Весо Сиелата изригна срещу димките на Бойко: Трябва да си с ментални проблеми, за да пускаш фалшиви новини за машините за гласуване

2 2 687

„Откровено фалшива новина. Това само подсказва, че хората нямат проблеми. Преходът отдавна приключи, разбогатяхме се, нямаме проблеми с демография, здравеопазване и т.н., след като нещо толкова рутинно и невинно привлича общественото внимание.

Това са същите машини, за които се говори от 15-ина дена. Става въпрос за едни 150 машини, пристигнали на аерогарата и едни 36 също пристигнали на аерогара София, само че преди да започне шумотевицата и едни останали 13 машини от пролетта. Общо 199.“

Така шефът на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров – Весо Сиелата обърна набързо посоката с обяснение на предизборните димки на Бойко Борисов за нови 199 машини в склад на фирмата доставчик на устройствата.

Те са на територията на висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ в столицата. Снощи в ЦИК получиха ново писмо от фирмата за тях.

По думите на Тодоров това не са нови машини, а вече коментираните от последните дни. „Ние сме ги декларирали за всеки случай на ЦИК, но те са известни на комисията много отдавна.

Общо има 427 машини, заедно с онези 228 в двора на склада на ЦИК. Така че няма нито една нова машина“, обясни той, като посочи, че всички са за сервизни части.

Тази година от фирмата внесли 13 хил. машини, което е над 10 пъти повече от най-продаваната марка автомобили в България, добави той и даде лична гаранция, че машините няма да се ползват заедно с останалите, сертифицирани и предназначени за гласуването на 14 ноември.

„Първо аз съм гарант, „Сиела Норма“ е гарант, трето технологията на „Смарт матик е гарант“, четвърто ЦИК може да бъде гарант, пето „Информационно обслужване е гарант“.

Така че човек трябва да има някакви ментални проблеми, за да си помисли, че нещо може да се направи с тези машини”, нападна невнятния Буци шефът на „Сиела”. Той се надява да бъде позволени да се ползват тези машини, за да се ремонтират останалите при необходимост.

Реклама

Тези машини са предвидени от десетилетия в програмата на производителя и са собственост на производителя, а не на „Сиела Норма“, обясни Тодоров. По думите му от ЦИК са решили, че не всичко по машините може да се ремонтира. Всеки ден между фирмата и комисията се разменяли по 10 писма, каза още той.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обясни пред Би Ти Ви, че в писмото до комисията се споменава, че машините са за ремонтни части като картови четци, щипки, панели. „Комисията беше изненадана от съобщението за тези 199 машини, тъй като в доста обширната комуникация между фирмата и ЦИК не са достатъчно артикулирани.

Тази ситуация на неяснота и обществено напрежение, ЦИК взе решение да информира ДАНС и МВР“, каза Томов.

Той не можа да отговори колко са машините по договор, които трябва да бъдат осигурени за части. Бе категоричен, че има достатъчно предпазните механизми, за да не се стигне до там, че някоя от тези машини за части да бъде използвана за гласуване в изборния ден.

„Всяка машина е програмирана да работи в определена секция. Няма да допуснем непредвидена машина да работи в изборния ден“, увери Томов.

„Най-голямото ми опасение е, че скандалите създават напрежение у хората. За това сме призвани да не допускаме всички участници в изборния процес. Това напрежение противоречи на една такава логика“, каза още Томов и добави, че най-същественото му напрежение е заради карантинираните избиратели, които с всеки ден нарастват.

От ЦИК са научили, че нови 199 устройства незнайно защо се намират в склад на фирма „Сиела Норма“ в бившето Висше военно-транспортно училище „Тодор Каблешков“ в София, съобщи снощи Breaking.bg като се позова на източници от МВР.

Оказало се, че машините на „Сиела Норма“, внесени незнайно откъде и от кого си стоят в склада без никаква охрана. Наложило се тази вечер там да бъде изпратена спешно жандармерия, която да ги охранява, пише сайтът.

Междувременно късно снощи от ГЕРБ отидоха до склада във висшето транспортно училище и се включиха на живо от мястото, където се съхраняват част от машините. Те призоваха вътрешния министър Бойко Рашков да даде информация лично за какво ще се ползват несертифицираните устройства.

2 Коментара
  1. ескуайър Себастиян Мушмолов, джуниър VIII казва

    Фалшивите новини са наказуеми за всички разспространители на такива!
    С едно единствено изключение, това на собственика на частната еднолична ОПГ “Асфалтовата Партия“ !

  2. Машинен техник казва

    Хората вече ще си купуват от всичко по две: два телевизора, две перални, два климатийа и т. н. Въпросът е, ако се повреди част, която е единствена в уреда и същата дефектира, друг телевизор, пералня или климатик ли ще трябва да си купят? А? За един приятел питам.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.