БЕШЕ ВРЕМЕ: Двама министри на ГЕРБ на разпит за кражбите на пари с чували и сакове от АМ „Хемус”

3 5 682

Двама бивши регионални министри от ГЕРБ – Пята Аврамова и Николай Нанков, ще бъдат призовани за разпит в МВР във връзка със строежа на магистрала „Хемус“.

Това каза пред „Сега“ вътрешният министър Бойко Рашков. Той поясни, че от полицията зависи кога ще са разпитите, но че става дума за „тези дни“.

Поводът да бъдат призовани двамата бивши министри е, че от тях е зависел строежът на магистралата и се очаква да дадат обяснения за строителните книжа и как държавата е упражнявала контрол върху строителството.

Рашков каза още, че магистралата е трасирана през мочурища и свлачища и по тази причина сега трябва да се правят промени в трасето й.

В края на миналата седмица Narod.bg пръв съобщи, а ден по-късно МВР потвърди, че 60 млн. лв., получени за Лот 5 на магистрала „Хемус“, са изтеглени само за ден от банката на Младен Михалев – Маджо „Интернешънъл Асен банк” без предварителна заявка, от една и съща касиерка в сакове и чували.

След това парите са преведени на буферна фирма, за да бъде прекъсната връзката между търговското дружество, подписало договора, и крайните изпълнители на строително-монтажни работи.

Реклама

Буферната фирма незабавно превеждала парите по сметки „към създадени за целта кухи фирми, регистрирани на социално слаби и ниско грамотни лица, голяма част – криминално проявени“.

В петък прокуратурата обяви, че още не е получила иззетите веществени доказателства от акцията на МВР за „Хемус“. „В Софийската градска прокуратура по факс е постъпило съобщение от разследващи полицаи от „Борба с организираната престъпност“ за претърсване и изземване.

В съобщението до нас беше посочено, че е започнал досъдебно производство за данъчни измами и пране на пари. Установи се, че са извършени обиски на лица на различни адреси, което е единствената възможност за събирането на доказателства за извършено престъпление“, каза градският прокурор Илиана Кирилова.

Десетките милиони лева аванси за изграждането на автомагистралата са раздавани с абсурдни договори. Голяма част от контрактите са много лаконични – от по 5 страници, като някои от тях предвиждат нелогични плащания.

Държавното дружество „Автомагистрали“ е позволило плащанията да се гарантират не само с банкови гаранции, но и със застрахователни полици.

3 Коментара
 1. махалото казва

  Нанков на кого прилича бебето бе, спорим тука с един

 2. Отрепки казва

  Откраднатите милиони левове са с крайни получатели: Борисов, Нанков и Аврамова.

 3. Специалист по разделно хранене, Карамитева казва

  Раздадоха над 3 МИЛИАРДА лева, на кухи фирми, т.е. откраднаха 3 милиарда лева, уж за магистрали, които днес са във вид на катрофени ниви и за няколко пресъхнали язовири, а сега търсят къде са само 60 милиона от тях?!? Явно това е медиина пушилка за да изпуснат малко “парата“ на народното недоволство.
  60 милиона, са само 1/60 част от откраднатото, бе ааланкооулу! А къде е останалата сума от 2,940,000,000 лева ????????

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.