МЕРЗОСТ! Плевнелиев похвали азерите за клането на арменци в Нагорни Карабах (светът настръхна срещу карикатурата от ГЕРБ)

3 4 071

Жалкият президент от ГЕРБ Росен Плевнелиев допусна чутовен гаф и настрои света срещу шайката на Бойко с абсурдната защита на азерите за клането на арменци в Нагорни Карабах, предаде репортер на Narod.bg.

„Питаме г-н Плевнелиев кой го е упълномощил да твърди от името на всички българи, че те са радостни от уреждането (с насилие и кръв) на конфликта в Нагорни Карабах.

В качеството си на държавен глава-обединител на европейска България или на симпатизант на азерските военни части той укорява ЕС за пасивно поведение към конфликта между Армения и Азербайджан?“

Този въпрос задава днес Епархийският съвет на Арменската Апостолическа Православна Света Църква в официална декларация по повод на последните изказвания на карикатурния бивш президент от ГЕРБ Росен Плевнелиев за войната в Нагорни-Карабах, направени преди дни в Азербейджан.

Реакцията идва малко след като „ирландската пастирка” възпали и обединената арменска общност в България. Плевнелиев бе гост на Глобалния форум в Баку, чието осмо издание е на тема „Светът след COVID-19”. Събитието се организира от фондация “Низами Ганджави”.

Плевнелиев обаче е цитиран не с изказвания за пандемията, а за победите на азербайджанската армия над арменците в Нагорни Карабах.

“Азербайджанската армия действа много оперативно и се справи със задачата си. Ние поздравяваме Азербайджан. Призоваваме Армения да си сътрудничи с Азербайджан.

Реклама

Арменците напълно унищожиха джамии, културното наследство, домове. Днес Азербайджан модернизира тези територии, строи пътища, прави градоустройствени планове.

Трудните дни за Карабах са зад гърба ни. Президентът Илхам Алиев направи това, което не е по силите на много световни лидери”, цитиран е Плевнелиев от агенция “Тренд” – официоз на политиката на Азербайджан.

Плевнелиев се изявява и пред т.нар. неправителствена азербайджанска организация за защита на правата на човека “Хаккин”, където критикува безучастното отношение на Европейския съюз спрямо Азербайджан и заявява, че балканските страни, които са страдали от замразени конфликти, посрещнали с радост победата на Баку над Ереван в 44-дневната война.

Днес обаче от арменската църква припомнят на Плевнелиев, че макар и вече да не е представител на българските институции, това „за миг не отменя отговорностите, които позицията на държавен глава и активен политически деятел вменяват.“

„В тази връзка от свое име и от името на Арменската православна общност в Република България намираме за крайно укоримо поведението на г-н Росен Плевнелиев, който на официален форум си позволява да адмирира Азербайджан за военната победа в Нагорни Карабах и то в деня, възпоменаващ примирието, сложило край на Първата Световна Война, да хвали действията на азерската армия и да ползва груби и обидни квалификации по отношение на арменската държава и народ“, пише още в декларацията.

В нея се изразява и недоумение от явяването на бившия президент като „възхвалител на военни действия, нарушаване на човешки права, неспазване на Женевската конвенция за отношението към военнопленниците, подписана на 12.08.1949 и влязла в сила на 21.10.1950, забраната за употреба на определени оръжия и боеприпаси срещу цивилни и военни лица, както и умишленото унищожаване на исторически културни ценности от световно значение.“

Епархийският Съвет на Арменска Апостолическа Православна Света Църква предупреждава и че „подобно  говорене от страна на държавен глава е предпоставка за появата на сенки, съмнения и напрежение по отношение на държавата България от страна на засегнатите“.

3 Коментара
 1. клатьора казва

  я му ебете маата на този рогоносец – като президент ебяха жена му като за последно ,а за сегашната …ееех,спомени ,чевермета ,а берба я пореше като шаран ,мухльо от класа

 2. многознайко казва

  Трябва да палиш свещи на дъртия Линднер,когото яко ограби преди години,когато строеше и купуваше земи за БИЗНЕС ПАРКА от негово име.Трябва а палиш свещи и на тия от епохата на Софиянски на които набута толкова пари за да ти се случи проекта та още цицаш от плодовете на посятото тогава-иначе и ти си за затвора драги и отдавна трябваше да си клиент на Цацаров…..и без нито една стотинка,та сега ми се правиш на голям политик.Знаеш,че нитo си политик,нито бизнесмен.
  По добре се скрий и си трай и харчи разумно щото всичко е дантела при тебе.

 3. керестелиев казва

  аве …..плевню ,че дава, дава….ама на негри или на мангали ,това е въпроса

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.