Вижте кражбите на Тодор Попов в Пазарджик (СПИСЪК с далаверите на любимеца на Бойко + СНИМКИ)

1 5 174

Строителството и ремонтите на пътища и сгради в България, за които се изразходват милиарди публични средства, са естествената хранителна среда за корупционерите от ГЕРБ, начело с Бойко Борисов. Негов следовник в криминалното управление е кметът на Пазарджик Тодор Попов, за когото Narod.bg откри потресаващи неща.

След като ви разказахме за любовниците на фена на колумбийския прашец от Пещера, за това как заедно с брат си се прави на рекетьор от СИК, дойде време да ви покажем с факти и снимки как хитрецът, подкрепян от ГЕРБ, пълни своето чекмедже, черната каса на хунтата и шкафчето на своя покровител Бойко Борисов.

Не е тайна, че когато един строител започне да спестява много от качеството на строителните материали и дейности, причината за това е, че е дал тлъста пачка в нечий джоб, за да получи поръчката.

Дали е случайно, че точно такава строителна фирма е избрана от Община Пазарджик за строител на доста проекти в града след натиск от гербопитека Попов.

Общинският съветник и собственик на мебелна къща „Явор” Благо Солов коментира темата с въпрос: Възможно ли е да има подобни корупционни схеми и при санирането на някои от жилищните сгради в Пазарджик? Ами ако те съществуват и при строителството на обществени сгради като бъдещата спортна зала например, за чието строителство кметът ни толкова много настоява?

Преценете сами:

ОБЕКТ: Саниране на жилищна сграда гр. Пазарджик, бул. „България“ 43-45

ФИНАНСИРАНЕ: Оперативна програма “Региони в растеж“

СТРОИТЕЛ: „Томов Трейд“ ЕООД, гр. Смолян

ВЪЗЛОЖИТЕЛ: Община Пазарджик. Координатор на проекта инж. Мария Илиева

Проектът предвижда използването на термоизолационни панели с дебелина 100 мм. Използвани са 60 мм.

Проектът предвижда използването на 20 мм водоустойчиви ОСБ плоскости. Използвани са 15 мм обикновени.

Проектът предвижда използването на минерална вата за топлоизолация, която да е със защитно фолио отдолу и дишаща защитна мембрана отгоре. Ето начина, по който се монтира мокра вата. Фолио и дишаща мембрана не се използват. На места под мократа вата е поставен найлон.

Проектът на покрива предвижда той да се изпълни с дъски и греди 140 мм. Използвани са дървени изрезки с кори и греди 120 мм.

Проектът предвижда подмяна на керемиди и ремонт на покрива. Така изглежда покривът след ремонта. Използвани са употребявани керемиди с компрометирано качество и изтекъл ресурс.

Проектът предвижда всеки климатик на фасадата да бъде демонтиран и впоследствие монтиран обратно върху новата фасада от специализирана фирма. Затова са предвидени по 180 лв. за всеки отделен климатик в сградата. Телата не са демонтирани и не са монтирани обратно. Работниците „бразилци“* просто ги избутват назад, където има възможност.

*Изразът „бразилци“ е цитат като определение за граждани от ромски произход, използван в официален разговор между кмета на община Пазарджик Тодор Попов и министър-председателя на Република България Бойко Борисов.

Реклама

Списъкът с нередностите е още много дълъг и е предоставен на общинската администрация. Освен съмнения за отклоняване на средства, той включва и пропуски, които биха поставили под риск живота и здравето на живущите в обекта.

Освен че корупцията и отклоняването на публични средства е престъпление според българското наказателно законодателство, констатирането на такива нередности има и други, силно негативни страни.

България често е сочена като пример за неефективно изразходване на европейски средства и заплашвана със спиране на финансирането.

Сега, в условия на криза, ако това се случи заради широко затворените очи на една общинска администрация, ще се отрази крайно негативно и на имиджа на страната ни, и на икономиката ни.

Не на последно място, би се затвърдило усещането, че Община Пазарджик си затваря очите пред възможностите за кражби и злоупотреби в особено големи размери.

Информирах и в лични разговори и с официално писмо Община Пазарджик. Останах с впечатление, че не са много щастливи от това, че повдигам темата за възможна корупция.

Координаторката на строежа от страна на Общината инж. Илиева отказа да ми даде информация за това какви действия ще предприеме и ми затвори телефона.

Ръководителят й секретарят на Общината Румен Кожухаров престана да отговаря на обажданията ми. Замитането на проблема под килима обаче не е признак за прозрачно управление, а по-скоро прилича на друго.

На вниманието на проектантите и строителния надзор:

Мисля, че е много разумно да извършите проверка как се реализира проектът, под който сте се подписали.

На вниманието на Районна прокуратура:

Очевидно в хода на строителството не са извършени всички дейности, а някои от заложените в проекта материали са заменени от други, с различни параметри, различно качество и съответно на по-ниска цена. Проектът се реализира с публични средства и всяко отклоняване или усвояване на такива не по предназначение е неправомерно.

На вниманието на Община Пазарджик:

Всички в Общината, с които разговарях, ме питаха само едно: Имам ли аз апартамент в този блок, та толкова много съм се заинтересувал от него.

Отговарям:

– Не. Нямам апартамент в този блок.

– Интересувам се, защото не обичам мърляви строители и корумпирани чиновници!

– Искам да живеем в град, в който парите на хората, събрани от техните данъци, се харчат прозрачно и разумно и се връщат пак при тях под формата на по-добри обществени услуги. Нещо, на което това общинско ръководство не е показало че е способно.

Логичен е въпросът: УЧАСТВА ЛИ НЯКОЙ ОТ ОБЩИНАТА В КОРУПЦИОННА СХЕМА?

Благо СОЛОВ, общински съветник

1 Коментар
  1. […] Вижте кражбите на Тодор Попов в Пазарджик (СПИСЪК с дал… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.