласове.

Автор: Мартин Георгиев

Източник: в. „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.