„Досиетата Пандора”: Адвокатът на Бойко и министрите му – Менко Менков, крие сейшелска офшорка (ДОКАЗАТЕЛСТВА)

1 6 234

Известният адвокат Менко Менков, който представлява Бойко Борисов и негови министри по ред дела срещу хунтата, изпълзя от Досиетата „Пандора” като собственик на офшорката Sageweld Ltd., регистрирана на Сейшелите, видя Narod.bg.

Менко, който е фен на сафаритата в Африка с убийствата на жирафи, е станал собственик на фирмата през 2015 г. Тази офшорна фирма няма дейност в България, показа проверка в Търговския регистър.

Вероятно фактът, че Менков е вписан като официален собственик на фирмата, е бил притеснителен за адвоката, защото през 2017 г. той прехвърля дяловете си на номинален собственик от Махе, Сейшелите – Моли Рита Розели /Molly Rita Roselie/, пише bird.bg.

За да запази контрол върху активите на фирмата е оформено генерално пълномощно на името на Менков, с което той може да оперира и с банковите сметки на фирмата.

През 2017 г. Менко Менков се скрива като краен собственик и става генерален пълномощник на офшорката.

Моли Рита Розели е вписана в българския Търговски регистър като краен собственик на десетки фирми с офшорна собственост.

Реклама

Тя очевидно не е такъв и документите в случая на Менков го потвърждават. Формално тук става дума за деклариране на невярна информация в Търговския регистър, но Агенцията по вписванията няма възможност да установи тези факти.

Репортер на bird.bg опита да се свърже за коментар с Менко Менков, но той не вдигаше телефона и не отговори на изпратените SMS-съобщения.

През последните дни името му се спрягаше в медиите и покрай скандала с 450 кг. течен амфетамин заловен на Летище София. Оказа се, че получателят на забранената субстанция е съдружник с Менков във фирмата „ДДЛС-Биосим”.

Менко Менков е наказателен адвокат, който дълго време защитаваше Цветан Цветанов, а сега придружава на разпити Бойко Борисов и неговите министри Петя Аврамова и Николай Нанков, подписали кражби за милиарди със строежа на магистрали.

Българските политици в Досиетата Пандора, разкрити до момента са Николай Младенов, Николай Бареков и Арбен Хавальов. Освен тях в досиетата фигурират едри финансисти, адвокати, лица свързани с многомилионни измамни схеми, но също така и предприемачи с редовен бизнес, без видими политически протекции, които са регистрирали офшорни фирми и са ги обявили пред българските власти.

Разследването разкри и тайните офшорки на собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които през годините са получили кредити за над милиард лева от собствената им банка.

Разследването Досиетата Пандора съдържа данни от 14 фирми за регистриране и поддръжка на офшорни компании, чиито файлове изтекоха към Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ.

За да изследва този масив от близо 12 милиона документа, консорциумът обедини 600 журналисти от цял свят за глобалното разследване, наречено Досиетата Пандора.

1 Коментар
  1. Орлин Симеонов казва

    Милиционер който се прави на адвокат е изпечен пре?стъп.ик.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.