Младен Маринов и Митко Каратиста спипани в пълен с мутри джип в Несебър (СИГНАЛ до Бойко Рашков)

1 6 599

Антикорупционният фонд (АКФ) изпраща за проверка от министъра на вътрешните работи получена нова информация за връзки между бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов и собствениците на мутренската охранителна фирма „Делта Гард“ ЕООД, останала без лиценз – Димитър Спасов – Каратиста и Марин Милчев Русев, предаде репортер на Narod.bg. Бившият вече МВР шеф е спипан в компанията на Митко Каратиста и негови мутри в джип край Несебър през ноември 2005 г.

Към такава връзка между охранителния бос и злополучния вътрешен министър на шайката насочваха и твърдения на свидетели в разследването на АКФ „Осемте джуджета“ от 2020 година.

Полученият от АКФ сигнал съдържа докладна записка от полицейски служител при Районно полицейско управление Несебър от 2005 г. Сигналът е без подател, но описаните в него имена и събития насочват към източник от системата на МВР, което го прави задължителен за институционална проверка.

Докладната записка, приложена към сигнала, излага информация за спиране за проверка на три леки автомобила през нощта на 26.11.2005 година.

Последният от проверените автомобили, Фолксваген Туарег, собственост на дружеството „Делта – С“ ООД гр. София, е бил управляван от Димитър Спасов Спасов от гр. София. Двама от пътниците в автомобила са се легитимирали със служебни полицейски карти като служители на Дирекция „Сигурност, превенция и опазване на обществения ред“ (СПООР) в град София. Това са били Младен Найденов Маринов от гр. София и Марин Милчев Русев от гр. София.

В автомобила са били още лицата Евгени Цветанов Димитров от гр. София и Николай Иванов Минчев от гр. София. Според сигналоподателя, част от пътуващите и в трите спрени за проверка автомобили са били криминално проявени лица. Това обстоятелство е допълнително основание за детайлна проверка на сигнала.

Полученият от АКФ сигнал потвърждава твърденията на свидетели от разследването „Осемте джуджета“ за връзка на бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов със собствениците на охранително дружество „Делта Гард“.

Реклама

Водачът на описания в докладната автомобил Фолксваген Туарег, Димитър Спасов Спасов, известен още като Митко Каратиста, е собственикът на охранителна фирма „Делта Гард“ ЕООД до 29.10.2021 г. и герой във филма на АКФ. Единият от двамата легитимирали се като полицейски служители на СПООР гр. София е Марин Милчев Русев, впоследствие едноличен собственик на „Делта – С“ ЕООД и на „Делта Гард“ ЕООД. Другият полицейски служител на СПООР гр. София, е Младен Найденов Маринов, който на 20.09.2018 г. е избран за министър на вътрешните работи и е изпълнявал тази длъжност до 24.07.2020 г.

В разследването „Осемте джуджета“ бяха изнесени твърдения още, че братът на бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов е бил шофьор и охранител на бившия директор на Столичното следствие Петьо Петров – Еврото, чиито неформален офис в ресторанта „Осемте джуджета“ е охраняван от „Делта Гард“ ЕООД.

След публикуването на всички части на разследването „Осемте джуджета“ АКФ подаде няколко сигнала до Министерство на вътрешните работи, с които поиска цялостна и задълбочена проверка на дейността на охранителна фирма „Делта Гард“ ЕООД, както и на евентуална свързаност на бивши и настоящи служители на МВР с нея.

Подадените от АКФ сигнали в периода юли – септември 2020 г., когато министри на вътрешните работи бяха Младен Маринов и Христо Терзийски, останаха практически без последствия. Според министър Терзийски, извършените проверки не са установили нарушения.

С писмо от 01.09.2021 г. служебният министър на вътрешните работи обаче информира АКФ, че предходните проверки за неправомерни действия на служители на МВР са били необективни, както и че действително в периода от 01.01.2018 г. до 31.03.2020 г. пред ресторант „Осемте джуджета“ постоянно е имало полицейски автомобили.

Писмото на министъра съобщава още, че нарушенията от страна на охранително дружество „Делта Гард“ ООД на територията на РУП Дупница не са били надлежно санкционирани.

„Считаме, че новопостъпилата информация подкрепя основателните съмнения за нерегламентирани връзки между висши служители на МВР и собствениците на охранителна фирма „Делта Гард“ ЕООД.

Апелираме за нова вътрешна проверка на действията на служители на МВР по случая, както и за максимална прозрачност с оглед високия обществен интерес към изнесените в поредицата „Осемте джуджета“ факти“, заявява Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.